Da duoen bag ’Den Korte Radioavis’ nødlukkede ’Hvem vil være millionær?’

I september 2016 satte Frederik Cilius og Rasmus Bruun sig i ’Hvem vil være millionær’-stolen over for Hans Pilgaard for at vinde penge til Kræftens Bekæmpelse, som ikke var deres førstevalg. I baghånden havde de en practical joke, som mildest talt ikke gik, som de havde regnet med – og som både kulminerede i en shutdown af programmet, en rasende Hans Pilgaard og konspirationsteorier om et undergravende stunt iscenesat af Mads Brügger.
Da duoen bag ’Den Korte Radioavis’ nødlukkede ’Hvem vil være millionær?’
Frederik Cilius og Rasmus Bruun i rollerne som Kirsten Birgit og Rasmus Bruun i 'Den Korte Radioavis'.

Frederik Cilius og Rasmus Bruun er på rekordtid blevet en kulturel institution med deres satireformat på Radio24syv, ’Den Korte Radioavis’. Faktisk er de blevet så populære, at de netop har nedskaleret deres daglige program til ’Den Korte Weekendavis’, så de kan få tid til at lave andre ting, og i starten af marts lancerer de deres eget show på Bremen, ’Det skide show’.

Med den slags popularitet følger som det naturligste i verden også en invitation til TV 2-flagskibet ’Hvem vil være millionær?’, men for de to anarkistiske komikere blev det en mildt sagt bizar oplevelse, da de deltog i programmet i september 2016. Og i dag kan duoen bryste sig af at være de eneste gæster i programmets 19-årige danske historie, der har fået udsendelsen til at stoppe midt i det hele for efterfølgende aldrig at få programmet sendt.

Historien kommer frem i kølvandet på en samtale, som Rasmus Bruun, Frederik Cilius og Mads Brügger havde under en middag i oktober, som udmøntede sig i en stor artikel i det nyeste Soundvenue-magasin i anledning af trioens fælles kommende film, ’Sankt Bernhard Syndikatet’. I starten af samtalen slår Brügger fast, at der er to emner, de skal nå omkring i løbet af middagen. Et af dem er »Hans Pilgaard Affæren«.

Trioen glemte imidlertid historien i aftenens løb, så da Bruun og Cilius to uger senere var inviteret til interviewseance på Brødrene Price i København, underholdt de med anekdoten foran den fremmødte forsamling og eftersendte den på bånd til Soundvenue-redaktionen. Og det er i allerhøjeste grad en speget Hans Pilgaard-affære, der blev serveret for Adam Price og tilhørerne.

»Vi har haft en meget katastrofal optræden i ’Hvem vil være millionær?’, som med største sandsynlighed aldrig nogensinde bliver vist«, starter Frederik Cilius og forklarer, at problemerne allerede begyndte, da de på forhånd skulle afgøre, hvilket godtgørende formål deres præmiepenge skulle gå til.

»Vi ville give pengene til Storebæltsforbindelsen, så hvis vi vandt en million, kunne 4.000 biler køre over broen gratis 1. januar«, fortæller Cilius.

»Det måtte vi ikke. Det kunne ikke lade sig gøre af en eller anden grund. Og så sagde vi, det bliver Kræftens Bekæmpelse, for det kan vi selv få. Altså, kræft«.

»Ja, med stor sandsynlighed«, supplerer Bruun.

Allans angstanfald

Dagen oprinder, hvor de skal medvirke. Duoen pønser på, hvordan de kan give lidt ekstra til programmet og få noget sjovt ud af det, og de får den idé, at Speaker Allan skal med i studiet. Kendere af ’Den Korte Radioavis’ vil vide, at Speaker Allan i programmet er en mindre bemidlet type, der altid ringer eller dukker op, når det er allermest irriterende.

Undervejs i taxaen prøver Allan at tale Cilius og Bruun fra idéen.

»’Det kommer til at gå galt det her’, sagde han. Og vi sagde: ’Prøv at høre, de kommer til at synes, det er hylemorsomt. Speaker-Allan dukker altid op på de værst tænkelige tidspunkter, og det gør han også her, er det ikke morsomt!’ Allan kunne ikke rigtigt se det«, beretter Rasmus Bruun.

