»Jeg føler ikke, jeg kan gøre noget rigtigt«: Syv artister, der har været drabeligt uvenner med deres egne fans

De parasociale forhold kan gå fra cute til cut-throat på 0,5.
»Jeg føler ikke, jeg kan gøre noget rigtigt«: Syv artister, der har været drabeligt uvenner med deres egne fans
Ariana Grande. (Foto: Katia Temkin)

Relationen mellem fan og kunstner kan minde om en turbulent og passioneret kærlighedsaffære: Lige så intenst lykkelige fans og kunstnere kan gøre hinanden, ligeså glødende uvenner kan de også blive.

I disse år hersker der en særdeles anspændt stemning mellem fans og kunstnere. Sætter en stjerne en fod forkert, er fans øjeblikkeligt klar til at overdynge dem med hate.

Som Charli XCX i 2022 skrev i et opslag på X ovenpå flere måneder, hvor hendes fans havde aggressivt kritiseret hendes ’Crash’-album: »Jeg føler ikke, jeg kan gøre noget rigtigt for tiden«.

Det amerikanske medie Newsweek beskrev nyligt spændingerne mellem artister og fans, og citerede underholdningsbranche-juristen Frank Salzano for følgende analyse: »Fans har 24/7 kontakt med deres foretrukne artister gennem sociale medieplatforme. Denne ‘adgang’ resulterer i at de tror, de kan opføre sig, som de vil«.

Den mixtur af dedikation og ejerskab som mange fans føler i dag er en farlig kombi – og kan i værste fald føre til åben krig mellem fans og deres idoler.

Her er nogle eksempler på, hvor galt det kan gå, når fans og deres kunstnere har ægteskabelige stridigheder.

Frank Ocean. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

Frank Oceans katastrofale Coachella-optræden

Hvad skete der?
Det skulle have været genopstandelsen af r’n’b-scenens forsvundne messias, da Frank Ocean i 2023 skulle lukke Coachella efter fem år uden livekoncerter. I stedet fik hans fans en kaotisk rodebutik af et show, og en uoplagt Ocean, der ikke gjorde sig det mindste umage for at genskabe forbindelsen til sine fans efter mange års radiotavshed.

Det var dråben for Franks fans, der ellers i årevis har været tålmodige med deres enigmatiske idols tilbageholdenhed. Twitter og TikTok blev oversvømmet med hævngerrige beskeder a la »Frank, du kommer til at fortryde denne dag!«

Hvad kan vi lære?
Hvis du som kunstner har levet i skyggerne i lang tid, skal du virkelig være oplagt, den dag du træder op på scenen igen. Hos en fandom kan der ulme en glubsk hungren efter at se deres foretrukne kunstner live, og desto længere den har ulmet, desto mindre skal man fucke med den.

Ariana Grande. (Foto: Katia Temkin)

Misforstået hensyn til Ariana Grande          

Hvad skete der?
I april 2023 var Ariana Grandes fans bekymret for hendes vægttab. Mange postede alarmerede kommentarer på hendes Twitter og Instagram, hvor de blandt andet spekulerede i, om hun havde en spiseforstyrrelse. På TikTok var der en overflod af videoer, der sammenlignede Ariana Grandes krop før og nu.

Ariana Grande endte med at føle sig nødsaget til at poste en video med en opsang til sine fans: »Jeg synes, vi bør være sødere og mere tilbageholdende med at kommentere på andres kroppe«, sagde hun.

Hvad kan vi lære?
Visse fandoms nu om dage føler så intenst omkring deres artist, at de synes de har ret til at blande sig i deres liv, helt ned til hvad de gør med deres krop. Det er komplet misforstået.

Sagaen er et eksempel på, hvordan misforstået hensyn kan være en ny form for kropsudskamning.

Doja Cat. (Foto: PR)

Doja Cat synes, hendes fans er nogle tabere

Hvad skete der?
Fans af Doja Cat har længe bedt rapperen om at udtale sig om det faktum, at hendes kæreste, J.Cyrus, er blevet beskyldt for seksuelt grænseoverskridende adfærd.

Doja har konsekvent nægtet at udtale sig om sit privatliv, og i sommeren 2023 eskalerede fighten mellem Doja og hendes fans, da hun blandt andet kaldte dem nogle »miserable hoes«.

