Ønsketænkning: 10 filmstjerner, der ville stråle i store tv-serier

Hollywood-stjernen Kirsten Dunst dukker op som trold af en æske i tv-serien 'Fargo'. Vi har kigget nærmere på 10 skuespillere, som vi håber vil tage en lignende afstikker til tv-seriernes forjættede land.
Ønsketænkning: 10 filmstjerner, der ville stråle i store tv-serier
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Tom Cruise

Hvorfor?

Ja, hvorfor egentlig konvertere til tv-seriernes føljetonformat af 40-60 minutters varighed, når man hedder Tom Cruise? Med et navn, der sælger sig selv, og en franchise (’Mission: Impossible’), der år efter år bringer ham tilbage i Hollywoods rampelys, synes stjerneskuespilleren ikke just at gå mørke tider i møde.

Men der er mere bag Cruises tandpastasmil og velplejede muskelmasse – og det ved vi, for skuespilleren har selv vist os det. Med sit tænderskærende og hjerteknusende portræt af mandschauvinisten Frank T.J. Mackey i Paul Thomas Andersons nyklassiker, ’Magnolia’, viste han nemlig tegn på noget skrøbeligt, noget intenst og noget følelsesmæssigt oprigtigt i en sådan grad, at Oscar-statuettens udeblivelse ikke gav mening.

Det ’noget’ vil vi meget gerne se mere til fra Tom Cruise og gerne i tv-serie-sammenhæng – med fremtidige roller i ‘Top Gun 2’, ’Jack Reacher 2’ og ’Mission: Impossible 6’ (surprise!) synes stjerneskuespilleren nemlig for længst at have besluttet at køre filmkarrieren hjem på autopilot.

Hvilken type serie?

Vores håb for Tom Cruises hypotetiske serie-afstikker er en både følsom, energisk, sammenbidt og humoristisk rolle, der brænder gennem fladskærmen, som ‘Magnolia’s mandschauvinist brændte gennem biograflærredet. Bevares, det er mange og store krav, men mindet om Cruises fortidige bedrift gør dem ikke urimelige.

Mest af alt ønsker vi dog, at Cruises tv-karakter ikke har alt under sin koldblodige kontrol. Ingen kalkuleret superskurk, der som James Spader sidder inde med alle svarene i ‘The Blacklist’, og ingen selvsikker leder for en kriminalafdeling a la David Caruso i ‘CSI: Miami’. Lad os få Cruise ud, hvor jorden brænder under ham – som mandlig pendant til ‘Homeland’s Carrie, der leder sine tropper med en høj pris på hjemmefronten og en solid portion personlig tvivl, kan han sagtens tænkes at nå fordums højder.

Er det realistisk?

Som sagt brager Tom Cruises filmkarriere i øjeblikket afsted for fulde gardiner, og om han føler behov for at sænke lønchecken og tage et pusterum fra de halsbrækkende stunts synes yderst tvivlsomt. En anden side af sagen er så, om Cruise magter at hive den store, karrieredefinerende præstation op af hatten. Vi tillader os at tvivle.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Scarlett Johansson

Hvorfor?

I en alder af bare 19 år blæste Scarlett Johansson den opmærksomme filmverden bagover i Sofia Coppolas mesterværk ’Lost in Translation’, hvor hun med rørende ømhed og naturlighed gav prøver på sin generations måske største kvindelige skuespiltalent.

Siden fulgte gode præstationer som stærk ung kvinde i ’A Love Song for Bobby Long’ og forførende femme fatale i Woody Allens ’Match Point’, mens hun for nylig toppede i Jonathan Glazers skræmmende eksperimentalfilm ’Under the Skin’, men rollen som Marvel-universets sortklædte kampsportsvirtuos, Black Widow, fjernede fokus fra Scarlett Johanssons kaliber som skuespiller.

Hvilken type serie?

‘Lost’-forfatteren Damon Lindelof løber ganske vist tør for retningssans på de mest frustrerende tidspunkter, men i sin nyeste serie, ‘The Leftovers’, skaber han både karakterer, der bærer den eksistentielle forvirring fra ‘Lost in Translation’ og den verdensfjerne kynisme fra ‘Under the Skin’. Kunne Scarlett Johansson lande en rolle i en lignende flerlaget og mystisk (sci-fi-)serie, der på samme måde tillader sine karakterer at stikke i flere retninger, ville hun sandsynligvis kunne gøre underværker.

Er det realistisk?

