Stortalentet Yasmin Mahmoud skal stadig lære at kalde sig selv for skuespiller

25-årige Yasmin Mahmoud var klar til at begynde en tilværelse som socialpædagog, da hun blev tilbudt en hovedrolle i en Kanal 5’s store serie ’Gidseltagningen’ over for Johannes Lassen og Søren Pilmark. Men hvordan er det at lægge det gamle liv på hylden og sætte alt ind på drømmene?
Stortalentet Yasmin Mahmoud skal stadig lære at kalde sig selv for skuespiller
Yasmin Mahmoud i 'Gidseltagningen' sæson 2 (Foto: Christian Geisnæs)

INTERVIEW. Yasmin Mahmoud var netop blevet færdig med sin socialpædagogiske uddannelse, da hun fik en opringning med beskeden: Du skal spille hovedrollen i den nye sæson af ’Gidseltagningen’.

»Ja, det var altså en ret vild dag«, fortæller det storsmilende talent, da vi møder hende til en snak og en cola på hendes yndlings-Vesterbro-restaurant, Dej.

Den 25-årige kvinde, der endnu bedst er kendt som Abdel Aziz Mahmouds søster i DR-dokumentarserien ’Familien fra Lærkevej’, forelskede sig i skuespilfaget, allerede da hun som 11-årig spillede med i ungdomsserien ’Øen’. Siden har hun medvirket i en række lokale teaterforestillinger i Ølstykke, hvor hun voksede op med tre brødre hos forældre, der er flygtet til Danmark fra Libanon.

Fra sine forældre har hun lært, at man skal kæmpe for sine drømme, men at det også er vigtigt med et solidt fundament. Derfor valgte den unge Yasmin Mahmoud, der betegner sig selv som lidt af en tryghedsnarkoman, at sætte den usikre levevej som skuespiller på standby til fordel for en uddannelse inden for socialpædagogikken.

På sidelinjen levede drømmen dog videre, og Mahmoud gik i ny og næ til castings på forskellige roller, indtil der en dag kom en mulighed, som for alvor skulle få hende til at genoverveje, om det nu alligevel også var den pædagogiske levevej, der trak mest.

»En dag ringede min caster til mig og tilbød mig den første prøve på ’Gidseltagningen’. Det var i december 201,7 og jeg fik først rollen i juni 2018. Så det har været en lang, sej proces, hvor jeg skulle skrive bachelor, mens jeg gik til forskellige castings og ikke vidste, om jeg skulle søge pædagogjobs eller om jeg skulle satse på rent faktisk at få rollen og gå all in på skuespillet«.

Støtte fra Søren Pilmark

Men hun fik faktisk – til sin egen forbløffelse – den store rolle og gik i de næste mange måneder all in på at spille den benhårde syrienskæmper June al-Baqee, der vender hjem til Danmark efter at have kæmpet mod ISIS.

Som karakter er June målrettet, badass og kompromisløs – karaktertræk som Yasmin Mahmoud sagtens kunne relatere sig til. »Jeg kan nemlig også være både ret stædig og kølig«, siger hun og modarbejder straks sin egen påstand med et stort smil, der stort set ikke forlader hendes ansigt under resten af interviewet.

Yasmin Mahmoud i ‘Gidseltagningen’. (Foto: Christian Geisnæs )

En god portion stædighed var dog påkrævet for den næsten uprøvede skuespiller, der pludselig skulle levere en fysisk krævende skuespilpræstation.

»Det har været meget hårdt. Det er jo en meget fysisk rolle, og jeg har stunts i hvert afsnit. Og så var det jo bare udfordrende at spille over for professionelle skuespillere. Jeg kommer jo der som færdiguddannet pædagog, du ved. Der er meget at leve op til«.

Helt lavpraktisk kompenserede Mahmoud for sin manglende erfaring med undervisningstimer i, hvordan man læser en scene, husker sine replikker, bruger sit kropssprog og alt det andet ’usynlige’, men nødvendige arbejde, der ligger bag den gode skuespilpræstation.

Derudover skulle hun også lige lære at slås, tage et par kilo på i muskler og instrueres i, hvordan man får en overbevisende lussing. Nerverne kunne hun ikke bare sådan træne væk. Men heldigvis var der hjælp at hente hos de garvede skuespilkolleger.

