Filmverdenen har den årlige Oscar-uddeling, tv-verdenen har Emmy Awards. ’Brooklyn Nine-Nine’-værten Andy Samberg styrer slagets gang, når årets mest prestigefyldte tv-priser uddeles i Los Angeles natten til mandag dansk tid – og herhjemme kan vi se med live på TV 2 Play og TV 2 Zulu.
Som Oscar-kollegaerne er Emmy-akademiet en konservativ forsamling, der ofte spiller på de samme heste år efter år, men ved årets nomineringer blev Jim Parsons fra ’The Big Bang Theory’ forbigået for første gang i årevis. Så der er håb endnu. Til gengæld er konkurrencen hårdere end nogensinde før, og Emmy-akademiet har da også valgt at tage konsekvensen af det bugnende serielandskab og har nomineret op til otte kandidater i flere kategorier.
Vi forventer ikke, at Emmy lytter til alle vores ønsker for prisoverrækkelserne – men hvad med bare fire ud af otte?
1. ’Mad Men’ skal vinde for bedste drama
Vi hører ikke til de mest jubelglade Mad Maniacs, for guderne skal vide, at AMC’s hæderkronede serie har stået i stampe og forvekslet repetition med karakterdybde undervejs.
Men man må bare sige, at hovedforfatter Matthew Weiner & co. fik samlet brikkerne på imponerende vis i sin allersidste sæson. Don Draper fik en smuk, tvetydig og tankevækkende afrunding, og tidsbilledet – skismaet mellem de autoritetstro start-60’ere, hvorfra serien havde sit udspring, og de frigjorte start-70’ere, hvor den sluttede – blev skildret med større kraft end nogensinde før i serien.
Det vil utvivlsomt spille en rolle for mange akademi-medlemmer, at det er er sidste gang, de får mulighed for at hædre ’Mad Men’ (der har vundet fire gange før), men det er ikke derfor, den skal vinde. I konkurrencen med ’Better Call Saul’, ’Downtown Abbey’, ’Homeland’, ’House of Cards’, ’Game of Thrones’ og ’Orange Is the New Black’ er det simpelthen den serie, der har leveret den bedste, mest helstøbte sæson.
Se flere Emmy-ønsker på de næste sider.
2. Giv John Oliver statuetten foran Stewart og Colbert
Mange vil nok mene, at Jon Stewart skal have Emmy’en for bedste ’variety’-show for sin sidste sæson med det legendariske ’The Daily Show’. Eller alternativt Stephen Colbert for sidste omgang ’The Colbert Report’
Men vi tror ikke på almisser – og helt ærligt, Stewart har allerede vundet 18 (!) gange før og Colbert ni gange, så deres plads i historiebøgerne er vist sikret. Stewart og Colbert afrundede begge stærkt, men nostalgiske følelser aside vil den fortjente vinder være John Oliver med sit ugentlige HBO-talkshow ’Last Week Tonight’.
Oliver har pustet nyt liv i den politiske satire med sine kvarter lange, grundige udforskninger af originale emner – fra seksualundervisning til FIFA – som har sat en dagsorden, uden at det har været på bekostning af humoren. Talkshowformatet har brug for fornyelse, og selvom også Oliver kører konceptet ’jakkesætklædt-hvid-mand-sidder-ved-et-skrivebord’, er han lykkedes med sit helt eget take på genren.
’Last Week Tonight’ er nomineret for første gang – og bør tage stikket hjem.
3. ’Transparent’ skal nuppe tre på stribe
Sidste års helt store åbenbaring i det korte komedieserieformat var Amazons ’Transparent’, som vi kårede til den bedste tv-serie overhovedet i 2014.
Her var en oprigtigt sjov serie, som både rykkede ved kønsdagsordenen i sin skildring af en transperson og ramte sine dramatiske knapper rent.
’Transparent’ kandiderer i et hårdt felt bestående af blandt andre ’Louie’, ’Silicon Valley’, ’Veep’ og ’Parks and Recreation’. Storfavorit er ’Modern Family’, men gid Emmy-akademiet viste lidt opfindsomhed og sendte statuetten i ’Transparent’s retning.
Hvis ikke Jill Soloways serie får for hovedprisen bedste komedieserie, bør nogle af de glimrende skuespillere i det mindste hædres. Jeffrey Tambor, der spiller transpersonen Maura med stor sårbarhed, overbærenhed og humor, er – heldigvis – de flestes favorit, mens Gaby Hoffman i birollekategorien næppe har nogen chance over for især Allison Janney (’Mom’).
Stod det til os, løb ‘Transparent’ med alle tre priser.
4. Lena Headey skal have noget for indsatsen
I skuespillerkategorierne er kandidaterne nomineret for et specifikt afsnit, om end akademimedlemmerne i sidste ende nok oftest stemmer ud fra deres overordnede indtryk af skuespilleren i serien.
