Roskilde Festival: De her koncerter må du ikke gå glip af i opvarmningsdagene

Roskilde Festivals opvarmningsdage hedder nu First Days, og foregår på scenerne Eos og Gaia. Vi guider her til 15 navne, du ikke må gå glip af på det tætpakkede program.
Roskilde Festival: De her koncerter må du ikke gå glip af i opvarmningsdagene
Aperly High. (Foto: Coco Ardal)

Så er det Roskilde-tid endnu en gang. Og der er store forandringer.

Opvarmningsdagene, som de tidligere hed, har skiftet navn til First Days, og de tidligere opvarmningsscener Rising og Countdown er blevet erstattet af to nye scener ved navn Eos og Gaia, der også vil være oppe i hoveddagene, hvor de erstatter henholdsvis Mantra og Pavillion.

Det betyder også, at koncepterne for opvarmningsscenerne er anderledes i år. I gamle dage var det løst genreopdelt, så der var rock og indie fortrinsvist på Rising, mens elektronisk, hiphop og mainstreampop hørte hjemme på Countdown.

I år er opdelingen i stedet umiddelbart, at de mere populære vækstlagsnavne får open air-scenen Eos, mens undergrundsdarlings især kan findes i Gaia-teltet. For bare at ridse det groft op.

Scenerne er også meget tættere på hinanden. Og som noget helt nyt er der ingen udsigter til overlap mellem de to scener. Så man kan som sådan nå at se samtlige koncerter.

Eller, det vil sige: Hvis vi antager, at ingen spiller over de typiske 45 minutter, og at vi lige ignorerer at nogle af Eos-kunstnerne allerede er så populære, at det nok er en god idé at komme god tid i forvejen.

Men på papiret er det bare om at løbe hurtigt frem og tilbage hvert tredje kvarter, hvis man vil nå det hele.

Det mere realistiske er selvfølgelig at sætte sig fast på en lille håndfuld navne, man vil se hver dag. Og det er her, vores anbefalinger kommer ind i spillet.

Vi holder os derfor til at anbefale fem navne hver af de selverklærede First Days. Lad os kaste os ud i det.

Giift på Spot Festival. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Søndag 25. juni

Søndag starter stille og intimt ud. Vi anbefaler at troppe op ved Gaia-teltet, hvor en ung r’n’b-sangsmed ved navn Giift træder på scenen 15.30. Hun blæste knoppen af os til Vegas Udvalgte i år, hvor hun var den eneste musiker på scenen, og vi håber på samme magi på Gaia.

17.45 bliver det lidt af en overraskelse på Eos. For selv om Ida Laurberg har udgivet ret meget musik allerede, har hun for nylig indledt en totalt ny æra for sin lyd.

Da hun kom frem, var det dystre, Billie Eilish-klingende popsange, men Roskilde bliver formentlig mest den energiske dansksprogede pop, der har defineret hendes seneste singler – som i øvrigt er skrevet i samarbejde med Andreas Odbjerg, der godt kunne dukke op som gæst.

Ida Laurberg på Spot Festival. (Foto: Toke Hage/Soundvenue)

Vi spoler tiden frem til 20.45 på Eos, hvor et af dansk hiphops store nye håb kigger forbi.

Den syngende rapper Baloosh er aktuel med albummet ‘Ny Art’, og han bringer sandsynligvis et utal af gæster med sig.

Og apropos det albumaktuelle kan du lige så godt blive ved Eos til 22.15, hvor Sonic Girl giver sit bud på, hvordan hyperpop lyder i en post-hyperpop-æra.

Derefter skal du selvfølgelig blive til aftenens afslutningskoncert. 23.45 skal Kind Mod Kind indtage Eos med melankolsk klubpop i lange baner.

De havde masser af nyt materiale med på NorthSide og Spot Festival, og mon man tør håbe på en gæsteoptræden fra Medina?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mandag 26. juni

Du skal lulles lidt stille og roligt i gang anden dag.

Derfor skal du nyde store følelser og intime soundscapes, når den tidligere Nelson Can-forsanger Selina Gin åbner Eos-scenen 14.45.

Det bliver langsommere end et Nelson Can-show i sin tid var, men Selina performer fortsat røven ud af bukserne.

Selina Gin. (Foto: Bobby Mandrup)

Du kan hygge dig i campen længe, inden vi når til dagens næste anbefaling. Men så skal du altså også være klar til antiimperialistisk grønlandsk hiphop om aftenen.

Tarrak spiller nemlig på Gaia 21.30. Mon han tager Suspekt med?

Herfra bliver det dog en travl aften.

Så snart Tarrak er gået af scenen, skal du spæne tilbage til Eos, der 22.15 byder på charmerende eksistentiel poprap fra Ussel – og så er det allerede 23.00 tilbage til Gaia, hvor den står på hyperpop-spasmageren Aperly High.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvis al den spænen ikke er for meget for dig, skal du 23.45 dyrke hiphop af klassisk format, men fra en ung og nysgerrig stemme, der er mere fremadsynet end din gængse såkaldt lyriske rapper.

Vi snakker selvfølgelig om Mas, der er aftenens sidste navn på Eos.

Tirsdag 27. juni

Findes der nogen bedre måde at starte dagen end med August Høyen?

Den ømme singer/songwriter var formidabel som åbner på Syd For Solens andendag i år, så vi anbefaler selvfølgelig hans koncert, der 14.45 starter tirsdags-udgaven af Eos-programmet.

August Høyen på Syd for Solen. (Foto: Malthe Vang Johnsen)

Senere har du måske brug for en hiphopfest. Men du vil måske ikke høre på den samme spirende rapper i tre kvarter.

I stedet kan du få buffet-oplevelsen, når Eos byder på mini-koncerter med Kundo, Dibset og Merro8, der hver får et kvarters penge at spille i. Første rapper går på 17.45.

Er du til hiphop, kan du lige så godt blive foran Eos, for det samfundsbevidste og lyrisk spidsfindige stortalent Sulka spiller her 19.15.

Men allerede Kl. 20.00 er det om at skynde sig til Gaia, hvor tirsdags-højdepunktet ser ud til at blive den ondskabsfulde festmusik fra Evil House Party – det bliver som at danse, mens dommedag finder sted.

Evil House Party. (Foto: Anton Falck)

Derfra kan du lige så godt begynde at stille dig til rette foran Eos igen. Jovist, Zar Paulo spiller først kl. 22.15, men det bliver nok et eftertragtet show, så du skal komme i god tid.

De samlede i hvert fald mange mennesker på deres tidlige NorthSide-show i år, og de stod for Spot Festivals suverænt mest eftertragtede koncert. Og det levede op til hypen – herfra kvitterede vi med seks stjerner.

Læs mere af Soundvenues dækning af Roskilde Festival HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af