‘Alt har sin pris’: Den maskerede hiphopgruppe Shooter Gang mener, at de har lavet »Danmarks hårdeste album til dato« – har de ret?

‘Alt har sin pris’: Den maskerede hiphopgruppe Shooter Gang mener, at de har lavet »Danmarks hårdeste album til dato« – har de ret?
Shooter Gang. (Foto: Klara Løkke/Soundvenue)

Shooter Gang er en af den slags grupper, hvor man lynhurtigt forstår, hvad de går ud på. En typisk Shooter Gang-sang er en voldsom, brutal og hårdkogt skildring af et liv, hvor man altid i en eller anden grad er truet af skydevåben, enten fra politiet eller fra andre kriminelle.

Gruppens tre rappere er udelukkende kendt under kunstnernavnene Tan, Belly og Dinero, og de optræder konsekvent maskeret. Er det fordi, de skal beskytte deres identitet som ægte kriminelle? Eller er det mon bare en marketinggimmick, der skal få dem til at fremstå sådan?

Det er selvfølgelig ikke noget, jeg skal spekulere i, men pointen er, at der er mange lag, der går længere end blot det musikalske, når Shooter Gang sælger sig selv som landets hårdeste hiphopgruppe. Et andet lag er musikvideoerne, hvor de er omgivet af stoffer og våben, mens klipningen er nærmest lige så hektisk og aggressiv som musikken.

Nu skal trioen dog vise, at de besidder flere facetter.

Shooter Gang har udgivet debutalbummet ‘Alt har sin pris’, og her er de bevidste om, at pladen ikke bare skal være 30 minutters rendyrket aggression – selv om det er en æstetik, de er rigtig gode til.

Derfor er der også tiltag som den poppede kærlighedssang ‘Til hende’, der ifølge gruppen er et forsøg på at vise, at gadens virkelighed ikke kun er kriminalitet og vold, men også fester, sex og kærlighed.

Her ender Shooter Gang desværre med at lyde lidt corny. Det er tydeligt, at de ikke er nær så erfarne i dette felt. Hverken som sangskrivere (vi får bratte emneskift som en malplaceret linje om en bror, der var på et job, der fik ham fængslet) eller som vokalister (kun Dinero lyder overbevisende smooth og flirtende).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Forsøget på et mere reflekterende nummer i form af ‘My Life’ er ikke meget mere vellykket – dog atter med Dinero som undtagelsen, der overbevisende skruer ned for den overgearede tone og føles oprigtigt indadskuende.

Men det fylder ikke alverden, og albummet er heldigvis primært proppet med det, vi allerede vidste, Shooter Gang er gode til: De bombastiske, konfronterende bangers, hvis aggressive produktion trækker på Londons drill-scene.

Tans insisterende, hyper-animerede levering på det indledende titelnummer skaber vanvittigt meget hype. Og når trioen bagefter udveksler linjer på hooket til bangeren ‘Spind den’, er dynamikken og kemien mellem dem unægtelig. ‘Spind den’ er intens fra første linje, men rapperne formår alligevel at gøre hvert vers mere bestialsk end det foregående. En reference til Lynet McQueen har aldrig været så frygtindgydende som i munden på Belly.

Et Shooter Gang-nummer er dog aldrig blot en lang serie af barske udbrud over tromlende drill-beats. Det her er fundamentalt gode sange. Der er hooks, der sidder i kroppen, og som man glæder sig til at råbe med på, når de vender tilbage. Der er flows, der udvikler sig i spændende retninger og ændrer fundamentalt på stemningen – især fra Bellys meget kommanderende røst.

Så selv om forsøgene på at udvide gruppens lyd er knap så vellykkede, er der på ‘Alt har sin pris’ ingen tvivl om, at Shooter Gang kan deres kram.

I en pressemeddelelse kalder trioen selv debuten for »Danmarks hårdeste album til dato«. Og inden for hiphop kan det sgu egentlig godt være, at de har ret.


Kort sagt:
Et par af numrene på ‘Alt har sin pris’ forsøger at udvide Shooter Gangs lyd til også at omfavne lidt blødere, mere poppede toner – uden at det rigtig lykkes. Men så længe trioen holder sig til de hårdkogte drill-bangers, de oprindeligt fik opmærksomhed for, er de urørlige.

Shooter Gang. 'Alt har sin pris'. Album. Universal.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af