’Skam’ sæson 3 afsnit 4: »De må godt nedtone referencerne og komme lidt videre«

'Skam'-fanatikere Naja Helene Hertzum og Mads Laurids Petersen skriver hver uge om det nyeste 'Skam' – og sætter deres tanker løs, når det fulde afsnit har ramt NRK i slutningen af hver uge.
’Skam’ sæson 3 afsnit 4: »De må godt nedtone referencerne og komme lidt videre«

(Læs først, når du har set det nyeste afsnit ‘Skam’)

Tirsdag d. 25. oktober kl. 19.31

Naja: Seriøst. Hvis jeg havde en krone for hver gang, jeg sætter et ‘Skam’-klip i gang og glemmer at slå undertekster til… Så ville jeg i hvert fald have 16 kroner. Det er jo helt dust. I øvrigt. Rygterne går, at der er kaldt til hastemøde i DR, fordi de vil lave en dansk ‘Skam’. Men det er vel umuligt at forestille sig et Øregaards-’Skam’. Det er meget svært at se en ikke-kikset dansk udgave for sig.

Det er, som om der er lige præcis nok, der bliver lost-in-translation til, at det corny ved nationalt teenageskuespil forsvinder. Hvis du forstår. På dansk ville man lægge for meget mærke til sære afvigende dialekter eller om hende, der spiller Dansker-Noora (det kommer hun garanteret til at hedde i DR’s udgave, #opfindsomhed), havde spillet Krummes lillesøster engang.

Kan du huske den der doku-serie fra Falkonergårdens Gymnasium i 90’erne? Den hvor Mads Holger var en af hovedpersonerne? Den var fantastisk. Men det var jo også dokumentar. Jeg ved godt, at ‘Skam’ også er et hit i Norge, men jeg tror simpelthen, at en del af det, der gør den til så gigastor en succes i Danmark, er, at eventuelle skuespillerkiksere ryger hen over hovederne på os. Lidt ligesom når man ser en tysk film.

Har lige læst de seneste chatbeskeder til og fra Isak inde på skam.p3.no, og Even går totalt i ’Seinfeld’-mode. ’Seinfeld’ er nok den eneste serie, jeg har set samtlige sæsoner af to (okay, tre) gange. Og jeg vil godt æde min gamle hat på, at serien er skrevet af nogle, der er jævnaldrende med mig. Jeg nægter at tro, at 17-årige (alrighty, fiktive) nordmænd videreformidler ikke én, men to Seinfeld-memes på få dage.

Skam 4 f

Mads: Hmm. Jeg synes egentlig, at Seifeld-memes passer meget godt ind i universet. Hvis man ser på ‘Skam’ som et studie i, hvad der foregår i teenageres verden i 2016, så er det ret konsistent, at de henter meget inspiration i 90’erne. Jeg mener Nas (som de seje hiphopdrenge i min skole for øvrigt også hørte), ’Fresh Prince of Bel Air’, ’Romeo + Juliet’, Isaks omvendte kasket m.v. Det må vel være noget af det, Julie Andem og co. har fundet frem til gennem deres research?

Jeg er ret vild med at ‘Skam’ tilsyneladende er så gennemresearchet. Og det er måske netop i forhold til researchfasen, at DR ikke ville kunne lave det samme. Synes ofte, at miljøgengivelserne i DR’s serier virker ret konstruerede, altså som forfatterens forestilling om, hvordan et miljø er. Til gengæld har jeg hørt, at man på DR er ret bevidste om ikke at lave en dansk 1:1-version af ‘Skam’, da man godt kan se, at det højst sandsynligt ville fremstå som en dårlig efterligning.

Det er skægt, at der opstår så mange rygter om, hvad det danske modsvar på ‘Skam’ bliver. For der komme en eller anden form for modsvar..

Samme dag klokken 21.29

Naja: Ha! Nu har jeg googlet forfatterne bag ‘Skam’. Forfatteren er 34 år og kvinde. Det vil sige mig (med lidt god vilje + let ansigtsløft). Jeg vidste det. Jeg tror ikke, serien ville have vakt lige så meget genklang hos mig (og – vover jeg at tilføje – min generation), hvis den var skrevet af 25-årige, endsige 16-årige. Selvom forfatteren Julie Andem har lavet talrige fokusgruppeinterviews med målgruppen, er serien stadig lidt et blik på teenagelivet set gennem netop min generations øjne. Som det der Kære Dagbog/Mortified-koncept, hvor voksne læser op fra deres ungdomsdagbøger. Tiden skaber en distance, der gør det hele mere romantisk (og måske også mindre smertefuldt?). Giver det mening?

Mads: Helt sikkert. ‘Skam’ er jo en coming of age-historie – og noget, de fleste kan forholde sig til. Og i modsætning til andre gymnasie-/highschool-serier er de her unge jo ret almindelige. Deres problemer er også ret almindelige. Men derfor også mere relaterbare end vores ungdoms amerikanske ungdomsserier.

Skam 4 a

Onsdag d. 26. oktober kl. 21.09

Naja: Nu: 17 kroner. Jeg er tilsyneladende ikke i stand til at KONSE. Hvor dum har man lov at være?! Serr!

Mads: …

Naja: Don’t answer that. Og skal vi så i øvrigt lige give en gigantisk highfive over, at Sana er på banen igen. Jeg er vild med hende. Hun er så knivskarp og klog. Men har hun regnet ud, at Isak er homse? De der blikke hen over biologibogen (og ikke mindst, at hun eksemplificerer evolutionsteoriens faldgruber med homofili) – skal vi tolke på dem?

