’Knock Down the House’: Netflix-dokumentar om politisk superstjerne er enten genial eller svineheldig
Har verden nogensinde set en politisk superstjerne som Alexandria Ocasio-Cortez?
Den 28-årige latina bartender fra Bronx kom på alles læber, da hun slog det siddende demokratiske kongresmedlem fra New Yorks 14. valgdistrikt Joseph Crowley i primærvalget i juni og blev valgt ind som den yngste kvinde nogensinde i Kongressen i november. I dag er AOC ansigtet på en ny socialistisk og progressiv bevægelse i USA og internationalt. En karismatisk mediedarling med ordet og de sociale medier i sin magt, der taler arbejderklassens og minoriteternes sag med en ægte brændende ild.
Dokumentarist Rachel Lears følger i dokumentaren ‘Knock Down the House’ fire kvindelige demokratiske kandidater fra græsrodsbevægelsen, der udfordrer etablerede, mandlige repræsentanter i fire lokale primærvalg op til Midtvejsvalget i USA. Én af dem er Alexandria Ocasio-Cortez, og det er et kæmpe scoop for Lears at have fulgt politikeren fra det første rekrutteringsmøde i april 2017, hvor hun overvejer, om hun skal stille op. Her kan man virkelig tale om en instruktør med fornemmelse for tidsånden, der enten har været genial eller heldig i sin casting.
Selvom Ocasio-Cortez forståeligt får mest spilletid og er den mest magnetiske medvirkende, giver de tre andre kandidater et vigtigt perspektiv: AOC’s sejr er mere end én medrivende David og Goliat-historie. Den repræsenterer en bevægelse.
De fire kvinder fra arbejderklassen er alle personligt investeret i at skabe et nyt USA. Cori Bush er en sort sygeplejerske fra St. Louis, Missouri, der ønsker at repræsentere sine medborgere og skabe forandring efter politiskyderiet og opstanden i Ferguson. Paula Jean Swearengin fra Coal City, West Virginia, er datter af en minearbejder og har set sine naboer få kræft af kulforurening. Amy Vilela fra Nevada har opsagt sit job som økonomidirektør for at kæmpe for sundhedsforsikring for alle efter at have mistet sin 22-årige datter til en hjerneblødning. Datteren blev afvist af hospitalet, fordi hun ikke havde en forsikring.
Alle fire kandidaters missioner og valgkampe er gribende, men det er Ocasio-Cortez, der for alvor lægger huset ned. Hun fremstår ekstremt skarp, ihærdig og sympatisk, og stort set alt, hvad hun siger, er guldcitater. Som da vi ser hende brygge margaritaer, og hun forklarer, at jobbet som servitrice har forberedt hende godt til at køre valgkamp: »Jeg er vant til at være i gang 18 timer om dagen. Jeg er vant til at høre på en masse brok. Jeg er vant til at folk nedgør mig«.
Det er fascinerende at følge hendes vej fra at stemme dørklokker og indsamle underskrifter til den overraskende sejr. Og at se, hvordan Joe Crowley, der ikke har haft en modkandidat i 14 år, undervurderer hende. Til en debat i Bronx dukker han ikke engang op, men sender en stedfortræder. Mens hun fumler med at redegøre for Crowleys stemme for Irak-krigen, vinder AOC salen ved at fordømme indsatsen. Bagefter stimer publikum sammen om hende og deler deres personlige bekymringer optændt af håbet om, at nogen endelig lytter og taler deres sag.
Filmen er fuld af den slags gyldne fluen-på-væggen-øjeblikke. Selvom vi kender valgresultatet, er det et rørende højdepunkt, da hun finder ud af, at hun har vundet. Første indikation, som hun kun tør hviske til kameraet, får hun, da hun i bilen på vej til sin valgfest ser journalister løbe i samme retning. Så træder hun ind ad døren og bliver mødt af jubelskrig.
Tidligt i filmen spørger en vælger, lidt ironisk fra nutidens perspektiv, om det er en god idé at stemme på hende, en ukendt kandidat uden magt, frem for Crowley, en af de førende demokrater i Repræsentanternes Hus, der står til at blive den næste formand. »Vi er nødt til at kigge på, hvad den magt bliver brugt til nu«, svar Ocasio-Cortez. »Vi kan gøre det bedre«. Det ser hun ud til at have fået ret i.
Hvis man går og er lidt mismodig over verdens og demokratiets tilstand, er ‘Knock Down the House’ en inspirerende og mobiliserende modgift.
Kort sagt:
‘Knock Down the House’, der vandt publikumsprisen i Sundance, er en medrivende fortælling om en socialistisk modbevægelse i USA fortalt gennem fire kvindelige demokratiske kandidater til Kongressen – først og fremmest partiets lysende unge stjerne Alexandria Ocasio-Cortez, hvis game changer-valgkamp filmen giver et unikt indblik i.
Læs også: Disse film skal du streame i maj – fra Zac Efron som seriemorder til tv-parate festivalperler