»Den sidste måned var jeg så nervøs, at jeg nærmest ikke sov om natten. Pludselig kunne jeg ikke lad være med at tænke: Hvad hvis det ikke har været godt? Så jeg begyndte at fucke op i mine replikker, indtil Johannes Lassen (der har hovedrollen i serien, red.) fik mig beroliget ved at minde mig om, hvor fedt et arbejde det er, vi har«, fortæller Yasmin Mahmoud, der med hjælp fra en anden medspiller, Søren Pilmark, lærte, at det altså er helt okay at tage sine scener om.

»Jeg var meget nervøs for at skulle spille over for Søren, så da han under optagelserne spurgte mig, om jeg ville tage min replik igen og selv gjorde det samme, blev jeg lettet. Han lærte mig, at scenen altså ikke behøver at sidde i skabet hver gang – heller ikke for dem, der har prøvet det hundrede gange før«.

Kan sagtens spille Pernille

Til trods for strabadserne er Yasmin Mahmoud ikke et øjeblik et tvivl: Hun ville gøre det hele én gang til. Til hver en tid.

Med ’Gidseltagningen’ fik hun smag for det fysisk udfordrende og vil for fremtiden gerne have flere actionroller, så længe de ikke alle trækker på hendes arabiske ophav.

»Jeg var vild med min rolle som June, men gider bare ikke kun at have den slags roller. Jeg vil gerne prøve alt muligt andet, fordi jeg tror på, jeg kan alt muligt andet«.

Tidligere har roller til ikke-etniske danskere nemlig været temmelig stigmatiserende, mener Mahmoud, som dog glæder sig over, at flere af hendes kolleger med flerkulturelt ophav er begyndt at spille karakterer, hvor hudfarven slet ikke kommer i spil.

»Jeg er helt vild med, at Dar Salim for eksempel har spillet Bo i ’Dicte’. Og så er der Hadi Ka-Koush og Özlem Saglanmak, der spiller politimand og CBS-studerende i ’Bedrag’. Der er kommet flere eksempler på, at de får roller, hvor de ikke hedder Muhammed og Ali og taler arabisk hele tiden. Det er vildt fedt«.

Yasmin Mahmoud i ‘Gidseltagningen’. (Foto: Christian Geisnæs )

Hun ved imidlertid godt, at hendes kolleger har måttet kæmpe for ikke altid at spille den samme type. På samme måde vil hun bevise, at man altså ikke altid behøver at være arabisktalende syrienskæmper, bare fordi man har brune øjne og hedder Mahmoud til efternavn.

»Så når jeg har møder med agenter, siger jeg: ’Husk, jeg godt kan hedde Pernille og farve mit hår eller have paryk på’. Det har jeg lagt meget vægt på, fordi jeg simpelthen ikke vil sættes i bås«.

En rigtig skuespiller

Men betyder det så, at Yasmin Mahmoud er helt klar til at lægge alt andet på hylden til fordel skuespillet?

»Ja«, svarer hun sikkert og påpeger, at hun lige nu kun arbejder som lærervikar for at have masser af tid til at forfølge skuespildrømmene ved siden af.

I den nære fremtid har hun planer om at få sig en formel skuespiluddannelse. Dernæst står den på en karriere og forhåbentligt flere actionroller inden for den danske film- og tv-branche.

Men selvom Yasmin Mahmoud er både er målrettet, bevidst om sit talent og godt på vej mod at opnå drømmen, føler hun sig stadig en anelse for grøn til 100 procent at stå ved sin nye titel som skuespiller.

»Som skuespiller skal man nemlig være god til at tale sig selv op. Man skal kunne sige: Jeg er pissegod, men det er jo svært, når man ikke ligefrem har lavet så meget. Og jeg ved jo endnu heller ikke, om jeg får lorteanmeldelser«, siger hun smilende og trækker let på skuldrene.

»Så når jeg møder nogen, der spørger, hvad jeg laver, har jeg endnu ikke sagt skuespiller. Også selv om mine veninder og alle siger, at jeg skal stå ved det. ’Ja ja, på et tidspunkt’, svarer jeg så, men lige nu siger jeg altså, at jeg er lærervikar. Men altså, jeg skal jo nok lære det. Ligesom jeg har lært alt det andet«.

’Gidseltagningen’ sæson 2 kan ses på Kanal 5 og Dplay fra 25. marts.

Læs også: Jordan Peele om sin nye film ’Us’: »Jeg var nødt til at se mine egne dæmoner i øjnene«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af