My Friend George
Efter et par små vinyltilløb er danske My Friend George nu endelig klar med den digitale langspiller-debut ‘Born in the U.S.A.’. Og tak for det, for det er en særdeles charmerende plade, som man hurtigt og let bliver svært glad for.
Det er ikke cutting-edge originalitet, der gør albumdebuten til et rigtig fint udspil. Der lånes heftigt og begejstret fra de sidste 50 års amerikanske rockhistorie med nik til bl.a. halvtredser-rock, alt.country, Pavement og ikke mindst The Replacements. Resultatet er din nye og gode ven George – en vaskeægte bastard: En tredjedel blåøjet, velfriseret pop-uskyldighed og totredjedele smårå, drengerøv med et frækt glimt i øjet og skødesløst morgenhår.
My Friend George har nok lo-fi spirit i sig til at stå fast på, at udtrykket ikke skal være alt for pænt og nydeligt. Det skulle jo nødigt lyde som om, man anstrenger sig for meget!
Men hvad enten de vil eller ej, kan de ikke skjule en god fornemmelse for indtagende melodier, der godt kan tåle betegnelsen alternative pop-perler. Til den kategori hører sange som ‘Marmalade Likes Me’ (fantastisk titel til en fremragende sang), ‘Boris Karloff’, ‘Tupelo’ og ‘Dump the Hero’ med slacker/indie kampråbet ‘dump the hero, get with the zero’. I det hele taget har bandet som få andre i Danmark et sikkert øre for det engelske sprog med tykt amerikansk omsvøb og tillige mange finurlige tekstbidder, der er ganske underholdende.
Når et band nu kan lave sange som ovennævnte, samt den næsten hjerteskærende enkle og smukke ‘Moses’, ja, så bliver man sgu forvænt og sætter kvalitetsbommen højt. En af styrkerne ved My Friend George er, at de legende let og med stor ekspertise bevæger sig rundt i musikhistorien og byder ind med fine opdateringer og friske sammenblandinger. Men nogle gange er de næsten lidt for dygtige. Det betyder, at de må tage et rap over fingrene, når den kække og uhøjtidelige omgang med lånene og inspirationen fra koryfæerne en sjælden gang skinner lidt for meget igennem og overdøver bandet My Friend George og deres særegenhed.
Det kan dog ikke ændre på at ‘Born in the U.S.A.’ er en glimrende plade. My Friend George har mere at byde på end de fleste og sætter her tidligt på året en høj standard for kvaliteten af danske rock-udgivelser i 2005.