John Lasseter forlader Disney og Pixar efter sexchikane-anklager – hvem skal overtage?

John Lasseter forlader Disney og Pixar efter sexchikane-anklager – hvem skal overtage?
John Lasseter under Cannes-festivalen i 2015. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Tilbage i november tog John Lasseter, kreativ chef hos Walt Disney Studios og Pixar, et halvt års orlov efter flere ansattes anklager om sexchikane og upassende opførsel.

»Vi er forpligtet til at bevare et miljø, hvor de ansatte bliver respekterede og bemyndigede til at gøre deres bedste. Vi er taknemmelige for Johns oprigtighed og ærlige undskyldning og støtter ham til fulde under hans sabbat«, udtalte selskabet dengang.

Nu er det halve år gået, og Disney og Lasseter er kommet frem til, hvad der skal ske fremover. I fredags fortalte de i en pressemeddelelse, at han skal forlade firmaet ved årets udgang. Indtil da vil han være ansat i en konsulentrolle uden at have kontor på Disneys adresse.

»De sidste seks måneder har givet mig mulighed for at reflektere over mit liv, min karriere og mine personlige prioriteter«, udtaler Lasseter.

»Mens jeg forbliver dedikeret til animationskunsten og inspireret af de kreative talenter hos Pixar og Disney, har jeg besluttet, at slutningen på dette år er det rette tidspunkt til at begynde at fokusere på nye kreative udfordringer«

61-årige John Lasseter var indtil anklagerne den mest magtfulde mand i animationsindustrien siden Walt Disney. Han blev ansat hos Pixar i 1984 og instruerede den banebrydende ’Toy Story’, der blev efterfulgt af titler som ’Græsrødderne’, ’Toy Story 2’ og ’Biler’.

Lasseters tilbagetrædning bliver uden tvivl et stort kreativt tab, men måske kan det også åbne op for nye muligheder, når det kommer til ligestilling og kønsrepræsentation.

Sidste efterår forlod Rashida Jones og Will McCormack jobbet som manuskriptforfattere på den kommende ’Toy Story 4’, da firmaet ifølge dem praktiserer »en kultur, hvor kvinder og farvede mennesker ikke har en ligeværdig kreativ stemme«. Der måtte desuden gå næsten 20 år, før Pixar med ’Brave’ producerede en spillefilm med en kvindelig hovedrolle.

Hvem kan løfte arven efter Lasseter? Disney har endnu ikke annonceret nogen navne, men ifølge Variety peges der på ’Frozen’-instruktør Jennifer Lee samt ’Monsters, Inc.’- og ’Inside Out’-instruktør Pete Docter som kreative chefer for henholdsvis Disney og Pixar.

Læs også: Disney kendte til ’Toy Story’-instruktørs sexchikane, antyder nye kilder

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af