Kirsten Birgits groveste stikpiller lige i ansigtet på tv-branchen forleden

Jørgen Leth, Esben Bjerre & Peter Falktoft, Mette Frederiksen og Hans Pilgaard stod for skud, da Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm revsede den samlede danske tv-branche på årets Copenhagen TV Festival.
Kirsten Birgits groveste stikpiller lige i ansigtet på tv-branchen forleden

Det er efterhånden blevet en tradition, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm hudfletter den danske medie- og tv-verden som afslutning på den årlige brancheforsamling Copenhagen TV Festival. Efter to dage med tendenser, erfaringsdeling og networking er det op til Kisser at hive den kreative klasse eftertrykkeligt ned på jorden igen med en perlerække af svirpere, der får Ricky Gervais Golden Globe-optrædener til at ligne Dronningens Nytårstale.

Og også i år delte Frederik Cilius i dametøj generøst verbale håndmadder ud. Vi har samlet de bedste fra tirsdagens afslutningstale. Eller i hvert fald de mest kradsbørstige:

Om Jørgen Leth:
»Sikke en rejse Jørgen Leth har været på. Fra kunstnerisk type til forhadt sexmonstertype tilbage til kunstner og så nu, hvor han er endt som et lille dyr, man kan trække rundt i manegen og sige, ’se ham lige spise den Magggnum! Hør ham lige, er han ikke bedårende!?’ Jeg kalder det tilværelsens ulidelige jørgenlethed. Kan I så for helvede ikke lade den mand være i fred?«

»Det er sgu ret desperat og ynkeligt at se på, det han har gang i sammen med Citroën. Og jeg har ondt af Jørgen. Ikke fordi han blev vraget af TV 2, men fordi han er blevet gjort til krammedyr for Anders Samuelsen og en mand, der kalder sig for Mathias Hundemand. Sikke en rejse, Monsieur Jørgen har været på. Fra at hænge ud med Ben Webster og Oscar Peterson og Coltrane på Jazzhus Montmartre til at sidde i en Citroën Xsara Picasso i 45 graders varme sammen med folk, der tror, jazz er det, der kommer ud af pikken på dem, når de tænker på sig selv. Som bare gerne vil stikke en flødeis ind i munden på ham og trykke ham på maven i håb om, at han siger noget sjovt«.

Om Mette Frederiksen:
»Det lykkedes faktisk Mette Frederiksen at fremstå helt sympatisk, da hun besøgte ’Quizzen med Gyrith’. Og hvis det ikke er bekymrende, så ved jeg ikke hvad. Hun kan ikke engang undgå at virke helt stiv og opportunistisk og kalkulerende, når hun siger undskyld til nogle gennempryglede børnehavedrenge«.

Om Peter Falktoft og Esben Bjerre:
»Jeg var personligt så bedrøvet, da Morten fra Morten & Peter døde. For aldrig har nogen fået så meget ud af et lidt ved trisomi 21, eller Down’s Syndrom… – og her tænker jeg på TV 2 og ikke Morten og Peter… Men den måde, de får udstillet de to mongoler på… de er fantastiske at se på. De er så dumme, de to. Det er derfor, jeg med stor glæde så, at Peter har fået en ny ven, som han kan tage med på eventyr. Han hedder Esben Bjerre, og sammen tager de… Ja, jeg kan ikke huske alle programmerne, men for eksempel tager de helt uforberedt til Mexico, hvor de siger skide skøre og livsbekræftende ting som ’kæmpestore bukser og spaaaude…’ Der er ikke nogen, der forstår, hvad det betyder, men i mange år gik jeg og troede, at nakkefoldscanningen ville have ødelagt underholdningsprogrammer for altid, og derfor blev jeg så glad, da jeg så Peter og Esben på tur«.

