’Archer’
Hvis James Bond var middelmådigt begavet, arbejdede for sin mor og havde komplekser i Ødipus-klassen, ville han være Sterling Archer. Han er hemmelig topagent i bureauet ISIS, men arbejdet interesserer ham ikke stort. Han er mere optaget af at komme i bukserne på alt, hvad der kan krybe og gå, og den interesse deler han med flertallet af kollegerne, der favner hele spektret af seksuelle præferencer.
Veloplagte sarkastiske stikpiller fyger gennem luften, når dagens dont skal passes, og agentmissionerne fungerer mest som et redskab til at udstille kollegernes dybt dysfunktionelle relationer. ’Archer’ er allerede på sin femte sæson og stadig meget, meget morsom.
Kan ses på Netflix.
’Axe Cop’
Hvad sker der, når en femårig med et galopperende overforbrug af superheltetegneserier og voldeligt tv leger fantasilege?
Hvis knægten hedder Malachai Nicolle, så finder han på vilde historier om øksebevæbnede politibetjente, der bekæmper alle mulige og umulige former for ondskab. ’Axe Cop’ er baseret på webtegneserien, Ethan Nicolle laver på baggrund af sin efternøler-lillebrors rablerier, og den er fuldstændig vanvittig og – hvis man kan tune sig ind på dens galskab – voldsomt underholdende.
Her bekæmpes kæmpedæmoner ved at springe ind i deres hjerneskal og tiltrække sultne rumdinosaurer med et dertil indrettet truthorn. Rejser mellem planeter er et spørgsmål om at have en høj nok rampe og en hurtig nok bil. Og når Axe Cop har fri, er han helt opslugt af at forestille sig selv med forskellige frisurer og moustacher …
Kan ses på Hulu.com.
’Rick & Morty’
Ved første øjekast ligner ’Community’-skaber Dan Harmons nye animationsserie en stærkt forsinket parodi på ’Tilbage til fremtiden’. Hovedrollerne besættes af Rick, en excentrisk videnskabsmand, og Morty, hans naive barnebarn. Men serien twister figurerne voldsomt ved at gøre Rick kynisk og fordrukken og Morty borderline udviklingshæmmet.
Samtidig begrænser duoen sig ikke til at rejse i tiden, de krydser galakser og dimensioner i jagten på det næste eventyr, der snildt kan involvere både uoverlagte apokalypser, grænseoverskridende seksualitet og koldblodigt mord. Men ’Rick & Morty’ kan meget mere end at udfordre grænserne for god smag – det er en begavet, velskrevet serie fuld af tankevækkende sci fi-indfald og sylespidse replikker.
Kan købes på iTunes eller Amazon.
’Ugly Americans’
Humoren er lovlig tam og sit com-konventionel i Comedy Centrals horrorkomedie, men universet er unikt. ’Ugly Americans’ slipper filmmonstre af enhver slags løs i New Yorks gader, fra varulve til rumvæsener. Twistet er, at det hele er business as usual i smeltediglen, hvor hovedpersonen Mark Lilly arbejder med at vise monstrøse indvandrere til rette i deres nye, kaotiske hjemby.
Blandingen af tunge emner, buddy comedy og horror-troper går aldrig op i en højere enhed, men se alligevel et par afsnit for den kulørte, noir-agtige billedsides skyld: Den er i særklasse.
Kan ses på amerikansk Netflix.
’Bob’s Burgers’
Selvom de fleste nye animationsserier bryder med skabelonen, som ’The Simpsons’ etablerede i 1989, så laves der stadig begavet hverdagssatire med udgangspunkt i genkendelige kernefamilier. Dels kører ’The Simpsons’ stadig, det samme gør ’Family Guy’ og ’South Park’, og så er der jo det nye skud på stammen: ’Bob’s Burgers’.
Den sorthumoristiske serie om uheldsramte Bob Belcher og hans burgerbiks, der drives med hjælp fra en hårdtprøvet kone og tre dybt excentriske uger, er på mange måder helt klassisk skåret. Men den er velskrevet, persongalleriet fungerer, og så er den godt gammeldags sjov. Også takket være et veloplagt voice cast, der bl.a. tæller ’Archers’ H. Jon Benjamin som Bob og komiker Kristen Schaal som øretæveindbydende lille Louise.
Kan ses på amerikansk Netflix.
‘Adventure Time’
Den nye bølge af animationsserier er på mange måder inspireret af originale serier lavet til børn, men som absolut også kan ses af voksne. Det er serier som ’The Regular Show’, ’Gravity Falls’ og hovedværket ’Adventure Time’ om menneskedrengen Jake og den talende hund Finn, der drager på eventyr i en surrealistisk verden beboet af onde iskonger, bulede rumprinsesser og jarler med citronhoveder.
Den er aldeles børnevenlig – munter, charmerende og farverig – men dens skæve humor, 30’er-inspirerede animation og unikke karakterdesigns har sikret den kultstatus blandt et stadigt større voksent publikum.