Skuespillerinden udviste som sagt mod på eksperimenterne i Jonathan Glazers ‘Under the Skin’, og hendes optræden i Luc Bessons ‘Lucy’ havde bestemt også bid, så skulle Scarlett Johansson begive sig ud på tv-seriernes bonede gulve, ville det bestemt ikke komme som en overraskelse. Desuden er optagelserne til ‘Captain America: The Civil War’ netop afsluttet, og mon ikke Johansson trænger til nye græsgange efter Marvel-universets bombardementer?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Sam Rockwell

Hvorfor?

Sam Rockwell er lige ved og næsten. Han har været alt fra forglemmelig skurk i ’Charlie’s Angels’ til henslængt faderfigur i indiedramaet ’The Way Way Back’, men mest af alt har 46-årige Rockwell været bundsolid i det hav af biroller, han gennem tre årtier har optrådt i.

Højdepunkterne lyser dog op, og det er tanken om dem, der gør skuespilleren til oplagt hovedrolleindehaver i en tv-serie. For vi vil se mere til den Sam Rockwell, der mesterligt balancerede på galskabens knivsæg i George Clooneys ’Confessions of a Dangerous Mind’, knuste vores hjerter i David Gordon Greens ’Snow Angels’ og gav sci-fi-genren en sjælden menneskelig tyngde i Duncan Jones’ ’Moon’.

Spørgsmålet er, om Rockwells skuespil kan bære en tv-serie, da hans filmroller ofte besidder mystiske sider, der fascinerer i kraft af alt det, vi ikke får at vide om dem. Vi er hermed optimistiske på Rockwells vegne – i hvert fald til det modsatte er bevist.

Hvilken type serie?

Sam Rockwell har et lidt goofy udtryk, der gør hans forstemte alvor eller emotionelle udbrud så meget desto mere uventede – og kraftfulde. Om serien skal være knugende og dødseriøs som ’Rectify’ eller mild og sorthumoristisk som ’Transparent’ synes ikke altafgørende, men noget derimellem ville med garanti klæde skuespillerens uafviselige talent.

Er det realistisk?

Umiddelbart er der ledigt i Rockwells kalender, men at skuespilleren regnes ude af form med sin seneste stime af forglemmelige roller (blandt i et remake af gyser-klassikeren ‘Poltergeist’) er nok serie-eventyrets største modargument. Man har dog lov at håbe, at Rockwell laver en Kirsten Dunst, og på lignende vis finder fodfæste i en serie, der bekommer hans kuriøsitet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Keira Knightley

Hvorfor?

Keira Knightley har grædt rigtig meget gennem sin skuespilkarriere, og selvom hun på troværdig vis formidler store, tragiske følelser i den premiereaktuelle ’Everest’, kan den rolle snildt bogføres som endnu én til statistikken.

Tag hendes optrædener i kostumedramaer som ’The Duchess’, ’Stolthed & fordom’ og ’Anna Karenina’ og skuespillerindens kendetegn begynder så småt at melde sig: Tårer, britisk charme og pompøse kostumer. Men er det virkelig alt, Keira Knightley har at byde på?

Tydeligvis ikke, for selvom stilskiftet i dusørjæger-filmen ’Domino’ virkede mere ufrivilligt komisk end overbevisende, så var hendes præstation i ’Soning’ intet mindre end fantastisk, og tidligere i år var hun et forfriskende bekendtskab i det musikalske kærlighedsdrama, ‘Begin Again’.

Tilmed anede man anderledes off-beat-takter i David Cronenbergs ’A Dangerous Method’ samt den godhjertede indie-dommedagsfilm ’Seeking a Friend for the End of the World’ med Steve Carrell. Så lad os få Keira Knightley ud af de glamourøse klæder og væk fra de grådlabile karakterer. Hun skal have en tv-serie at gå i kødet på og gerne i en fart.

Hvilken type serie?

Når førsteviolinen og melodramatikken ikke drukner Keira Knightleys nuancer, besidder de en naturlighed og en tyngde, der nemt vil kunne lade sig parre med en psykologisk dramaserie. Den sensuelle, gådefulde og ofte indadvendte dramatik i Showtimes ‘The Affair’ er ikke milevidt fra noget, Knightley vil begå sig godt i.

Er det realistisk?
Keria Knightley debuterer i øjeblikket på Broadway med sin titelrolle i teaterstykket ‘Thérèse Raquin’, og hvad fremtiden bringer af nye roller inden for teater-, film- eller tv-serie-verdenen, kan vi kun gisne om. Men Knightleys navn er stadig et, der sælger billetter, så mon ikke amerikanske eller britiske tv-producere vil byde hende velkommen med kyshånd, hvis interessen nogensinde melder sig?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Robert Downey Jr.

Hvorfor?