Cilius og Bruun fortæller ’Hvem vil være millionær?’-producerne, at deres livline er Mads Brügger, deres kanalchef på Radio24syv. Det er bare ikke Brüggers nummer, de videregiver. Det er Allans. Når Hans Pilgaard tror, han kalder op til Brügger, ringer telefonen pludselig blandt publikum, hvor Allan sidder. Dét er joken.

Promobillede fra Cilius og Bruuns kommende show på Bremen, ‘Det Skide Show’. (Foto: Seth Nicolas)

»Vi får så at vide, at de laver et testopkald, så allerede der er vi sådan lidt, ’uuuuh’. Men vi siger til Allan, ’gå ud på toilettet, og når telefonen ringer, så siger du bare, at du er Mads Brügger«.

De køber den, så langt så godt. Men lidt senere står Allan i producerrummet, og pludselig kan Cilius og Bruun se, at den er helt gal med ham. Hvad er der i vejen?

»Jeg får et angstanfald«, svarer Allan. »Jeg kan ikke gå derind«.

Cilius og Bruun fortæller teknikerne, at deres ven har fået et angstanfald, og han får lov til at blive siddende i sofaen i baglokalet. Showet går i gang, men hurtigt, forklarer Cilius, bliver der utroligt dårlig stemning.

»Fordi Hans Pilgaard laver det mest sindssyge opvarmningsshow. Selv«.

»Det er ikke, fordi han skal«, tilføjer Rasmus Bruun, inden Cilius tager over igen:

»Nej, der er i forvejen en publikumsopvarmer. Men alle fra produktionen siger, nu skal I lige vente lidt og se det her. Og det er så sindssygt. ’Barbie Girl’ går i gang på den højeste volumen, og Hans Pilgaard kommer løbende ind i midten og danser sindssyg dans, løber op til publikum, lægger sig oven på publikum«.

Bruun: »Og laver bollebevægelser. På de fleste kvindelige publikummer, de får den…«.

Derefter følger et indstuderet show mellem Pilgaard og publikumsopvarmeren, som kulminerer i, at opvarmeren koket fremviser det konfettirør (»hans store kanon«), der bliver skudt af, hvis de vinder en million.

»Det er skrækkeligt. Skrækkeligt. Så allerede der står vi ovre i hjørnet med korslagte arme«, siger Cilius.

Brügger under bussen

Kameraerne ruller, programmet går i gang. Hans Pilgaard spørger, hvem pengene skal gå til, og gæsterne svarer, at det skal være Kræftens Bekæmpelse, for det kan de selv få, altså kræft, og de måtte i øvrigt ikke vælge Storebæltsbroen.

Da de når til 125.000 kroner, kommer de til et spørgsmål om fodbold, som ingen af dem kan svare på. Det er nu eller aldrig. Cilius og Bruun meddeler Hans Pilgaard, at de gerne vil ringe til deres livline. Hans Pilgaard kigger ind i kameraet: »Lad os ringe til Mads Brügger«.

»Telefonen ringer, og så siger Allan: ’Det er Allaaaaan’. Og så siger Hans Pilgaard: Ja, jeg skal tale med Mads Brügger, kan du stille ham igennem?’ ’Nnnnej. Han er her ikke’. ’Nå’. Og hvad der så sker, er lidt sløret for mig, men… hele programmet lukker…«, forklarer Frederik Cilius. »Det er ligesom, hvis man bliver taget med en guldbarre i Fort Knox: ’Vi stopper optagelsen, vi stopper optagelsen!’«.

Havde Mads Brügger sendt Frederik Cilius og Rasmus Bruuns bag fjendens linjer på ‘Hvem vil være millionær?’ Øh, nej.

Hans Pilgaard bliver ført væk fra sin stol og ud af lokalet. Publikumsopvarmeren stormer ind på scenen og prøver febrilsk at aflede publikums opmærksomhed, mens Frederik Cilius og Rasmus Bruun får besked på at blive siddende. Når de først fanger joken, bliver det skide sjovt, tænker de stadig.

En medarbejder sætter sig i Hans Pilgaards stol over for dem, klar til afhøring. »Hvad skete der?«, spørger han.