»Der var et fantastisk – og nu kan jeg ikke citere det ordret, for det kan man jo aldrig med de to – men der er et fantastisk tidspunkt, hvor ham Peter siger, ’Jeg kunne ikke sove om natten, hvis jeg havde arbejdet for tobaksindustrien’ eller et eller andet vrøvl. Og så lige bagefter viser det sig, at han selv har arbejdet for tobaksindustrien i 2016! Det er kun mongoler, der kan sådan noget«.

Om Anne ’AnneMad’ Hjernøe:
»Jeg kan forstå, at damen med samme karisma som krydsningen mellem et halvtomt glas cornichoner i Karen Thisteds køleskab og formanden for Kristendemokraterne Stig Grenov har tabt sig 20 kilo. Hvilket tyder på, at hun heller ikke selv gider spise den kedelige mad, hun laver«.

Om Niels Brinch (og Jens Gaardbo):
»I øvrigt skal man aldrig tabe sig, når man er over 40. Man får så slasket og rynket hud af det, at man kommer til at ligne Niels Brinch, der har taget binyrebark i 20 år. Eller… kort og godt: Du kommer til at ligne Niels Brinch. Årh, nu kom jeg til at sige noget om Niels Brinch igen – så ringer Jes Dorph nok i morgen. Det gjorde han i hvert fald sidste gang, jeg fra denne talerstol kom til at antyde, at Niels Brinch var alkoholiseret. Og det gjorde jeg altså ikke denne her gang, Jes! But if it walks like a duck and it talks like SATAN SELV… så er det nok en duck«.

I øvrigt: Alle siger Niels drikker, men ingen spørger: Hvorfor drikker Niels? Og svaret på det spørgsmål kan findes i programmet ’Kendisfamilier’ på TV 2. Hvor man ser Niels Brinch være til verdens frygteligste middagsarrangement med Jens Gaardbo og nogle andre fallerede TV 2-profiler, hvor Jens Gaardbo har en elektronisk pruttepude med, som han forsøger at underholde det fraskilte ensemble med hver femte minut. Hvorefter de spiser noget brun mad og slutter aftenen med at spille poker for en 50’er. Hvis ikke man går i gang med at drikke sig selv ihjel sådan en aften, hvornår gør man så? Jeg har set dokumentarfilm om Theresienstadt, der var mere opløftende end det middagsselskab«.

Om DR-direktionen
»I har taget det med at lave tv, I selv gider se, liiige lidt for bogstaveligt, tror jeg. ’100 fantastiske fisser’… Og nej, igen, her hentyder jeg ikke til direktionen på DR…«.

Om Kurt Strand
»Aldrig har jeg set så mange genudsendelser og gentagelser af gamle ideer. Det minder om sex med Kurt Strand for at være helt ærlig. Lige efter han har læst i Ugens Rapport, at kvinder godt kunne lide at få slikket alfabetet. Og det er da også spændende første gang. Til man begynder at lure opskriften«.

Om Hans Pilgaard:
»Jeg er bange for, at han har gang i et eller andet tv-program. Der er simpelthen for stille. Det er ligesom, når nogle børn pludselig bliver helt stille, og man ved, det ikke er deres selvbiografi, de er ved at skrive på, for det er der nogle andre, der gør. Men pludselig, BLANG!, så kommer det: ’Hans Pilgaard i Bruce Springsteens fodspor’. 28 programmer fra en mineby i Pennsylvania, hvor Hans Pilgaard griner i 16 programmer i træk. Det er altså ikke værdigt at se på længere. Det er ligesom at se sådan en gammel hønsehund med kræftsvulster på snuden og på tungen. Skyd den hund!

Årh, nu kom jeg til at sige noget med kræft i samme sætning som Hans Pilgaard… Du ringer bare, Hans, men hvis du lige vil koordinere med Jes…«.

Læs også: Da duoen bag ‘Den Korte Radioavis’ nødlukkede ‘Hvem vil være millionær?’

Læs også: Ja, jeg tror på nogle af de ting, Kirsten Birgit siger i ‘Den Korte Radioavis’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af