Opskriften på Robert Downey Jr.’s uimodståelige karisma er lige så træfsikker, som den er gennemskuelig: Skuespilleren er nemlig beriget med et flot udseende, en kvik komisk timing og en rullende tunge, der evner at servere selv de mest klichéfyldte linjer i en herlig, speed-snakkende indpakning.

Den opskrift har Downey Jr. nydt godt af i en årrække, der har budt på både lyn-intelligente og drengerøvede succesroller som Tony Stark og Sherlock Holmes – og nu må piben altså gerne få en anden lyd. Som vi har set det i den skamfuldt undervurderede ’A Guide to Recognizing Your Saints’ og det komiske pletskud ’Tropic Thunder’ (der resulterede i karrierens anden Oscar-nominering), har Hollywoods bedst betalte skuespiller nemlig langt flere strenge at spille på.

Det er med andre ord på tide, at Robert Downey Jr. sænker det højtløftede øjenbryn og viser, at han også kan tackle tingene uden ironisk distance.

Hvilken type serie?

En serie som Netflix’ (lidt langtrukne) ’Bloodline’ ville klæde Robert Downey Jr. fortrinligt. Både Ben Mendelsohns karismatiske problembarn med dådyrøjne og Kyle Chandlers handlekraftige good guy, der langsomt får skrællet de selvsikre lag af sig, er karakterer, der kunne trække Downey Jr.’s glemte kvaliteter helt frem i lyset.

Er det realistisk?

Som ansigtet under Iron Man-masken er Robert Downey Jr. en hjørnesten i Marvels succes. Både hvad angår filmene om superhelteteamet The Avengers såvel som den jernklædte playboys solo-bedrifter er han ganske enkelt uundværlig. At Downey Jr. er bundet på hænder og fødder af sine lukrative Marvel-kontrakter er en kendsgerning, men hvor længe vil skuespilleren rent faktisk være fastlåst i superhelte-land?

Indtil videre ved vi, at Iron Man gør sit indtog i ‘Captain America: The Civil War’, mens Downey Jr. som sidegesjæft har en ‘Sherlock Holmes 3’ under opsejling. Men den 50-årige skuespiller har forhåbentlig mange år i sig endnu, og at han før eller siden vil tilbage til de reelt udfordrende roller, må trods alt regnes for sandsynligt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Kevin Costner

Hvorfor?

Kevin Costner har en lang og succesfuld karriere bag sig, men sci-fi fiaskoerne ’Waterworld’ (1995) og ’The Postman’ (1997) og en til tider lidt for selvbevidst charme har utvivlsomt givet ridser i lakken for den karismatiske skuespiller. Heller ikke Oscar-vinderen ’Danser med ulve’ gik de kritiske tunger forbi, og i dag huskes filmen nok bedst som den, der snød ’Goodfellas’ og Martin Scorsese for filmverdenens guldbelagte hovedpris.

De mange haters, der udelukkende associerer Kevin Costner med kvindetække og konservativ smag, synes dog at glemme, hvordan skuespillerens møde med mirakler i Iowas kornmarker nær fremtvang tårer i 80’er-gennembruddet ’Field of Dreams’, og hvordan han med briller, slikhår og gennemført troværdighed tog os ved hånden gennem samtlige 189 minutter af Oliver Stones ’JFK’.

Den 60-årige skuespiller har tilmed flirtet med eksperimenterne i seriemorderfilmen ’Mr. Brooks’, men det er den gode, gamle, snusfornuftige Kevin Costner, vi ydmygt beder om mere af.

Hvilken type serie?

I Zack Snyders ’Man of Steel’ fik vi et kortvarigt gensyn med Kevin Costners troværdighed som moralistisk faderfigur, der dog gik til et ligegyldigt formål i Disneys skabelonskårede ’McFarland, USA’. Men det er netop den varme, livskloge note, skuespilleren ville nyde godt af at satse på i tv-sammenhæng.

Som potentiel inspiration kan nævnes Kyle Chandlers Eric Taylor, hvis træner-autoritet og visdomsord gjorde underværker i football-serien ’Friday Night Lights’ (og endda indbragte Chandler en Emmy). En lignende inspirerende serie om livet og drømmene – og måske endda sporten – ser vi hellere end gerne Kevin Costner stå i spidsen for.

Er det realistisk?

Udover en enkelt film – ‘Criminal’ – er Kevin Costners kalender umiddelbart ledig, men med sine tre, foregående filmroller – i ‘Draft Day’, ‘McFarland, USA’ og ‘Black or White’ – sank skuespilleren måske lige lovlig langt ned i Hollywoods komfortable mellemvare? Måske er trætheden ved at indfinde sig oven på en lang og udmattende karriere? I den sammenhæng har en tv-rolle ofte ageret vitamintilskud, og hvis der er noget, Costner trænger til, er det sådan et.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Brad Pitt

Hvorfor?