Fredag d. 28. oktober kl. 15.33

Mads: Hvad betyder konse?

Naja: Mit bud: koncentrere sig. Det’ slaaaang.

Skam 4 d

Mads: Ja! Sana er tilbage og har helt sikkert regnet den ud. Det er interessant, at de berører hendes religiøsitet på den måde, som de gør. At hun ikke er fremstillet som gennemassimileret muslimsk nordmand, men bærer sin kulturelle og religiøse baggrund med stolthed. Det bliver megaspændende at se, hvordan hun forholder sig til Isaks seksualitet, når han springer rigtigt ud. For der kan man godt komme til at bevæge sig ud på rigtigt farlig grund…

Og så skal vi lige snakke lidt om Noora. Mon ikke hun kommer med til vors i aften. Jeg havde totalt ret i, at hun er blevet irriterende. Den måde, hun taler om William og hans faderbinding på, og at de i hvert fald ikke er gået fra hinanden (imens hun feteres og bekræftes af Eskild og Linn), må da være en reference til Carrie og den måde, hun taler om Mr. Big på. Eller er det bare mig, som har forelsket mig i min egen forudsigelse?

Lørdag d. 29. oktober kl. 12.50

Naja: Jeg tuder meget sjældent over tv. Men jeg tudede til tonerne af undervands-Des’ree. Hvor vandet bliver en dyne, de kan gemme sig under, et lille rum hvor alt er tilladt. Og jeg tipper virkelig hatten for, at ‘Skam’ giver kysseforløsning så hurtigt. Det der vigtige kys kunne i mange amerikanske serier være blevet trukket ud en halv sæson. Fantastisk, at vi bliver belønnet allerede efter få ugers venten.

De kan virkelig deres suspense. Fra de der ret præcist fem sekunder, der går, fra Isak ud af øjenkrogen opdager et lille norsk barn, til hun gjalder sit »MAMMAAA!«. Du når igennem hele registret, fra at spekulere på, om det er Evens venner, og det hele er en led homofobisk joke på Isak, til om det monstro seriøst bare er Evens kusine? Og ikke mindst med al holde-vejret-poolfjolleriet, der leder op til kysset. Man tør helt til sidste sekund faktisk ikke tro på, det er det, der sker – at det er nu, de finder hinanden. Selv da de kommer op og trækker luft efter Evens første spæde kys. Var det bare et flaksende fejlskud? Mente han det? OG JA DET GJORDE HAN (konfetti! Fyrværkeri! Des’ree!).

Skam 4 e

I øvrigt bliver ’Tears For Fears’ på cyklen i ‘Skam’ nærmest David Bowie i Christiane F (*dukker mig for flyvende skyts fra tusind vrede emoer*). Jeg elsker, hvordan 80’er-nostalgisk hitparade og Biebers undskyldninger går totalt hånd i hånd. Og hvordan musikken stopper til vors lige tids nok til at gøre Sonjas/Dama Mins reprimande desto mere awkward.

Åh. Jeg håber ikke, Emma er alt for knust over, at hendes lover boy er homse. Omvendt virker hun grænsende til besat af Sonja, så jeg krydser naivt fingre for en smuk lesbisk romance mellem en ung Nisse-gymnasiast og en 1997’er. A girl can dream.

Alt i alt synes jeg dog, at denne uges klip er en lidt tyndere omgang end sidste uges. Selvom vi blev kyssebelønnet. Men jeg kan ikke sætte en finger på hvorfor. Kan du?

Mads: Jeg synes heller ikke, at ugens afsnit står liges å stærkt som sidste uges. Var også meget berørt og ret meget oppe at køre over kyssescenen – som jeg sneg mig væk fra en fest for at se i går aftes. Hende jeg, helt Evan-Isak-agtigt, sneg mig væk sammen med var dog meget mere oppe at køre, og især på grund af den åbenlyse ’Romeo + Juliet’-reference. Og det er måske en af grundene til, at afsnittet virker lidt vagt – at det er så forhippet på at referere ’Romeo + Juliet’, at det kommer til at fremstå fortænkt.

Jeg må lægge mig fladt ned og indrømme, at jeg ikke har dyrket ’Romeo + Juliet’ så intensivt som Julie Andem og så mange andre i vores generation. Men jeg synes godt, at de må nedtone referencerne og komme lidt videre.

En anden grund til, at jeg sidder tilbage med en lidt meeh-agtig følelse, er, at vi har set endnu et afsnit, som er bygget op efter skabelonen: Weekendtømmermænd, lidt drama i skolegården og fredagsfest til slut. Det er sikkert en helt bevidst skabelon, der skal illustrere, hvordan en 17-årigs verden ser ud. Og det passer nok meget godt. Men jeg vil altså gerne snart overraskes med en anden type afsnit, som i sæson to, hvor der pludselig var et langt gyserafsnit.

Naja: PS. William er i København denne weekend. Så det bliver et stort over & out her fra nu. Bye bye!

Mads: Så ved jeg godt, hvad mit Insta-feed fyldes med i dag…

Læs også: ‘Skam’ sæson 3 afsnit 3 – »jeg slår huller i luften over skod-Noora«

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Tarje Sandvik Moe, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Iman Meskini, Marlon Langeland. Premiere: Den 28. oktober på tv.nrk.no/serie/skam
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af