’Battle at Big Rock’: Den bedste ‘Jurassic Park’-film i to årtier er otte minutter lang
Efter 2018’s ’Jurassic World: Fallen Kingdom’ var jeg klar til at erklære ’Jurassic’-franchisen for endegyldigt uddød.
Som kæmpe fan af Steven Spielbergs brillante, overraskende tidløse 1993-filmatisering af Michael Crichtons bestseller-dino-roman ’Jurassic Park’ (der gjorde det klart for mit barne-jeg, at der kun var to voksenjobs, der var værd at bestride: Palæontolog og kaosteoretiker), har jeg troligt indløst billet til samtlige fortsættelser af sagaen siden.
Fire sequels er det blevet til, men med undtagelse af ’The Lost World’ fra 1997, der blev instrueret af Spielberg selv, havde jeg gerne undværet de stadigt mere blodfattige, ideforladte mutationer der for hver tåbelig plot-forklaring på, hvorfor Isla Nubar-udyrene igen, igen skal plages af evolutionsstridigt tumpede forskere og ondsindede krybskytter med udløbsdato stemplet i panden har efterladt mig tiltagende bitter i mørket.
Men money talks: Tidligere indieinstruktør-turned-blockbuster-wonderboy Colin Trevorrows absurd succesfulde genoplivning af franchisen i 2015’s ’Jurassic World’ smadrede boxoffice-rekorder til højre og venstre som en glubsk indominus Rex og er i dag den sjette bedst indtjenende film i historien. Trevorrows bombastiske favntag med øglerne var ikke uden evner, men led under hovedrolleindehavere Chris Pratt og Bryce Dallas Howards alt andet end inspirerede præstationer, der beklageligvis kun blev endnu mere tåkrummende i fortsættelsen ’Fallen Kingdom’: det suverænt ringeste ’Jurassic’-kapitel til dato, der sked højt og flot på den spielbergske filmmagi til fordel for en monsterhistorie så tandløs og skingert uoriginal, at fanhjertet blødte bittert i biomørket.
Ravklumpens lille myg syntes tappet for den sidste rest dino-DNA, hvorfor rygterne om, at Trevorrow ufortrødent jobbede videre på film nummer seks overvejende blev mødt med larmende ligegyldighed.
Men gudhjælpemig om ikke instruktøren stik imod alle odds har vendt bange anelser til goodwill. Og pludselig serveret den bedste ’Jurassic’-film siden ’The Lost World’ ganske gratis på nettet.
Forleden landede den otte minutter lange ’Battle at Big Rock’, og på den korte tid det tager at drikke en kop kaffe, havde Trevorrow pustet liv i mine ’Jurassic’-affektioner på ny – såvel som givet mig ugens bedste filmoplevelse.
’Battle at Big Rock’ foregår nogen tid efter slutningen i ’Fallen Kingdom’, hvor dinosaurusserne slap løs i USA, og i starten af kortfilmen erfarer vi, at dyrene tilsyneladende også er begyndt at yngle. I denne fagre nye dino-verden spiller André Holland (’Castle Rock’) og Natalie Martinez (’The Crossing’) et par på campingtur med deres sammenbragte børn, der får sig en ganske særlig naturoplevelse, da et par tonstunge Nasutoceratops’er pludselig crasher lejrpladsen med en kødæder i kølvandet. Og som Ian Malcom engang sagde det: »Oooh, ahh, that’s how it always starts. But then later there’s running and screaming«.
Kortfilmen er produceret, som var det en IMAX-basker, Holland, Martinez og deres nuttede unger er øjeblikkeligt tiltalende, troværdige karakterer og for første gang i årtier er kæmperne rent faktisk uhyggelige, præcis som de var i filmlandet for længe siden, da Spielberg åbnede parken for første gang.
Der er mere menneskeligt nærvær og neglebidende spænding i ’Battle at Big Rock’ end i de to ’Jurassic World’-film tilsammen (særligt ét skud er decideret plakatværdigt), og Trevorrow sætter sågar trumf på med en række hylende morsomme ’hjemmevideoklip’ under rulleteksterne, der viser sagesløse amerikanere som jaget vildt set igennem rystende iPhone-linser.
Er kortfilmen direkte forbundet med den kommende spillefilm? Antyder de små klip til sidst, at Trevorrow måske flirter med found-footage-stilen a la den første ’Cloverfield’ – en ny og seriøst interessant retning for franchisen? Personligt ville jeg tusinde gange hellere se mere til familien i ’Battle at Big Rock’ end at skulle udholde så meget som ét minut mere af Pratt og Dallas Howards’ ikke-eksisterende kemi, og ’Battle at Big Rock’ peger i retning af, at Trevorrow vitterligt ryster posen inden den store ’Jurassic World’-finale i 2021.
Som oraklet Ian Malcom også sagde det: »Life will find a way«.
Se kortfilmen her:
Læs også: Brad Pitt om karrierens mest selvterapeutiske rolle: »Vi har alle et indre mørke«