‘Norskov’

4 6
‘Norskov’

Danske tv-serier er ikke kun verdenskendte i Danmark, men når man taler rød-hvid tv-fiktion, kunne man reelt godt starte og slutte med DR, for det er overvejende blevet ved antydningen af kvalitet i TV 2-satsninger som ’Den som dræber’, ’Anna Pihl’ og ’Badehotellet’. Det er som forskellen på mande- og kvindehåndbold.

Men nu rykkes der ved denne gamle tv-sandhed med Dunja Gry Jensens ’Norskov’, der uden at adskille sig markant fra den sikre nordic noir-formel er et både vedkommende og velproduceret hjemstavnsdrama.

Narkoefterforskeren Tom Noack (Thomas Levin) vender hjem til Norskov, en slags fiktiv udgave af Frederikshavn, hvor et uhyggeligt koncentreret kokain-batch skaber faretruende komatilfælde og dødsfald. For det unge ishockeytalent, Oliver (Mathias Käki Jørgensen), bliver det skæbnesvangert. For byens borgmester Martin (Claus Riis Østergaard) falder det uheldigt sammen med etableringen af et nyt klimahavnsområde, der blandt andet inkluderer et stort oplandsgymnasium.

Ikke siden første sæson af ’Forbrydelsen’ har en dansk kriminalgåde haft så velsmurte karakterrelationer. Centralt i serien står forholdet mellem de tre gamle venner, Tom, Martin og entreprenøren Kasper (Jakob Ulrik Lohmann), der er vidt forskellige, men stadig synes at være bundet sammen af det bånd, som stærke venskaber er gjort af. Det føles virkeligt – som familien Sommer eller Grønnegaard.

Meget af den succes, som er tilfaldet danske tv-serier i udlandet, hænger sammen med evnen til at skildre et på én gang autentisk og eksotisk billede af et mørkt nord befolket med undertrykte, lidende velfærdsstakler. Dem formidler ’Norskov’s skuespillere ualmindeligt godt. Thomas Levins ansigt er fyldt med angstfuld karisma, og både Claus Riis Østergaard og Jakob Lohmann underspiller formidabelt i klassiske typeroller. Man kan også tale om et regulært fund i unge Mathias Käki Jørgensen, der spiller lige op med sine mere rutinerede kollegaer.

Der skal samtidig lyde en uforbeholden ros til seriens skabere for beslutningen om at gå full jyde. Som østjyde har det altid generet mig, at jyder i dansk film og tv oftest taler klingende københavnsk.

Hvis serien holder niveau sæsonen ud, kan de fire stjerner snildt udskiftes med fem.


Kort sagt:
’Norskov’ ligner TV 2’s egentlige gennembrud som seriøs konkurrent til DR’s tv-dramamonopol. Fortællingen om en provinsbys storhed og fald er aktuel, skuespillet er forfriskende og jyskklingende, og produktionsniveauet har internationalt format.

Tv-serie. Hovedforfatter: Dunja Gry Jensen. Medvirkende: Thomas Levin, Claus Riis Østergaard, Anne Sofie Espersen, Jakob Ulrik Lohmann, Mathias Käki Jørgensen, Henrik Birch, Annemette Andersen . Spilletid: 10 afsnit á 40 min.. Premiere: Den 21. september på TV 2
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af