’The Salvation’-instruktør løfter sløret for ny gyserfilm skrevet af Lars von Trier

’The Salvation’-instruktør løfter sløret for ny gyserfilm skrevet af Lars von Trier
Foto: Patrick Toscelli

Enhver, som så Lars von Triers smukke og dybt foruroligende ’Antichrist’ til ende, kan formentlig stadig mærke hårene rejse sig i nakken ved tanken om filmens mørke og ekstreme scener hen mod slutningen.

På den baggrund har gyserfans al mulig grund til at glæde sig til den danske mesterinstruktørs næste projekt, horrorfilmen ’Detroit’, som von Trier lige nu sidder og skriver manuskript til. ’Detroit’ er et samarbejde med kollegaen Kristian Levring, som skal stå bag kameraet, når optagelserne begynder.

Levring har senest begået den stort opsatte danske Zentropa-western ’The Salvation’ med Mads Mikkelsen, der får verdenspremiere på Cannes-festivalen på lørdag.

»Vi er stort set lige gået i gang her for en måneds tid siden, så der er ikke så meget at sige om projektet endnu, andet end at nu har vi besluttet, at vi virkelig gør det«, fortæller Kristian Levring, da vi fanger ham på en telefon fra sit hjem i Hampstead Heath i London.

Kamp med indre dæmoner
Lars von Trier har stadig selvpålagt mundkurv på over for pressen, men lidt kan hans tidligere Dogme-bror Levring dog godt afsløre om deres historie.

»Den kommer til at handle om en mand, som kæmper med sine indre dæmoner. Det siger selvfølgelig ikke så meget, men det er, fordi vi simpelthen ikke er nået længere. Og alt, hvad der bliver skrevet lige nu, kan nå at blive lavet om 50 gange, inden produktionen går i gang«, siger Levring.

Hvordan kan det være, at I to pludselig laver en gyserfilm sammen?

»Jeg har altid tænkt, at Lars ville kunne lave en fantastisk gyserfilm. Og det har jeg sagt til ham mange gange igennem årene. Til sidst sagde han: ’Nu gider jeg ikke høre mere på dig, nu skriver jeg den til dig i stedet for’«, fortæller Kristian Levring, som altså selv bliver instruktør på ’Detroit’.

»Jeg holder meget af gyserfilmgenren. Jeg er jo fra den generation, der voksede op med ’Psycho’ og ’Exorcisten’, og det er en fantastisk billedstærk genre, hvis man laver det ordentligt«.

Hvilken slags gyser bliver ’Detroit’ så – er vi ude i noget psykologisk gys?

»Nej, nej, vi er ovre i noget rigtigt gys. Der er selvfølgelig også noget psykologisk i det, men det er en rigtig horrorfilm. Det er i hvert fald det, vi arbejder hen imod«.

Hvorfor navnet ’Detroit’?

»Den foregår i Detroit. Og så er der noget ordspil med Detroit og destroyed …«

Hvordan foregår arbejdsprocessen, når Lars sidder og skriver manus i Danmark, og du bor i London?

»Vi både mødes og taler i telefon tit, og så læser jeg noget og kommer med kommentarer undervejs. Men det er ikke på den måde et manus, vi skriver sammen – det er udelukkende Lars, der er manuskriptforfatter«, slår Levring fast.

Det er overraskende, idet Trier ikke selv har siddet fysisk ved tasterne i udarbejdelsen af manuskriptet på sine egne to foregående film, ’Melancholia’ og ’Nymphomaniac’. Her har han dikteret mundtligt til sin manuskriptkonsulent, Vinca Wiedemann.

Men nu – mens vi stadig venter på at se den fulde ucensurerede udgave af ’Nymphomaniac’ – har Trier åbenbart fået lyst til selv at fordybe sig foran skærmen.

Det er ikke første gang, Trier skriver manuskriptet til andres film. Han stod også bag manus til Thomas Vinterbergs ’Dear Wendy’ og Jacob Thuesens ’De unge år’.

Læs også: Cannes-filmene, vi glæder os mest til

Eksperten.com

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af