Disse events må du ikke misse under CPH:DOX – fra Pamela Anderson til Youtube-stjerner

Årets store dokumentarfestival er meget mere end film. Det er også talks, musik og fest. Vi guider til de mest lovende arrangementer.


Opening Party

Olof Dreijer, den ene halvdel af den svenske elektroniske duo The Knife, tager ordet under startskuddet til årets CPH:DOX. Ved åbningfesten giver han en talk om sit arbejde som queer-aktivist, feminisme og repræsentation, og senere fører han publikum ud på dansegulvet med et dj-set, som han er kendt for kun at levere, hvis mindst 50 procent af de tilstedeværende identificerer sig som noget andet end mand. Inden da vises kortfilmen ’Into a Space of Love’, og perfomancekollektivet Disturbing Business byder på et af deres ekstravagante vogueshows. Senere tager musikeren Yha Yha over ved dj-pulten og holder med sin blanding af techno og house festen kørende til den lyse morgen.

22. marts på Kunsthal Charlottenborg.

An Evening with Pamela Anderson & Srecko Horvat

Ja, det er den Pamela Anderson, som sammen med filosoffen Srecko Horvat skal diskutere Europas politiske klima, populisme, Frankrigs gule veste og ungdommens klimademonstrationer. Er man forvirret over valget af ‘Baywatch’-stjernen og nøgenmodellen, så kender man ikke til hendes aktivistiske arbejde gennem de seneste to årtier som feminist, dyrerettighedsforkæmper og fortaler for legalisering af cannabis.

Kroatiske Horvat er kritiker af vestens manglende handling over for problemer som klimakrisen og flygtningestrømme. Deres samtale akkompagneres af relevante filmklip og bliver ingenlunde som den gængse politiske paneldebat.

29. marts i Bremen Teater.

An Evening with Bat for Lashes

Som Bat For Lashes har engelsk/pakistanske Natasha Khan skabt eksperimenterende pop og udgivet fire roste albums, tre af hvilke blev nomineret til den fornemme Mercury Prize. Men Khans evner rækker langt ud over det musikalske, som hun har vist med flere kortfilmprojekter, og som hendes talk ved CPH:DOX bliver endnu et bevis på. Aftenen bliver både en mulighed for at se nogle af kunstnerens endnu uudgivne filmprojekter, høre hende fortælle om nogle af inspirationskilderne til hendes seneste album og se klip, som har betydet noget særligt for hendes kunstneriske arbejde.

23. marts i Bremen Teater.

An Evening with Animal Collective & Coral Morphologic

Aftenens står i miljøpolitikkens tegn, når Deakin og Geologist fra det eksperimenterende band Animal Collective samt art-science-duoen Coral Morphologic mødes og lader musik og videnskab gå op i en højere enhed. De to gruppers audiovisuelle og samfundskritiske samarbejdsværk ’Tangerine Reef’ bliver vist og følges op af en samtale mellem Deakin, Geologist og Colin Foord fra Coral Morphologic, som alle har en akademisk baggrund inden for miljøvidenskab. Efterfølgende giver medlemmerne af Animal Collective hver en solokoncert som lyses op af live-visuals fra Foord, og aftenen sluttes af med et dj-set med Abby Portner fra Animal Collective. Kunstnerisk overflod af samfundsrelevans.

22. marts i Aveny-T.

An Evening with Ai Weiwei

Den kinesiske aktivistiske kunstner Ai Weiwei er særligt kendt for sin kritiske tilgang til den kinesiske regering og landets ståsted i forhold til menneskerettigheder og demokrati, hvilket tydeligt kommer til udtryk i mange af hans politiske kunstinstallationer og dokumentarfilm. Da Weiwei i 2013 var gæstekurator på CPH:DOX, havde han ikke tilladelse til at rejse ud af Kina.

I dag bor kunstneren i Berlin, og i forbindelse med verdenspremieren på hans nye film ‘The Rest’, der skildrer situationen blandt nogle af de mange flygtninge, som lever i limbo i et tiltagende fremmedfjendsk Europa, gæster han CPH:DOX til en talk om politik og aktivisme på tværs af kunst og dokumentarisme. Talken finder sted i forlængelse af filmens verdenspremiere i Imperial.

22. marts. i Imperial

 

‘Meet the Makers of Making a Murderer’

I år får du en enestående mulighed for at møde de to instruktører bag en af de nok mest omtalte true crime-dokumentarer i nyere tid. Moira Demos og Laura Ricciardi står bag serien ‘Making a Murderer’, der fortæller historien om Steven Avery, der blev idømt livsvarigt fængsel for en forbrydelse, han ikke havde begået.

Demos og Ricciardi kommer til at indvie os i den årelange proces bag tilblivelsen af dokumentarserien og fremstillingen af et mangelfuldt retssystem, der virkelig formår at få ens retfærdighedssans i kog.

29. marts i Aveny-T.

 

‘From #Metoo to #Wedo’

Hvilken stemme har mænd i #MeToo-debatten? Det spørgsmål tager et panel bestående af mandeforsker Kenneth Reinicke, skuespiller Mikkel Harder Munck-Hansen og erhvervspsykolog Louise Dinesen op i en anderledes debat, der skal give flere nuancerede synsvinkler til #MeToo-bølgen.

Debatten er uden tvivl et følsomt minefelt at bevæge sig rundt i, særligt som mand – for hvad har man(d) egentlig at skulle have sagt i en situation, hvor statistikken taler for, at langt de fleste krænkere er mænd? CPH:DOX afholder paneldebatten i samarbejde med Foreningen From #MeToo to #WeDo på Aveny-T.

25. marts i Aveny-T.

‘Danmarks sønner med paneldebat’

‘Danmarks sønner’ er kan meget vel blive årets mavepuster af en dansk film, der vil lade tankerne løbe og debatten rase. Ulaa Salim spillefilmdebuterer som både instruktør og manuskriptforfatter i en hårdtslående fortælling, der skildrer et Danmark et år efter at være blevet ramt af et voldsomt terrorangreb. Samtidig er folketingsvalget nært forestående, og det ligner en jordskredssejr til højrenationalisten Martin Nordahl, spillet af Rasmus Bjerg.

Efter filmens visning 22. marts kan du med fordel blive hængende og overvære samtalen mellem Ulaa Salim og Morten Pape, der vil tale om at skildre en politisk virksomhed gennem kunsten. Ane Cortzen er moderator.

22. marts i Dagmar Teatret.

 

‘Youtube-stjerner’

Hvorfor følger børn og unge Youtube-stjerner i stor stil? Hvilken betydning har youtube-stjerner i vores samfund? Og har Youtuberne et ansvar som influencers? På Aveny-T åbnes der op for en spændende debat om youtube-stjerner modereret af Cana Buttenschøn.

Filmen ‘Jawline’, der følger to amerikanske Youtube-stjerner, bliver vist som det første, og herefter går paneldebatten i gang med youtubere Camilla Frederikke og Kristian Kulmbach samt Anne Eskerod Borgstrøm, der er inside manager for Aller Analytics og teenage-ekspert.

25. marts i Aveny-T. 

Læs også: De 15 mest essentielle film på CPH:DOX 2019

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold