Personlig dansk dokumentar nomineret til stor nordisk filmpris

Personlig dansk dokumentar nomineret til stor nordisk filmpris
'The Son and the Moon'. (Foto: CPH:DOX)

Sidste år vandt det sortkomiske danske kolonidrama ‘Viften’ Nordisk Råds Filmpris. I år er det danske bidrag til feltet af nominerede til den nordiske prisuddeling ganske anderledes.

Her er det den meget personlige dokumentarfilm ‘The Son and the Moon’, som er blevet udvalgt. Det annonceres i en pressemeddelelse.

‘The Son and the Moon’ er instrueret af den dansk-iranske dokumentarist Roja Pakari, der sætter sig for at skabe et filmisk eftermæle til sin søn Oskar, da hun kort under sin graviditet med ham diagnosticeres med knoglekræft.

Filmen fik premiere ved CPH: DOX i år med stor kritikerros til følge, hvor den også vandt festivalens Nordic: Dox Award. Soundvenues anmelder Ditte Fiil Ravn gav fem stjerner.

Den danske jury ved Nordisk Råds Filmpris motiverer valget af ‘The Son and the Moon’ med, at filmen er »et ærligt kunstværk, som aldrig bliver navlebeskuende. Det stiller spørgsmål, stiller sig til rådighed. Det tilbyder både Oskar og publikum et blik for selvforståelse«.

De nominerede fra de andre nordiske lande tæller henholdsvis den biografaktuelle norske ‘Sex (Drømme) (Kærlighed)’ af Dag Johan Haugerud, ‘Passage’ af svenske Levan Akin, Aki Kaurismäkis ‘Faldne blade’ fra Finland og islandske ‘Snerting’ af Baltasar Kormákur, mens Grønland er repræsenteret med dokumentarfilmen ‘Twice Colonized’ om menneskerettighedsadvokaten Aaju Peter, der er instrueret af danske Lin Alluna.

Den danske jury består af forperson lektor Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen, filminstruktør Amalie Næsby Fick og Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen.

Nordisk Råds Filmpris offentliggøres 22. oktober ved en prisoverrækkelse i Reykjavik.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af