Kan Beyoncé og Travis Scott redde Lizzo og Kanye Wests karrierer?

I løbet af den sidste uges tid har to af musikverdenens største stjerner kastet deres kærlighed over et par af klodens mest udskældte artister. Kan superstjernerne redde deres popstjernevenner, når de er blevet cancelled?
Kan Beyoncé og Travis Scott redde Lizzo og Kanye Wests karrierer?
Beyoncé og Lizzo til Grammy Awards tidligere i år – før anklagerne. (Foto: Kevin Mazur/Getty Images for The Recording Academy)

REDNINGSAKTION. »For good times and bad times / I’ll be on your side forever more / That’s what friends are for«, sang Dione Warwick på klassikeren ‘That’s What Friends Are For’.

Den tekst er måske værd at huske på, nu hvor Beyoncé og Travis Scott virkelig har været der i de allerværste of times for deres venner Lizzo og Kanye West.

De to sidstnævnte er pt. cirka lige så populære som koranafbrændinger, så det er noget af et tegn, Beyoncé og Travis Scott har sat ved at hylde dem til nylige koncerter.

Beyoncé udtale forleden, at hun »elsker« den skandaleramte Lizzo under et stop på sin verdensturné, mens Travis Scott iscenesatte en koncert i Circus Maximus i Rom som en slags gigantisk venskabelig redningsaktion for Kanye West, som han kaldte »den største nogensinde«.

Men vent, før vi går videre ind i detaljerne omkring den dobbelte støtteaktion, må vi lige se på, hvorfor Kanye og Lizzo i det hele taget har brug for vennernes redningskrans.

For åh min Gud, de to er i deep shit.

Lizzo på Roskilde Festival. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Alene i lortestormen

Lizzo først.

Efter en række anklager om blandt andet fatshaming er Lizzo ikke bare i modvind, hun står i en shitstorm af orkanstyrke. Al den good will, hun har opbygget i årevis, bliver for tiden spulet væk.

Hun er ikke dømt i retten endnu, men folkedomstolen har været hurtig til at straffe hende.

Ingen bliver straffet hårdere end hykleren. Det har kropspositivisten Lizzo måttet sande, efter at hun (ifølge anklagerne) ikke har fulgt sin egen prædiken, og har udskammet sine dansere for deres kropsvægt.

Det kan ikke blive værre.

Eller jo, det kan det faktisk godt, for i det mindste er Lizzo ikke nazist.

Kanye West til modeugen i Paris i 2022. (Foto: Edward Berthelot/GC Images)

Kanye West er ikke bare blevet frosset ude af det gode selskab, han er lagt mere på is end Han Solo i ’Star Wars’.

Ingen vil have noget med manden at gøre, efter at han kronede rækkevis af antisemitiske udtalelser med en klokkeklar Hitler-hyldest. Selv Elon Musks ytringsfrihedstempel, Twitter (eller X, hedder det vel nu), fik nok af Kanye (eller Ye, hedder han vel nu), da han postede et hagekors.

Vi behøver ikke engang komme ind på, at Kanye West også har chikaneret sin ekskone og truet hendes daværende kæreste med vold, vel?

Nej. Kanye havde os allerede ved »der er meget, jeg elsker ved Hitler«.

Her står de altså, Lizzo og Kanye, alene og forladt i shitstormen. De kan tælle deres venner på en knyttet hånd.

Og så kommer der pludselig to frelsere og tilbyder dem ly under deres paraply.

To styk redningskrans

Store dele af forretningsverdenen og musikbranchen har vendt Kanye West ryggen siden de antisemitiske udtalelser, og han har blandt andet mistet sin indbringende aftale med Adidas omkring Yeezy-brandet. Ny musik har der heller ikke været noget af.

Det er altså en mand, der er lukket ude af både verden og offentligheden, Travis Scott hev med op på scenen i Rom, hvor han hyldede sin mentor.

Lizzo har også gemt sig væk siden anklagerne kom frem, og festivalen Made In America, hvor hun var hovednavn, er for nylig blevet aflyst (det vides dog ikke, om aflysningen skyldes Lizzo).

Hele internettet har samlet sig om at slagte Lizzo – og her siger Beyoncé altså, at hun elsker hende.

Beyoncé. (Foto: Mason Poole/Parkwood Media/Getty Images for Atlantis The Royal)

Det er i deres mørkeste time, at de to frelserskikkelser træder ind, så spørgsmålet er selvfølgelig: Kan Beyoncé og Travis Scott gøre en forskel i den offentlige mening?

Kan de af-aflyse Kanye og Lizzo?

I begge tilfælde vil jeg sige: Det kan Beyoncé og Travis Scott næppe alene, men det er meget muligt, at de kan bane vejen for et comeback.

Tilbage i varmen

Lad os se på Kanye først denne gang.

Han har været notorisk svær at aflyse, for hver gang han udgav ny musik – eller bare talte om at udgive ny musik – kunne han fylde stadioner. Hver gang han ringede til en musiker, dukkede de op i studiet.

Hitler-hyldesten var tilsyneladende et skridt (eller virkelig mange skridt) for langt, men hvis artister som Travis Scott samarbejder med ham – og giver ham en scene som Circus Maximus – er det ikke utænkeligt, at der er en vej tilbage.

Okay, Kanye West lignede mildest talt stadig en ustabil mand, da han rendte rundt uden sko på, og knap rappede sine linjer. Men millioner følger stadig med i alt, han laver.

Så kan det godt være, Adidas har fyret ham, og at han er boykottet i dele af branchen. Men artister som XXXTentacion og, ja, Kanye West selv, har vist, at ingen brancheboykot kan stoppe kombinationen af fan-efterspørgsel og succesfulde sange.

Hvad så med Lizzo?

Aldrig sig aldrig

Også her er døren ikke helt så lukket, som man skulle tro, for selvom popstjernens reaktion på anklagerne, hvor hun afviste dem alle, ikke var særlig effektiv, er de jo netop kun anklager.

Lizzo har ikke siddet og rost Hitler for rullende kamera. Der er endnu ingen fældende beviser.

Beyoncés hyldest var dog ikke helt så fuldblodet som Travis Scotts. Hun sagde så at sige i forbifarten, at hun elsker Lizzo – mens Travis Scott nærmest faldt på knæ for afguden Kanye, og efterfølgnede stod og fantaserede om at tage på turné med idolet.

Men uanset hvad vil jeg sige: Intet er umuligt. Det kan være, at dette er bunden for Lizzo.

Travis Scott. (Foto: Nick Knight)

Det er selvsagt svært at spå (ellers kunne alle jo gøre det), men jeg tror, man kan sige, at fremtiden sjældent er så sort, som den ser ud, når en artist står midt i shitstormen.

Man er tit for hurtig til at skrive nekrologer. Men gør man det, glemmer man én vigtig ting: Nemlig at popmusikken er et hukommelsesløst sted. Man husker kun tilbage til seneste hit.

Se bare rapperen Gunna for et helt nyt eksempel.

For et par måneder siden var han frosset ude af hele hiphopverdenen, efter at han angiveligt havde samarbejdet med myndighederne. Tætte venner som Lil Durk og Lil Baby huggede hånden af ham. Men hans ‘Fukumean’ er et monsterhit. Nu er han tilbage på toppen, som om intet var sket.

Er det totalt umuligt at Kanye eller Lizzo på lignende vis er tilbage i varmen om et års tid, hvis folk kan lide deres næste single?

Det tror jeg på ingen måde. I hvert fald ikke hvis de fortsat – som Beatles sang – får en lille smule hjælp af deres venner.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af