Hvad er Parler? Her er højrefløjens nye yndlingsapp

Hvad er Parler? Her er højrefløjens nye yndlingsapp
Foto: Kamil Krzaczynski / Getty

Har du taget et kig på App Stores hitliste siden det amerikanske præsidentvalg, er du måske faldet over Parler – en ny platform, hvor ytringsfriheden frit kan slå sine folder.

Parlers hjemmeside kaldes appen for »verdens førende platform for ytringsfrihed«, hvor brugerne kan ytre sig frit uden at risikere at blive bandlyst.

Har du ikke allerede gættet det, er Parler altså et modsvar på sociale medier som Facebook og Twitter, der i stigende grad har taget kampen op mod racisme, diskrimination og misinformation.

Platformen prøver altså at slå et slag for ytringsfrihed (omend der stadig er visse retningslinjer, som skal overholdes), selvom det lader til, at de fleste bandlysninger rammer venstreorienterede brugere.

Derfor er det heller ikke så underligt, at Parler de sidste par måneder er blevet promoveret heftigt af konservative amerikanske politikere og flere kendte personligheder fra den yderste højrefløj.

Herhjemme har Parler endnu ikke bidt sig rigtigt fast. I skrivende stund ligger appen nr. 6 i App Store i Nyheder-kategorien (der også inkluderer Twitter, Reddit og apps fra danske medier), men når man først bevæger sig ind på platformen, er der ikke den store danske aktivitet.

Parler, der mest af alt ligner en halvsløj Twitter-klon, består af en strøm af opdateringer fra brugere, som du vælger at følge (det lyder bekendt, ikke?). Der er alle de typiske højrefløjstyper, som andre platforme for længst har smidt på porten – Infowars, Proud Boys og sågar danske Saszeline.

Opdateringerne kan inkludere hashtags, hvor de mest populære lige nu giver en god indikation af, hvad Parler byder på: Valgfusk, COVID-19 og konspirationsteorier.

For det er ikke overraskende konspirationsteorier, der florerer mest af på Parler, også hos den meget begrænsede skare af danske brugere. Her tager det ikke lang tid at falde over teorier, der forbinder aflivningen af mink med en større konspiration om at slå kæle- og landbrugsdyr ned for at redde klimaet.

Det går altså vildt for sig på Parler, men kun så vildt, at det virker som en lille rundkreds af konspirationsteoretikere, der søger efter en platform, hvor deres overbevisninger endnu ikke er tåbelige nok til at kaste bandlysninger af sig.

Parler er circle jerk for højrefløjen, en platform der lever på lånt tid. En underlig platform, som formentlig er glemt af alle andre end de mest inkarnerede brugere om et halvt års tid.

For når platformen er et ekkokammer af anklager om valgfusk og konspirationsteorier, har brugerne ingen fælles fjende som på Twitter, hvor det er nemt at angribe venstreorienterede brugere. Og hvad skal højrefløjen så stille op med en platform, hvor deres had bare råbes ud i et sort hul?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af