Shop med omtanke

»Vi kan designe os til en bedre forbrugerkultur«

Virtuelle kollektioner, bakteriefarvede rober og tøj, der vokser med os. Vi kan designe os til en bedre verden, mener NGO'en The Index Project.
»Vi kan designe os til en bedre forbrugerkultur«
Brandet Happy99 laver virtuelle tøjkollektioner.

Indlægget er skrevet af Ditte Fiil Ravn, der er community manager hos NGO’en The Index Project, der siden 2005 har uddelt priser til nogle af verdens mest innovative design-projekter.

Du scroller gennem Instagram og spotter et par svedige sko i feedet. Du dobbelt-tapper for et link, scanner for en pris, men der er ingen vej ind til shoppen. De her sko kan du ikke få fingre i.

Skoene eksisterer nemlig ikke fysisk. De er visualiseret af designerne bag navnet Happy99, som gør sig i virtuelle tøjkollektioner og catwalks. De 3D-programmerede sko, du har forelsket dig i, er et statement, ikke en købsgenstand. Spørgsmålet er bare: Kan du skifte iveren efter skoene ud med en virtuel værdsættelse af dem? Og vil det være nok?

Happy99 t-shirt

I 2020, midt i en global social, økonomisk, og sundhedskrise er vi nødt til at stille os selv spørgsmål som disse. For på trods af at vores klima har fået et åndehul, er der ingen forsikring om, at vi nedtoner vores forbrug på den anden side. Det er på tide, at vi udfordrer os selv og stiller krav.

Måske vil vi kun købe bæredygtigt produceret tøj eller genbrug. Måske vil vi nøjes med mindre. Og måske er det på tide at dykke ned i den understrøm, der gør op med traditionel produktion og forbrug – initiativer, som undersøger, hvordan man kan designe sig til en bedre livsstil.

Hos The Index Project sætter vi fokus på sådanne designs, investerer i dem og uddeler hvert andet år priser til de fem mest banebrydende af slagsen. Vores mission er at fremme design, der på den ene eller anden vis forbedrer vores liv. Design, der kan skabe en bedre verden. Det lyder måske noget floromvundent, men der er rigelig grund til at sætte sin lid til design.

Designtænkning er en frontløber for innovation, men hvorfor skal det stoppe ved produktfornyelse? Hvis du kan spice up your life, kan du vel også designe det? I designprocessen ligger nemlig ikke bare en mulighed for at skabe en mere komfortabel kontorstol eller en særligt chic bordlampe. Her opstår også muligheden for at finde løsninger på samfundsudfordringer.

Faber Futures bruger bakterier til at farve tøj med.

I 2019 vandt firmaet Faber Futures en Index Award for deres Project Coelicolor, der anvender bakterier frem for kemikalier til at farve tøj. Den konventionelle indfarvning af tøj resulterer ikke blot i et massivt vandspild (farvning af én t-shirt kræver 16-20 liter vand) – det er samtidig enormt farligt for de mennesker, der arbejder med det. Project Coelicolor er antitesen – beviset på, at det kan gøres anderledes.

Heldigvis er der en masse lignende fascinerede og nytænkende designs derude. Som børnetøj fra Petit Pli, som vokser med børnene. Smartians, der laver små add-ons, der gør din gamle lampe, elkedel eller radiator til smarte objekter. IKEA’s GUNRID-gardiner, der renser luften i dit hjem. Eller de genanvendelige vatpinde fra LastObjects.

LastSwap

Ligesom projekterne alle har sat sig for at redefinere, hvordan vi producerer og udvikler produkter, har vi som forbrugere muligheden for at redefinere vores forbrug – at analysere vores behov og undersøge, hvilke meningsfulde og mere bæredygtige løsninger, der er på dem. Hvilke muligheder findes der? Hvordan undgår jeg at købe mere end det nødvendige? Og kan jeg lære at nøjes med virtuelle sko?

Hos The Index Project mener vi, at det kræver en masse forskellige projekter at kunne designe sig til en bedre verden. Men det kræver også, at vi, du og jeg, er villige til at nytænke den måde, vi køber, forbruger og helt fundamentalt lever på. Nyt er ikke altid bedre i verden 2.0 – og vi vil gerne være med til at fremme en forbrugerkultur, der fokuserer mere på innovation end produktion.

Kender du til et livsforbedrende design, kan det nomineres til Index Award 2021 her.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af