»Jeg kender jer ikke engang«, tilføjede hun, hvortil en fan-profil svarede: »Vi kender heller ikke dig. Husk, at du ville være intet uden os!«

Hvad kan vi lære?
Fans kan til tider blive så beskyttende over for deres kunstnere, at de kan føle, at de må bestemme hvem vedkommende dater. Samtidig føler fans en magt over kunstnere, for i sidste ende er det jo fans’ opmærksomhed, der danner fundament for kunstnerens popularitet.

Dette kan føre til en decideret magtkamp mellem kunstner og fans, for hvem er det egentlig, der har overhånden?

Charli XCX. (Foto: Harley Weir)

Pop er ikke fint nok til Charli XCX’ fans

Hvad skete der?
Da Charli XCX i 2022 udgav ’Crash’, hendes hidtil mest poppede album, var hendes fans sure over, at hun solgte ud. At brokke sig over, at ens kunstner er blevet for mainstream, har siden tidernes morgen været en æret tradition indenfor god fandom.

Dog blev det ubehageligt for Charli, da denne brok udmundede sig i hadefulde beskeder. Mobningen blev så intens, at hun i en periode trak sig fra sociale medier.

Hvad kan vi lære?
Hvis du har et stort problem med, at din yndlingskunstner er blevet mainstream, så prøv at tage en dyb indånding, læg Twitter væk, og overvej at gå en tur udenfor – i stedet for at mobbe dit idol.

Taylor Swift. (Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Farvel til Gaylor

Hvad skete der?
I mange år har et større segment af Taylor Swifts fans været viet til en konspiratorisk teori om, at Taylor i virkeligheden ikke er heteroseksuel. Som jordens mest dedikerede detektiver har de opsnappet spor af queerness overalt i Taylors tekster og videoer.

Da the New York Times sidste år publicerede en artikel, der opremsede Gaylor-teorierne, responderede Swift endelig: Teorierne var »invasive, usande og upassende«, lød det fra hendes repræsentanter.

Hvad kan vi lære?
Stjerner som Taylor Swift er så store, at deres liv kan føles mere som fiktion end virkelighed. Måske er det denne fiktionalisering, der får folk til at forsøge at grave temaer (kærlighed, sorg, queerness!) frem i Taylors liv, som læste de en anden Helle Helle-roman i folkeskolen.

Playboi Carti. (Foto: Burak Cingi/Redferns)

Playboi Carti driver sine fans til vanvid

Hvad skete der?
Playboi Carti har sjældent gået meget op i hvad hverken musikbranchen eller hans fans tænker, hvilket kommer til udtryk i hans skødesløse genrehoppen og hans utilregnelige udgivelsesstil.

For tiden udgiver han sine sange som sporadiske leaks på diverse platforme, og udgiver sjældent de album, han annoncerer. Hans fans er lige dele rasende på ham, lige dele desperate efter mere.

Hvad kan vi lære?
Kolossal hype og spekulation omkredser alt, hvad Carti gør, så man må sige, hans ’strategi’ har virket. Som vi skrev her på Soundvenue: »Han er utilgængelig og dermed dragende«.

Det kræver sin kunstner at tæmme den desperation, der projiceres fra utålmodige fans. Men hvis det lykkes, kan det lede til en hed og spændende energi fan og kunstner imellem.

Mitski. (Foto: Ebru Yildiz)

Mitskis sårbare emner

Hvad skete der?
I 2022 postede Mitski et opslag på Twitter: »Nogle gange til koncerter, når jeg ser folk, der filmer hele sange eller shows, får det mig til at føle, at vi ikke er der sammen«.

Det umiddelbart harmløse tweet udløste en kaskade af hate, da indie-darlingens fans fornærmet pointerede, at der altså kunne være gode grunde til at filme en hel koncert og se den senere, eksempelvis hvis man led af depression eller ADHD.

Den intense debat endte med, at Mitski slettede sit opslag.

Hvad kan vi lære?
Mitskis musik handler tit om svære emner og om mentalt helbred, så for mange af hendes fans er hendes musik et sted hvor de kan få afløb for de allersværeste følelser.

Men det er som om, at Mitskis terapeutiske rolle i sine fans’ liv kan føre til en overdrevet parasocialitet, hvor de enten forguder hende eller udskælder hende totalt. Vi kan nok lære, at det sjældent er godt, at behandle sine favoritartister, som var de ens psykolog.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af