’Lev stærkt’

I Københavns nattetomme gader ligger to biler og kører vildt ræs mod hinanden. Alkoholen pumper i blodet om kap med adrenalinen. I den ene bil sidder charmøren Martin (Jakob Oftebro), i den anden bedstevennen Nikolaj (Cyron Melville) og medløberne Tonny (Joakim Ingversen) og Kenn (Caspar Fomsgaard).

Al fornuft er gemt til morgendagens tømmermandståger, men med ét fatalt sving bliver nat til kold virkelighed på et splitsekund. Martin rammer en ung kvindelig cyklist, og lyden af blød menneskekrop mod metal skal ætse sig ind i hans hjerne. Alt er kaos, efterfulgt af en stilhed, der gør dumme drenge til forbandede mænd. Vennerne er i chok. Medløberne vil stikke af. Nikolaj vil blive, men bliver overtalt til at tage flugten uden at kende hverken cyklisten eller Martins tilstand.

Over for politiet nægter de senere kendskab til hændelsen, men mens Martin slipper med skrammer og en mindre fængselsdom, dør cyklisten på hospitalet. Og ude i friheden – midt i skyldfølelser og forvirring – forelsker Nikolaj sig i Martins udkårne, den charmerende jordnære Signe (Danica Curcic).

Det er præmissen for Christian E. Christiansens vellykkede ’Lev stærkt’, en relevant og i glimt ganske hjerteskærende ungdomsfilm om fartdjævlene Nikolaj og Martins uundgåelige deroute, der aktualiseres af de alt for mange meningsløse færdselsulykker, der hvert år koster liv landet over.

’Lev stærkt’ tager ellers fra i en sky af dumsmart drengehørm, motorbrøl og hvinende dæk, der umiddelbart leder tankerne hen mod amerikanske metervareprodukter a la ’The Fast and the Furious’ og ’Need for Speed’, som kommercialiserer og normaliserer fartsuset. I løbet af sine første 20 minutter skifter ’Lev stærkt’ dog gear på dramatisk vis, og de efterfølgende begivenheder giver bestemt ikke anledning til nogen indre orgasmisk jubelfest over toptunede køretøjer og ulovlige racerkonkurrencer.

Dermed ikke sagt, at biljagterne ikke er godt lavet. Christian E. Christiansen formår at orkestrere firhjulet fart, så hjertet bevæger sig op i halsen. De mandlige birollekarakterers ujævne skuespil trækker ned i oplevelsen af ’Lev stærkt’, men til gengæld leverer Cyron Melville og norskfødte Jakob Oftebro superpræstationer i de to hovedroller. Særligt imponerer Oftebro med intensitet og indlevelse.

Der er ofte langt mellem de stærke film om og til den danske ungdom, og ikke mindst derfor fortjener ’Lev stærkt’ et stort publikum. Her er der no rest for the wicked, selv efter motorerne er slukkede, og morgenlyset bryder frem.


Kort sagt:
Hvad der så nemt kunne være blevet en drengerøvsversion af ’The Fast and Furious’ tilsat en dosis dansk James Dean-hår, viser sig som en uhyggeligt relevant og ofte decideret nervepirrende dannelseshistorie om venskab, vildskab og død. Det er stærkt kørt af Cyron Melville og Jakob Oftebro!

Spillefilm. Instruktion: Christian E. Christiansen . Medvirkende: Cyron Melville, Jakob Oftebro, Danica Curcic, Joakim Ingersen, Caspar Fomsgaard . Spilletid: 90 min. . Premiere 26. juni:
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af