Filmstjernernes største politiske fuck-ups

For nylig bragte Scarlett Johansson sig i politisk uføre i en sag med Sodastream, Oxfam og Israel. Men hun er ikke den første filmstjerne, der har kikset i feltet mellem storpolitik og showbiz.

ScarlettJohansson

Scarlett Johansson: Forsvarede de israelske bosættelser

Den ellers så respekterede Scarlett Johansson blev i januar offer for massiv kritik, da hun med hovedet under armen lagde ansigt til danskvandsproducenten Sodastream. Samtidig var skuespillerinden nemlig ambassadør for den humanitære organisation ’Oxfam’, hvor hun siden 2007 har støttet arbejdet med menneskerettigheder.

Anstødsstenen var, at Sodastream driver en fabrik i en israelsk bosættelse på den besatte palæstinensiske Vestbred, og pludselig stod Johansson med et ben i hver lejr og et temmelig forvirrende politisk standpunkt. Kort efter skandalen annoncerede Johanssons talsmand, at Hollywood-stjernen »med al respekt« ville ende samarbejdet med Oxfam på grund af deres »fundamentalt forskellige holdninger«. Det er trods alt sjældent, at en Hollywood-stjerne så direkte går i brechen for de israelske bosættelser.

Mel Gibson

Mel Gibson: Angreb verdens jøder

Den arrige australier er naturligvis ikke til at komme uden om på listen. Skuespilleren har siden sit brud med ekskonen Robyn Moore tilsyneladende været på randen af et sammenbrud, og han har da også i nogen grad sat sin karriere på spil. Gibson har i flere omgange udtalt sig antisemitisk, men den mest opsigtsvækkende udtalelse var rettet mod den jødiske betjent James Mee, som i 2006 anholdte skuespilleren for spritkørsel. Gibson anklagede i fuldskab jøder for at »være ansvarlige for alle verdens krige«, og siden da er skuespilleren blevet beskyldt for jødehad i stor stil. Flere kollegaer har siden været i pressen og undskylde på Gibsons vegne. Én af forklaringerne kom fra ’Dødbringende våben’-instruktør Richard Donner, som argumenterede for, at Gibson blot er et produkt af sin far, som tilhører en konservativ gren af katolicismen og desuden mener, at »Holocaust overvejende er fiktion«.

Elizabeth McGovern

Elizabeth McGovern: Krævede ris til sin iPhone

’Downtown Abbey’-skuespilleren Elizabeth McGovern satte sin karriere og selvrespekt på spil, da hun i slutningen af sidste år rejste til Sierra Leone med velgørenhedsorganisationen World Vision, akkompagneret af journalisten Jake Wallis Simons fra The Telegraph. Skuespillerinden dummede sig gang på gang med uvidende bemærkninger under hele opholdet. McGovern havde hverken styr på, hvor hun var, eller at World Vision er en kristen organisation. »Jeg spekulerer på, om World Vision ville tage fat i problemet med kvinder iført burka? Og den der klitoris-ting er forfærdelig«, sagde hun blandt andet. Man må formode, McGovern talte om kvindelig omskæring, men helt svært blev det at tage hende seriøst, da hun tabte sin iPhone i toilettet og desperat efterspurgte ris for at kunne absorbere væsken fra telefonen. En temmelig forkælet reaktion, når man står i et hungerplaget land.

50cent

50 Cent: Noget for noget

Jo jo, det er lidt af en tilsnigelse at inkludere 50 Cent a.k.a Curtis Jackson under kategorien ’filmfolk’, men rapperens deltidsskuespil, producentvirksomhed og tåbelige velgørenhedsarbejde gør, at vi ikke kan lade være med at tage ham med. I februar 2012 besøgte 50 Cent det sydvestlige Somalia med World Food Programme for at rette opmærksomhed mod hungersnøden i området. Desværre dummede Jackson sig gevaldigt, da han blandede velgørenhed med markedsføring. Han opfordrede verden til at like hans energidrik Street King på Facebook, for så ville han – gavmildt – donere et måltid til et barn i nød. Ingen likes, ingen mad til de sultende børn. Smagfuldt.

