Roskilde 05: Le Tigre – oprørstøser af alle køn

De kommer med alt muligt for at fejre tøseoprøret. Langt hår eller drengefrisure. Øl eller papvin. Pigerne er der helt bestemt også et sted, men mænd er der altså flest af til Odeons sidste torsdagskoncert i år. Måske er kønsfordelingen et af tegnene på at at tøseoprøret er ved at nå et vendepunkt. Måske er missionen allerede fuldført. I hvert fald for Le Tigre, der sidste år overraskede sine trofaste fans ved at vælge pladeselskabet Universal til sit tredje album. Tænk, sagde de samme trofaste fans til hinanden, et mainstream-pladeselskab af den slags oprørstøserne ellers havde lært dem at gå i buer udenom.

For Le Tigre handler Riot Grrl-bevægelsen om respekt for kvinder, og det er skam helt umuligt ikke at have den slags for pigerne – uanset pladeselskab, og helt sikkert også uanset køn. Som oftest til Le Tigre-koncerter sker det hele i form af overflodisk fest af den slags hvor man hopper og lander mens man smækker sidemandens åbne håndflade en ordentlig én i takt med elektrorytmerne. Og så kan man, hvis man ellers har tid, se op på scenen og den snart 37-årige frontfigur Kathleen Hanna. Lige præcis i midten af en hvid stjerne af spot-lys, står hun mens dusinvis af små, lilla blink starter og stopper spøgefulde samples, som de færreste nok havde forestille sig ville passe ind lige præcis der. Altså lidt ligesom mændene, der uden modstand lader sig ruske af tøser i oprør.

Vel har Kathleen Hanna 37 år med sig op på scenen, men det skal sørme ikke holde hende fra at feste som en vrissen 17-årig. Den bløde lillepigestemme slår uden varsel direkte over i teenage-oprørsk råbesang. Hvis hun da ikke lige står og spiller keyboard. Eller guitar. Eller danser i kitsch-ironisk koreografi. Rollerne og instrumenter er i konstant flyvende udskiftning. Som en forlænget arm af gør-det-selv-mentaliteten der fungerer som et ret stort forstørrelsesglas for ubegrænset begejstring og slemme tilfælde af legesyge.

De kom med alt muligt for at fejre tøseoprøret. Og de gik igen med en lille råbende feminist i maven. Også pigerne.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af