»’Vi aner det ikke’, siger vi. ’Vi aner ikke, hvad der sker. Det må være Mads Brügger’. Jeg smed ham direkte under bussen!«, siger Frederik Cilius. »Men de er meget mistroiske, og så bliver vi også ført ud«.

Storstilet afsløring

Allernådigst får Bruun og Cilius dog lov til at fortsætte programmet. De svarer forkert på spørgsmålet til en kvart million – om hvilket land i verden (opdateret: oversøisk land), der producerer mest vin.

Rasmus Bruun skal hurtigt videre til en Jørgen Leth- og Mikael Simpson-optræden på Aveny-T, så de er i en fart ude af studiet og aftaler med Hans Pilgaard, at de må tale om det hele i morgen. Men da Frederik Cilius kommer hjem, ringer casteren, der har booket dem til programmet. »Hvad er der sket? Hvad foregår der?« Cilius forklarer hende, at de prøvede at lave en joke, der gik helt galt. Så smider hun bomben: »De overvejer slet ikke at sende det!«.

For at forstå den voldsomme reaktion må man forstå, hvad der sker i studiet, da Hans Pilgaard ringer op til den livline, han tror er Mads Brügger. Da Allan svarer i den anden ende af røret, ligger han nemlig stadig i sofaen i baglokalet. Hvilket betyder, at han har kunnet følge med i programmet live, hvilket betyder, at han har kunnet se fodboldspørgsmålet, allerede inden opringningen kom. Der går lidt tid, men pludselig går det op for sminkøren, der befinder sig i lokalet: Det er sgu da ham fyren i sofaen, der taler i fjernsynet!

Hans Pilgaard i ‘Hvem vil være millionær?’

»Det her er, hvad de tror«, fortæller Frederik Cilius på Brødrene Price. »De troede, at vi var blevet sendt derind af Mads Brügger og Mikael Bertelsen i forbindelse med en dokumentarfilm, der handlede om, hvor let det var at snyde i ’Hvem vil være millionær?’. Og jeg tænker: ’Hvad?!’«

«Fordi de ikke kan få nogen svar fra os, tænker de, at det er Mads Brügger, og han laver de der film, og hvis det kommer frem, mister de franchisen, og 50 mennesker mister arbejdet. Og så siger jeg, vi har ingen intention om at bruge noget som helst energi på at afsløre ’Hvem vil være millionær?’. Og desuden: Alle dem, der er livliner i programmet, de googler jo bare. Man har 30 sekunder til at finde det mest vinproducerende land, man kan jo snyde sådan dér«.

Dirrende Hans Pilgaard

Cilius/Bruun og Hans Pilgaard er ikke færdige med hinanden. Skæbnen vil faktisk, at de allerede mødes dagen efter, hvor Pilgaard er på besøg hos forlaget People’s Press, der holder til i samme bygning som… Radio24syv.

»Han skal til møde med Jakob Kvist (People Press’ forlægger, red.) omkring den der irriterende bog, han har skrevet«, forklarer Frederik Cilius. »Og så kommer han hen til os, og han er dirrende af raseri. ’Ved I, hvem der har haft kræft? Det har jeg faktisk. To gange!’ Så siger jeg, ’Hans, hvad har det med noget at gøre’? ’Ja, men ved I, hvor mange mennesker, der kan miste deres arbejde på grund af det her? Og hvad med Kræftens Bekæmpelse, hvad med de 50.000? Dem får de så ikke nu på grund af jer’.

Så siger jeg, ’det er jo op til jer, I kan bare give dem de penge’. Nej, men nu vil de jo aldrig vise programmet, og hvis briterne finder ud af, at formatet ikke kører som olie i Danmark, tager de det, og så er der 50 mennesker, der mister deres arbejde!’«.

Rasmus Bruun får talt Hans Pilgaard ned. Han er meget diplomatisk. Bruun fortæller:

»Han var meget lettet bagefter, da han fandt ud af, at det ikke var vores mission at afsløre, hvor let det er at snyde i ’Hvem vil være millionær?’«.

Læs også: Hans Pilgaards side af sagen – »Det handler om snyd, ikke om humor«

Læs også: Mads Brügger om film med ‘Den Korte Radioavis’-duo – »En meget, meget mørk komedie«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af