Skærmbillede 2014-04-14 kl

Paula Deen: Planlagde slavebryllup

Den amerikanske tv-kok Paula Deen mødte benhårde konsekvenser, efter hun blev taget i at elske jokes om »jøder, rednecks og sorte« samt fester med slave-tema. I maj 2013 indrømmede tv-kokken sit anlæg til racistiske bemærkninger, efter hun blev sagsøgt for diskrimination. I samme omgang tilføjede Deen, at hun have drømt om at arrangere et slave-bryllup for sin bror. En idé, hun fik efter at have spist på en restaurant med afroamerikanske tjenere. Selvom Deen senere undskyldte, valgte madkanalen The Food Network ikke at forny hendes kontrakt.

SeanConnery

 

Sean Connery: Var tilhænger af hustruvold

007-skuespilleren er så stilfuld, at selv hans accent er iført kjole og hvidt. Men der er også en bagside af medaljen. I 1965 udtalte skuespilleren til Playboy Magazine, at han ikke syntes, der var specielt forkert ved at slå en kvinde; »Jeg vil ikke anbefale at slå en kvinde på samme måde, som du ville slå en mand. En åbenhåndslussing kan retfærdiggøres – hvis ingen alternativer virker, og der har været masser af advarsler. Hvis en kvinde er en bitch, hysterisk eller blodtørstig, ville jeg gøre det. Jeg tror, en mand er nød til at være lidt forud for kvinden«. I 1987 konfronterede Barbara Walters den anerkendte skuespiller, men Connerys holdning havde ikke ændret sig. I 2006 stod Connerys ekskone Diane Cliento så frem og afslørede, at hun blev udsat for vold samme år som Connerys udtalelse til Playboy. Om Connerys værdisæt er blevet mere moderne i dag, melder historien ikke noget om.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Lars von Trier: Trak det forkerte nazi-kort

Den danske provokatør Lars von Trier satte pressen på overarbejde, da han under et pressemøde til Cannes i 2011 udtalte, at han »forstår Hitler«. Instruktørens kommentarer stjal alle avisoverskrifter og resulterede i en bortvisning fra Cannes. Det hele var dog lidt af en misforståelse, for citaterne var taget ud af konteksten, som dels handlede om Wagner-inspiration i ’Melancholia’, dels om instruktørens forhold til sine forældre: Han troede, han var søn af en jøde, men ved dødslejet fortalte hans mor ham, at hans rigtige far var en tysk mand. »Jeg ville virkelig gerne have været jøde, og så fandt jeg ud af, at jeg var nazist, fordi min familie var tysk«, sagde instruktøren ved det famøse pressemøde: »(Hitler, red.) var ikke det, man kalder en god fyr… Jeg forstår meget ved ham, og jeg sympatiserer en smule med ham, men come on, jeg er ikke for Anden Verdenskrig, og jeg er ikke imod jøderne. Jeg er hundrede procent for jøderne. Eller, måske ikke så meget, for Israel er lidt af en pain in the ass… Hvordan kommer jeg ud af den her sætning?« Efter en dramatisk pause kom den endelige brøler, der fik de fleste op i det røde felt: »Ok, jeg er nazist«.

Sophia Loren

 

Sophia Loren: Talte flygtninges sag i Roll’s Royce

I 1992 ankom den aldrende italienske diva Sophia Loren til en FN-ceremoni for sultende somaliske flygtninge – i glamourøs Roll’s Royce og brun pelsjakke. Loren, som var ambassadør for FN’s flygtningeorganisation, blev under ceremonien kritiseret af en journalist, til hvem divaen iskoldt svarede. »Når nogen stiller et spørgsmål som dette, ved jeg ikke, hvorfor man burde være sådan et sted. Det her er noget meget alvorligt«. Walk the walk, Sophia! Læs også: De 10 største skuespiller-meltdowns

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af