Som evigt sladderbladsemne og Angelina Jolies partner glemmer man nemt, hvor talentfuld og alsidig en skuespiller Brad Pitt egentlig er. Man glemmer hans dirrende gag-refleks i slutminutterne af ‘Seven’, hans følsomme portræt af en desperat ægtemand i ‘Babel’ og hans spirende paranoia i ‘The Assassination of Jesse James’

I stedet husker man de gange, Pitt med tilbagelænet coolness kørte den hjem på rutinen i ‘Oceans’-trilogien, eller hvordan han med mandsmod og helteudstråling klarede ærterne i actionbaskere som ‘World War Z’ og ‘Troja’.

Beviserne på Brad Pitts evner er med andre ord adskillige, men måske vi mangler den grundige og gennemslagkraftige tv-serie-hovedrolle, der kan tillade ham at gå i ét med karakteren – og dermed ophæve det celeb-ry, der truer med at svække hans eftermæle. 

Hvilken type serie?

Brad Pitt viste komisk stortalent i ‘Inglorious Basterds’ og ‘Burn After Reading’, mens Terrence Malicks guldpalme-vinder ‘The Tree of Life’ viste ham fra hans måske mest indadvendte og forstemte side. Så hvad ville klæde ham? Hvad som helst, fristes vi til at sige, for med den spraglede pallet af roller gennem Brad Pitts filmkarriere er der umiddelbart frit valg på alle hylder.

Melodramatikken fra ‘Benjamin Button’ ville dog være ærgerlig at spilde en tv-rolle på, ligesom en rendyrket komedie- eller actionserie ville skøjte relativt let henover Pitts nuancerede og varierede spil. En dramaserie med et skævt glimt i øjet – måske a la Noah Hawleys fantastiske ‘Fargo’ – kunne snildt agere gylden mellemvej.

Er det realistisk?

Umiddelbart ikke. Pitt har flere store filmroller på tegnebrættet (blandt andet ‘World War Z 2’ og et krigsdrama instrueret af Robert Zemeckis) og hans aktivitetsrige gesjæft som producer skal bestemt ikke glemmes. Trygheden ved filmproduktionernes afgrænsede tidsrum er desuden næppe én, som familiefaderen Pitt på nuværende tidspunkt vil sætte over styr for en mere langsigtet og tidskrævende tv-rolle.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Charlize Theron

Hvorfor?

Lad det være sagt med det samme: Charlize Theron er en af Hollywoods smukkeste kvinder, og det faktum bør hun hverken undskylde eller undvige.

Men med sine talrige optrædener som love interest er det ofte svært at skelne Theron fra mængderne af kostbare filmkvinder, der ihærdigt tilstræbes af de mandlige protagonister, og husker man hende for andet end sit strålende udseende, er det måske for de malplacerede optrædener i sci-fi-filmene ‘Aeon Flux’ og ‘Prometheus’.

Når den 40-årige skuespiller og tidligere model tværtimod klipper sig skaldet og sparker røv i ‘Mad Max: Fury Road’, flækker hun næsten lærredet på tværs, og pludselig mindes man hendes skræmmende hamskifte i ‘Monster’ (2003), der af gode grunde blev belønnet med en Oscar-statuette. Her optrådte Hollywood-skønheden pludselig med rødmosset hud, udstående øjne og klæbrigt hår i rollen som virkelighedens kvindelige seriemorder, Aileen Wuornos, og illusionen var – også takket være Therons nuancerede spil – noget nær sømløs.

Hvilken type serie?

Frances McDormand fik det i ‘Olive Kitteridge’, Kate Winslet fik det i ‘Mildred Pierce’, og drager Charlize Theron til serieland, skal hun meget gerne have en eftertænksom og dvælende tv-serie, der vender og drejer hver en facet af sin fascinerende hovedrolle: Et karakterstudie af kvindekønnet, der nægter at tage til takke med billige point.

Er det realistisk?

Therons karakter i ‘Mad Max: Fury Road’, Furiosa, blev både rygtet en plads i to efterfølgere samt en selvstændig spin-off -film, men for nyligt blev samtlige spekulationer stort set afvist af filmseriens skaber, George Miller. Det betyder dog ikke, at Theron i skrivende stund har plads i kalenderen, men det mindsker ganske vist risikoen for, at skuespillerinden fanges i den lune lomme af sin skaldede girlpower-karakter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Christian Bale 

Hvorfor?

