Film om stor sexskandale censureres forud for amerikansk premiere – instruktøren raser

Film om stor sexskandale censureres forud for amerikansk premiere – instruktøren raser

‘Bad Lieutenant’-instruktøren Abel Ferrara er ikke just kendt for sin børnevenlige stil, og hans fiktionaliserede take på Dominique Strauss-Kahn-sagen, ’Welcome to New York’, indeholder angiveligt en gruopvækkende voldtægtsscene, der ikke efterlader tvivl om politikerens skyld.

På et tidspunkt, hvor han var favorit til at efterfølge Nikolas Sarkozy som Frankrigs næste præsident, blev Strauss-Kahn i 2011 anholdt for voldtægten af en stuepige på et amerikansk hotel. Hvor anklagemyndigheden frafaldt tiltalen, er Ferraras dom kontant, og det har fået politikerens advokat til at true med sagsanlæg.

Om det er en medvirkende årsag til, at filmens producere nu har valgt at nedbarbere filmen betydeligt, eller om det snarere skyldes originalversionens sjældne NC-17-rating, skal være usagt, men ifølge Ferrara har de sørget for at gøre filmens domfældelse mere tvetydig forud den amerikanske biografpremiere. Spilletiden er skåret ned fra 125 til 108 minutter, og den brutale voldtægtscene er blevet klippet om i så drastisk grad, at der sås tvivl om, hvorvidt det er fantasi eller virkelighed.

»Den version, der udkommer i USA, kan foranledige seere til at tro, at det var noget, [stuepigen] bildte sig ind«, raser Ferrara. »Den respekterer ikke kvinden, der blev voldtaget, og det er en forbrydelse, at mit navn forbindes med denne film«.

Han anklager direkte filmens producenter Wild Bunch og distributionsfirmaet IFC Films for »overgrebet«.

»Nogle folk bærer hætter og maskingeværer, andre sidder bag deres skriveborde, men undertrykkelsen af individets rettigheder er den samme. Jeg vil forsvare ytringsfriheden til den bitre ende og vil opfordre alle til ikke at støtte denne film«.

Vincent Maraval fra Wild Bunch udtaler dog, at selskabet tilbød begge versioner af filmen til distributørerne, som alle foretrak den korte udgave – ikke kun af kommercielle årsager, men også fordi de mente, at det var en bedre film. Ifølge vores anmelder, der så det oprindelige cut på CPH:DOX, kan den dårligt være ringere.

‘Welcome to New York’, der har Gérard Depardieu i hovedrollen, udkommer efter planen i de amerikanske biografer på fredag, men ifølge The Hollywood Reporter er Ferrara klar til at gå rettens vej for at forhindre udgivelsen af den nedtrimmede version.

Læs også: 10 film, hvis afsløringer ændrede verden

Læs også: ‘Welcome to New York’ / Anmeldelse

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af