»Sker der dansker? Er du helt flækket!?« Du har nok hørt om komikerduoen Adam & Noah, der i små videoer tager pis på danskernes selvforståelse. Udstyret med en smartphone går de rundt og filmer sig selv på gader og stræder og undrer sig over det flækket folkefærds forhold til alt fra festivaler til fulde studenter. Politikerne slipper heller ikke. Især hende de kalder Pia Kjærsgaards datter, Inger Støjberg, får kloge ord med på vejen om sine biografbesøg.
Makkerparret er blandt de nye komikere, hvis gennembrud er kommet på nettet. Som en viral komet er de eksploderet med knap 200.000 likes på Facebook. Oprindeligt startede det hele på de skrå brædder med teaterforestillingen ‘En kliché’, der handlede om fordomme. Det var i 2012. Nu kan deres reportageserie ’Hva’ sker der danskere’ ses på DR2, hvor duoen tager rundt i landet og laver en slags antropologisk satire.
Vi forsøgte at blive klogere på dem – og naturligvis af dem – da vi mødte Noah med huen og Adam med kasketten i det Indre København, hvor de talte med samme accent som i videoerne og benægtede alt om at være skuespillere bag facaden.
Hvorfor startede I med at lave videoer til Facebook?
Adam: »Videoerne startede oprindeligt med at være ment som små promoveringer af teaterforestillingen til Facebook. Blandt andet også vores musikvideo ‘Fuck politiet’«.
På nettet er I herre i eget hus. På DR2 er der redaktører og retningslinjer. Mister I ikke jeres frihed?
Noah: »De kom til os, og vi sagde fra starten af, at vi kun ville medvirke på vores præmisser. Sådan har vi fået det. Men det er klart, formatet er nyt. Der er kamerafolk, vi er på location, og det skal fungere i længere afsnit, så det kræver mere planlægning i forhold til små klip på nettet. Men det er stadig uden manuskript og instruktør«.
Adam & Noah
DR2 lavede ‘Det slører stadig’, som blev kritiseret for at skabe flere fordomme i stedet for at bygge bro. Programmet fik især ret hård kritik fra nydanskere i medierne. Møder I samme kritik?
Noah: »Vi modtager meget få beskeder og kommentarer om, at vi ikke bygger bro«.
Adam: »Vi opfatter altså ikke os selv som særlig politiske eller kommer ind på emner som religion. Vi er ikke ude på at såre nogen eller lave ravage i den«.
Så I undgår bevidst at komme ind på følsomme emner som Muhammed-tegningerne?
Adam: »Vores humor er at prikke til danskerne med emner, vi synes er sjove. Længere er den ikke«.
Ser I så nogle kvaliteter i danskerne, eller er de bare dumme?
Adam: »Når vi tager pis på danskerne, peger vi faktisk på os selv. Vi opfatter os selv som danske, og vores videoer er jo ment som ironi. Er det ikke det danskere holder så meget af?«
Noah: »Det er faktisk noget, jeg har tænkt over i de få grimme bemærkninger, vi har fået på Facebook. De kommer alle fra hvide danskere. Prøv nu og hør her: Vi laver satire. Er det ikke netop et tegn på integration? Vi laver det, der er rigtig dansk. Og det forstår nogle danskere ikke, så de sviner os til«.
Besvarer I de grimme henvendelser?
Adam: »Nej. Tiden er bedre brugt på at underholde dem, der synes, vi er sjove, end at diskutere med dem, der ikke bryder sig om os«.
Når I første gang dukker op på en landsdækkende kanal, så vil I helt sikkert blive en del af integrationsdebatten. Vil I så blande jer i den?
Noah: »Vi er ikke politikere. Vi står ikke til ansvar for integration. Vi laver bare sjov«.
Adam: »Det er så typisk. Man skal integrere sig, men bliver sat i bås, når man laver noget. Vi går et skridt frem, og så bliver vi tvunget til at træde to tilbage«.
Kan man sige, at debatten i medierne er med til at modarbejde integration?
Noah: »100 procent. Når jeg bliver spurgt om integration, så bliver jeg mindet om, at jeg ikke er fra Danmark, men at jeg kommer udefra og skal forholde mig til det som noget negativt«.