Vi skal tilbage til ‘The Fighter’ fra 2010 for at finde en Christian Bale-præstation, der fik jorden til at skælve, og selvom skuespilleren efterfølgende imponerede i ‘Out of the Furnace’, ‘The Dark Knight Rises’ og ‘American Hustle’, er det efterhånden lige før, vi har vænnet os til hans træfsikkerhed.

Bale er af gode grunde kendt som én af Hollywoods mest dedikerede skuespillere – de næsten 30 kilo, han smed til rollen som søvnløs maskinarbejder i ‘The Machinist’, overgås kun af det faktum, at Bale efterfølgende trænede sig op til den muskuløse titelrolle i ‘Batman Begins’. I Werner Herzogs autentiske overlevelsesdrama ‘Rescue Dawn’ spiste skuespilleren tilmed levende maddiker i håndfuld efter håndfuld. Lad os bare for en kort stund vove pelsen og kalde Christian Bale for den mest dedikerede skuespiller i Hollywood.

Og lad os yderligere lege med tanken om, hvor langt Bale ville være villig til at gå i den gradvise og omhyggelige opbygning af en tv-serie-karakter. Gerne én med mørke og moralsk diskutable tilbøjeligheder. Kan du se det? Det kan vi.

Hvilken type serie?

Bale starter ofte ét sted i sine film og bliver der rollen ud – og som sådan er der ikke store, håndgribelige udviklinger fra A til B at spore i hverken ‘The Fighter’, ‘The Machinist’ eller ‘Harsh Times’. Men hvad hvis han startede ét sted og sluttede et ganske andet?

Vi vil hjertens gerne se Bale i en udvikling lignende den, der med diabolsk tiltrækningskraft greb hyggeonklen Bryan Cranston i kraven og formørkede hans dødsdømte sjæl i ‘Breaking Bad’. Forestil dig pumpede Bruce Wayne, der ender som udmagrede Trevor Reznik, eller kugleskøre Patrick Bateman, der ender som rehabiliterede Russell Baze (se scenen ovenfor, der viser Bale fra sin mest skrøbelige og emotionelle side). Mulighederne er adskillige, og på kryds og tværs lover de hver især store tv-oplevelser.

Er det realistisk?

Egentlig synes Bales karriere hverken at være på afveje eller vågeblus. Til næste år er han premiereaktuel i to film af kult-instruktøren Terrence Malick, der før har udnyttet skuespillerens talent i sin ‘The New World’ fra 2005. At hans ordknappe og indadvendte optrædener i Malicks impressionistiske dramaer kan sætte de store filmroller på pause er dog ikke utænkeligt – og i så fald skal tv-verdenens tunge spillere være hurtige til at få kløerne i Bale.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Rooney Mara

Hvorfor?

Rooney Mara er nok bedst kendt som Lisbeth Salander i David Finchers ‘The Girl With the Dragon Tattoo’, hvor hun som engelsktalende pendant til Noomi Rapace iklædte sig læderjakke, næsepiercing og samtlige bad girl-manerer i håndbogen.

Men den 30-årige skuespillerinde er meget mere end Salander-rollen, selvom hun i den kommende ‘The Girl Who Played With Fire’ endnu engang drager i det velkendte cyber-punker-outfit.

Et kig på Rooneys vidt forskellige optrædener i den dialogrige ‘The Social Network’ til hendes sammenbidte psycho-rolle i ‘Side Effects’ vidner om en skuespillerinde, der har hele klaviaturet at spille på.

Hvilken type serie?

Efter mange sporadiske optrædener i såvel store som små produktioner synes Rooney Maras fordele og ulemper som skuespiller stadig ikke definitivt kortlagte. Dermed er det også svært at pege på præcis hvilken type serie, der ville klæde den hemmelighedsfulde skuespiller. Vi forventer dog, at stortalentet falder i ligeværdigt kompetente producer- og instruktørhænder, og så begræder vi naturligvis ikke, hvis serien sætter masser af både tid og plads af til nærbilleder af Maras store, dragende øjne.

Er det realistisk?

Ligesom Christian Bale kan Rooney Mara næste år opleves i Terrence Malicks stjernespækkede drama, der endnu ikke bærer en titel, og i den kommende ‘Blackbird’ spiller hun over for Ben Mendelsohn (‘Bloodline’) i en film, der meget vel kan trække overskrifter. Vi krydser dog fingre for, at Rooney Maras søster, Kate – der fik sit gennembrud som hårdnakket journalist i ‘House of Cards’ – har talt varmt om serieformatets muligheder.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af