Klar til Royal Arena: Fem videoer, der viser, hvorfor Stormzy er en overlegen performer

I weekenden får Royal Arena besøg af Stormzy. Varm op med disse mere eller mindre geniale livevideoer, der viser spændvidden i britens liveoptrædener.
Klar til Royal Arena: Fem videoer, der viser, hvorfor Stormzy er en overlegen performer
Stormzy. (Foto: Stuart C. Wilson/Stringer/Getty Images)

De seneste år har Stormzy gennemgået en rivende udvikling fra grime-aspirant til vaskeægte superstjerne, der turnerer fra arena til arena og er fast inventar ved award- og talkshows. Han er med andre ord blevet en del af den britiske musikscenes A-liste.

I januar gav han en hjerteskærende optræden med ‘Crown’ i sin debut på amerikansk tv hos Jimmy Fallon, og selv om det amerikanske korstog er et spændende nyt kapitel i karrieren, har rapperen heldigvis stadig tid til Europa – og Danmark, hvor han efterhånden har givet flere legendariske shows. Forhåbentligt bliver der føjet endnu et til perlerækken, når rapperen kommer forbi Royal Arena den 21. februar.

Stormzy er fabelagtig på en scene, og som opvarmning til koncerten i København har vi samlet et udvalg af de fedeste livevideoer på internettet, der viser, hvor mange strenge, han har at spille på live.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Det kaotiske show: Overraskelse til Chip-koncert med ‘One Take Freestyle’

Advarsel: Se ikke denne video inden sengetid, for du bliver så hyped, at du godt kan vinke farvel til Ole Lukøje. Wagwan mandem!

Crowden eksploderer så voldsomt, når Stormzy kommer ind på den tætpakkede scene, at dj’en bliver nødt til at pull up, så Stormzy kan få lov til at starte forfra på den hæsblæsende ‘One Take Freestyle’.

Stormzy dræber det minimalistiske grime-beat, og videoen er et godt eksempel på, at næsten uanset, hvor hurtigt nummeret er, så leverer han stadig helt skarpt med tydelig diktion. Rapperen får koncerten til at koge fuldstændig over, så Chip ikke ser nogen anden udvej end at stoppe tracket for at undgå, at folk får astmaanfald af den rowdy stemning.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘Vossi Bop’ til BBC Radio 1’s Big Weekend

Bag et kæmpe panel af neongrønne scenelys, der understreger ‘Vossi Bop’s punchlines, står den store rapper og bouncer med på det tunge beat. Koncerten foregår i et stort, tætpakket telt i Middlesbrough, og der bliver kastet den klassiske hiphophånd fra forreste til bagerste række. Det grønne lys fremhæver virkelig Stormzys energi, når det får hans svedglinsende hoved til at skinne som en grime-alien.

‘Vossi Bop’ er bare en kæmpe tune, hvor Stormzy går lige i flæsket på beatet, og sangen er så god, at Emil Lange spiller den i alle sine dj-sets, fortalte han i Standard – Soundvenues hiphop-podcast.

Derudover har nummeret et af karrierens groveste og mest flabede hooks, hvor Stormzy rapper: »My bruddas don’t dab, we just Vossi bop / I tell your girl to link me at the coffee shop / getting freaky in the sheets, we’re takin’ body shots / then I finish with a facial just to top it off, ayy«.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Blinded By Your Grace Pt. 2’ / ‘Big For Your Boots’ til Brit Awards

Stormzy er ikke kun grov og beskidt, han har også tid til kirken om søndagen, og til Brit Awards i 2018 startede han i silende regn sammen med sit kor, der bestod af tre rækker af elefanthueklædte gospelsangere.

Senere smed han dog trøjen og gik amok i en svada, der haglede politiske tæsk mod den daværende premierminister Theresa May, og til sidst tordnede han mod publikum under hittet ‘Big For Your Boots’.

Videoen viser tydeligt, hvordan Stormzy har flere niveauer og lag. Han er både stueren og religiøs, men samtidig en kritisk stemme, der fortæller barske historier fra opvæksten i det sydlige London. Denne optræden markerer tidspunktet, hvor Stormzy for alvor trådte op i superligaen, for det var aftenen, hvor han vandt Brit Awards for årets mandlige kunstner og årets album for ‘Gang Signs & Prayer’.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. BBC Radio 1’s Live Lounge: Cover af Kanye Wests ‘Ultralight Beam’

På det seneste stærke album, ‘Heavy Is the Head’, er gospel-inspirationerne trådt mere frem i rampelyset. Det er dog en tendens, der har været til stede i Stormzys musik længe, og rapperen valgte også at fortolke den hellige Kanye West-sang ‘Ultralight Beam’, da han i 2017 gæstede BBC Radio 1’s Live Lounge.

Her har Stormzy fuldt band og et kor med, der giver coveret den æteriske stemning, der er nummerets kerne. Briten starter ud med at synge med på hooket, men bryder så ud i sit eget vers akkompagneret af klaverets akkorder og en simpel hi-hat. Det underspillede musikalske tapet understreger Stormzys karakteristisk dybe, klare og tydelige stemme.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Crown’ på Glastonbury 2019

Vi er kommet til sommeren 2019, så noget a la det her er altså at forvente i København. Selvfølgelig er Royal Arena ikke det samme som at spille det, der svarer til Englands Orange Scene, men det er ekstremt positivt at se, hvilket stramt tag Stormzy har om så stor en scene.

Det er et utrolig smukt lysshow, og det hele er ekstremt stort og gennemtænkt sat op. Der ligger masser af guld fra koncerten på Youtube, for eksempel kan du komme med backstage.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bonus: ‘Shut Up’ på Roskilde Festival

Oi oi oi, troede du, vi havde glemt den her?

Ingen Stormzy-videoliste er komplet uden klassikeren fra Roskilde Festival 2016, som altid er et gensyn værd.

I regn og slud skal grimen ud, og Stormzy havde ingen problemer med det danske ‘sommervejr’. Det er altså den koncert, rapperen under sin koncert på Arena i 2018 kaldte for »den bedste fucking aften i min karriere«. Og selv om han efterhånden har et par gode af slagsen i bogen, kan man godt forstå hvorfor, når man ser videoen.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af