20 tanker fra de første 24 timer med iPhone SE: Ny vin på gamle flasker

20 tanker fra de første 24 timer med iPhone SE: Ny vin på gamle flasker

Apples strømlinede kontor ligger diskret i hjertet af København og det ligner – formodentlig – indersiden af Jony Ives hjerneskal. Der er rene linjer, enkle materialer og masser af glas og aluminium. Det gør sig også gældende for dagens hovedperson: iPhone SE, der står linet op på bordet i modellens fire farvevarianter.

Den er så at sige ny vin på gamle flasker med skallen fra iPhone 5S og stort set alt indmaden fra en iPhone 6S. Det betyder eksempelvis en skærm på fire tommer, der passer de flestes hænder væsentligt bedre end de krympede tablets flagskibssmartphones efterhånden er blevet til. Det betyder også A9-processoren fra iPhone 6S er rykket inden for. Det betyder væsentligt forbedret batterilevetid i forhold til 5S. Det fingeraftryksscanner og altid tændt ‘Hey Siri’.

Her er vores 20 førstehåndsindtryk af iPhone SE:

1. Den virker jo ganske bekendt, når man får den i hånden. Som at møde en gammel ven på gaden, man ikke har set i lang tid. Og som man egentlig ikke har savnet, men som man ikke desto mindre er glad for at se igen. Og som man så vælger at holde i hånden…

2. Den føles let som en fjer og umiddelbart lidt kejtet at have i hånden, igen: Lidt som mødet med førnævnte ven. Men man vænner sig hurtigt til det gode, gamle, simple og kantede design og hilser nye tilføjelser som et logo i stål og matterede kanter velkommen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Det ér sgu en lidt lille skærm og det er umiddelbart svært at vænne sig til, når man kommer direkte fra iPhone 6S Plus’ spækbræt-dimensioner på 5,5 tommer.

4. Samtidig har de holdt fast i skærmen fra 5S, så opløsningen er lavere end hvad mange har vænnet sig til. Det bilder jeg mig ind, at jeg kan se. Eller også er jeg hastigt ved at blive blind, hvilket også sagtens kan være tilfældet.

5. iPhone SE står for Special Edition, men hvordan skal man egentlig udtale navnet? iPhone Sæh? iPhone S.E.? iPhone esé? I så fald problematisk for den spansktalende del af verden. Det er underligt navn, er det jeg prøver at sige. Hvad kalder de næste version? iPhone ESE for Extra Special Edition? iPhone SE 2? Og bliver det så designet fra 6’eren eller 4’eren de genbruger?

6. Hov. Den bliver da lidt varm i opstarten, gør den ikke? Ikke ubehageligt. Mere sådan varmedunkstemperatur. Egentlig meget lækkert, men næppe meningen.

7. Der er til gengæld ikke nogen fingre at sætte på performance. Den føles lige så hurtig som en iPhone 6S og spil glider uden problemer. Verdens hurtigste firetommerssmartphone er det i hvert fald. At det konkurrerende felt gik ud af produktion for omkring 2-3 år siden er en helt anden sag.

iPhone SE fåes i farverne Angel, Emo, Banan og Vandmelon.

8. Der er heller ingen problemer med at starte den op og overføre indhold fra forgængeren.

9. Følelsen af at have en smartphone i lommen, uden frygten for at den knækker så snart man stiger på en cykel: Priceless. Og apropos pris, så starter iPhone SE på yderst fornuftige 3.699 kroner for 16 GB-modellen mens 64 GB-modellen går til 4.700 kroner. Det kan på Apple-sprog oversættes til: Pissebilligt.

10. Det er ligeledes en fryd at have en iPhone 5S med iPhone 6S-funktionaliteten, såsom Touch ID, 12 megapixels iSight-kamera og Retina-blitz.

11. Apropos kameraet: Det er virkelig godt, hurtigt i opstarten og fokuserer nærmest med det samme. Men! Billederne kommer næsten ikke til sin ret, når de bliver komprimeret sammen på fire tommer. Det er så absolut én af ulemperne ved at have små hænder.

12948414_10154258878892784_228669378_o
Taget med iPhone SE

12. Til gengæld tager den Live Photos og det er på alle tænkelige måder en fryd. Jeg bruger det hele tiden. Sagde ingen nogensinde.

13. Selfiekameraet er umiddelbart skuffende. 1,2 MP-kamereat tager billeder, der lugter lidt af potato phone. Det kan selvfølgelig også hænge sammen med motivet, men come on, Apple. Frontkameraet er vigtigt.

14. Eneste større funktion, der er udeladt fra SE, er Force Touch, som flere nok vil savne, men man lever snildt uden, må jeg sande.

15. Jeg ved ikke helt, om jeg er solgt på hele idéen om at genbruge 5S-designet en-til-en. Der er jo ingen, der tror, jeg har en ny smartphone i hånden, når jeg forsøger at blære mig. »Er det den nye? Den ligner da 5’eren«, er standardreaktionen.

16. Til gengæld er alle mine bekendte med små poter ellevilde. »Nuuuurh, hvor er den sød. Sådan én vil jeg også have«, siger de.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

17. Det er ganske fint, at de har holdt fast i formgivningen fra 5S, der er et af de mest vellykkede iPhone-designs. Alligevel kunne jeg godt have ønsket mig et par småjusteringer. For eksempel at Apple havde arbejdet på at gøre skærmen bare en smule større og høvlet lidt af kanterne. 

18. iPhone SE kommer med en lædercase, der ifølge Apple stadig holder din telefon »utroligt tynd«, men det var ikke mit indtryk. Den føltes rettere klodset og med unødigt meget fyld rundt om den relativt lille skærm. Som en tamagotchi.

19. Efter et lille døgns brug er batteri-ikonet begyndt at sukke efter juice og lyse rødt. Jeg har også brugt den meget intenst det første døgn, men alligevel umiddelbart en lille smule skuffende for så lille en smartphone.

20. Som tiden med den gamle kending i hånden går, bliver jeg mere og mere overbevist om, at jeg har haft en undertrykket forelskelse i 5S-designet. Der er et ikonisk udtryk over den næsten symmetriske front, de i vore dage nærmest brutale kanter og de stiliserede, runde volumenknapper med plus og minus. Designet er solidt. Genbrugt, men solidt.

I løbet af de næste dage fælder jeg endeligt dom over, om Apples lille ny er en iPhone, du bør slagte sparegrisen for eller om du bør gemme pengene til iPhone 7 i efteråret.

Læs også: Kommentar: Hvorfor iPhone SE er Apples mindst innovative, men også bedste idé i årevis

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af