Filmfolk bag halvdanske ’De sidste mænd i Aleppo’ må ikke komme til Oscar-showet – Alejandro González Iñárritu reagerer i video

Filmfolk bag halvdanske ’De sidste mænd i Aleppo’ må ikke komme til Oscar-showet – Alejandro González Iñárritu reagerer i video
Alejandro Gonzalez Iñárritu til Oscar-showet i 2016.

Til sidste års Oscar-show fik den iranske instruktør Asghar Farhadi ikke mulighed for at modtage karrierens anden Oscar-statuette for ’Sælgeren’. Præsident Donald Trump havde nemlig forinden udstedt et dekret, som gav indrejseforbud til folk fra otte overvejende muslimske lande – blandt andet Iran.

Dekretet står stadigvæk, og det omfatter også personer med et syrisk pas. Sådan et har Kareem Abeed, der producerede den Oscar-nominerede dokumentarfilm ’De sidste mænd i Aleppo’, som er co-instrueret af danske Steen Johannesen og desuden har danskere på flere tekniske og producerende pladser.

Abeed kan således sammen med filmfotograferne Hassan Kattan, Fadi Al Halabi og Thaer Mohamad, der også har syrisk pas, ikke deltage i årets Oscar-festligheder. Det er akademiet bestemt ikke tilfreds med:

»I 90 år har The Oscars fejret præstationer i filmkunsten, som har til mål at overskride grænser og tale til publikum over hele verden, uanset nationale, etniske og religiøse forskelle,« lyder det i en officiel meddelelse.

»Som støtter af filmskabere – og alle folks menneskerettigheder – på hele kloden er vi solidariske med Fayyad, såvel som filmens producer Kareem Abeed, som blev benægtet et visa til USA for at kunne deltage i Oscar-showet den 4. marts«.

TMZ bad også om den Oscar-vindende instruktør Alejandro González Iñárritus (‘Babel’, ‘The Revenant’, ‘Birdman’) kommentar til sagen, da de fangede ham i en lufthavn. Mexicaneren udbrød overrasket: »Det vidste jeg ikke. Virkelig? Det er sindssygt«. Han tilføjede, at de selvfølgelig burde få lov til at rejse ind i landet, »med mindre instruktørerne bliver betragtet som kriminelle«.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Medinstruktør Feras Fayyad har tidligere udtalt, at han selv overvejer at blive væk fra prisuddelingen i solidaritet med sine kollegaer.

Det store Oscar-show løber af stablen på søndag den 4. marts.

Læs også: Efter overset Oscar-sejr: Hurra for dansk dokumentar

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af