Tre stærke danske film kan blive årets Oscar-kandidat – favoritten troner frem

Tre stærke danske film kan blive årets Oscar-kandidat – favoritten troner frem
Gustav Lindh og Trine Dyrholm i 'Dronningen'.

Tre danske film skal dyste om pladsen som årets danske Oscar-kandidat:

May el-Thoukhys uhyre anmelderroste, dristige drama om en midaldrende kvindes forhold til sin stedsøn, ‘Dronningen’.

Michael Noers historiske drama om Jesper Christensens hårdt pressede landmand, ‘Før frosten’.

Og Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsens kidnapningsdrama ‘Ser du månen, Daniel’, der bygger på Puk Damsgaards bog om den autentiske sag om Daniel Rye, og som først får premiere 29. august.

Det er på papiret et stærkt felt, og alle tre kan som gribende, ligefremme og dog nuancerede dramaer tænkes at have fine chancer for at gøre sig bemærket i kampen om en af de fem nomineringer i feltet for Bedste Internationale Film (tidligere kendt som Bedste Fremmensprogede film).

‘Dronningen’ må dog anses som klar favorit: Det er en særdeles velmodtaget, stærkt medrivende film, der i allerhøjeste grad får folk til at snakke på vej ud af biografen, den har en verdensklassepræstation i centrum fra internationalt anerkendte Trine Dyrholm, den spiller komplekst ind i tidens kønsdiskussion, og den har en skandinavisk lokalkolorit i produktionsdesignet, der kan virke eksotisk i USA. Dens største svaghed kan tænkes at være, at den i den mere traditionelle del af akademiet kan blive anset som for kontroversiel med sit provokerende tema og sine eksplicitte sexscener. Omvendt plejer lige netop denne Oscar-kategori at anerkende de mere progressive udtryk, og akademiets generelle forandring i disse år (flere europæere, flere kvinder, flere minoriteter) bevirker, at den slags i det hele taget har større chancer.

Outsideren må være ‘Ser du månen, Daniel’, der med sin virkelighedsbaserede, menneskelige historie med en naturlig spændingsmotor og internationale dimensioner (Daniel Rye er taget som gidsel af IS i Syrien) kan ligne en oplagt Oscar-film.

I sidste ende besidder ‘Dronningen’ dog nok den anderledeshed, der som regel skal til for at gå hele vejen. Mens nogle i USA måske kan føle, at de har set kidnapningshistorier før, er ‘Dronningen’ one of a kind, og selvom den måske støder nogle væk, vil den formentlig også kunne samle større opbakning end de to øvrige. Selvom den er mere grænseoverskridende og politisk ukorrekt, er ‘Dronningen’ med amerikanske øjne en smule beslægtet med Susanne Biers film, der som bekendt har gjort det glimrende i Oscar-sammenhæng med en sejr for ‘Hævnen’ og en nominering for ‘Efter brylluppet’.

Hvilken af de tre film, der skal repræsentere de danske farver i årets Oscar-kapløb, afgøres 24. september. I december offentliggør Oscar-akademiet en shortlist på 10 film, hvorfra de fem nominerede i Bedste Internationale Film skal findes. Nomineringerne kommer 13. januar, før Oscar-showet finder sted 9. februar.

Danmark har en flot historik i kategorien. Sidste år blev debutfilmen ‘Den skyldige’ shortlistet, mens vi har opnået fem nomineringer i indeværende årti, heriblandt altså én sejr.

Årets tre kandidater er blevet valgt af direktør for Det Danske Filminstitut Claus Ladegaard, Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Anders Refn fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Mette Schramm fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Læs også: Anmeldelse af ‘Dronningen’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af