Men skal man tage afsnitsfokusset seriøst, er der ingen mere fortjent vinder end Lena Headey i rollen som Cersei Lannister i afsnittet ’Mother’s Mercy’ fra seneste ombæring ’Game of Thrones’.
Jep, det er det afsnit, hvor Cersei sendes nøgen ud på The Walk of Shame, mens pøblen spytter og råber hende i hovedet. Og det kan godt være, at Headey måtte ty til en body double i totalindstillingerne, men det er heller ikke for nøgenheden i sig selv, at hun bør have prisen. Det er tværtimod for den kraftfulde fremstilling af ydmygelse og Cerseis udvikling fra psykologisk usårlighed til totalt fornedrelse, hun gennemgår i løbet af afsnittet.
Det er der ikke andre, der kan hamle op med i dramabirollefeltet, som blandt andre består af Uzo Aduba fra ’Orange Is the New Black’, Christina Hendricks fra ’Mad Men’ og Headeys ’Game of Thrones’-kollega Emilia Clarke.
5. ’Key & Peele’ fortjener kærlighed
Keegan-Michael Key og Jordan Peele har lavet deres Comedy Central-sketchshow siden 2012, men det er, som om det først for alvor har fæstnet sig i den brede popkulturelle bevidsthed de seneste år – og i hvert fald har programmet aldrig været bedre.
Læs også: Sketchkomik i verdensklasse – vores 25 favoritsketches fra ‘Key & Peele’
Så de stopper på toppen, for ’Key & Peele’ siger farvel med sin femte sæson, nu hvor der er kommet rift om makkerparret fra alverdens film og tv-serier. De har aldrig vundet en Emmy, og selvom Amy Schumer har haft en stærk sæson med ’Inside Amy Schumer’, må det være deres tur på falderebet – Schumer skal nok få andre chancer.
Det er første gang, Emmy-uddelingen har en særskilt kategori for sketchshows (tidligere har den hørt sammen med variety-talkshows), et fortjenstligt tiltag. En ældgammel traver, ’Saturday Night Live’, vinder sikkert, men helt ærlig, Emmy-typer: Den her pris tilhører ’Key & Peele’.
6. Lad Tatiana Maslany gå hele vejen
Vi har de seneste år skreget på, at Tatiana Maslany blev Emmy-nomineret for sin tour de force af en præstation i fem-seks forskellige roller i sci-fi-serien ’Orphan Black’.
I år blev vores bønner så endelig hørt, men næh-nej, vi stiller os ikke tilfredse. Hun skal også vinde!
Maslany står over for Claire Danes (’Homeland’), Taraji P. Henson (’Empire’), Elisabeth Moss (’Mad Men’), Robin Wright (’House of Cards’) og favoritten Viola Davis (’How to Get Away with Murder’). Glimrende skuespillere, men Wright, Danes og Moss har ikke på den måde lagt nye alen til deres præstationer den seneste sæson, mens både Henson og Davis er seværdige, men også en tand overspillende qua de karikerede universer, deres serier foregår i.
Maslany viser til gengæld klasse på hele skuespilspektret, og godt nok er der noget showcase-blær over hendes mangedoblede præstation, men det er i orden at blære sig, hvis man har noget at have det i. Det har den blot 29-årige skuespiller.
7. Amy Schumer skal ikke snydes helt
Selvom vi peger på ’Key & Peele foran ’Inside Amy Schumer’ som bedste sketchshow, skal Schumer ikke forbigås. For er der én ting, hun har overbevist om i år, så er det, at hun ikke bare er en stærk komiker og en god forfatter – hun er også en god skuespiller.
Læs også: 10 grunde til, at du skal elske Amy Schumer
I ’Trainwreck’ overbeviser hun både komisk og dramatisk, og også i ’Inside Amy Schumer’ leverer hun gang på gang varen. Hun er oppe imod stærke kræfter som Amy Poehler (’Parks and Rec’) og storfavoritten Julia Louis-Dreyfus (’Veep’), som har vundet prisen de seneste tre år. Hun har fortjent den hver gang – men når man har en så sprængfarlig kandidat som Schumer, er det tid til at prøve noget nyt.
Og hey – hvem ville ikke gerne se Amy Schumers takketale?
8. Ben Mendelsohn bør redde Netflix’ ære
At Netflix på få år har opnået en prominent position i tv-serie-landskabet, understreges af, at tjenesten i år er løbet med 13 nomineringer – kun overgået af ABC med 14 og HBO med intet mindre end 40.
I år hepper vi dog ikke rigtigt på nogle af Netflix’ serier. Vi er ikke helt solgt på hverken ’Bloodline’ eller ’Unbreakable Kimmy Schmidt’. ’House of Cards’ har ikke løftet sig til nye højder med sin tredje sæson, og ’Orange Is the New Black’ havde kun en halv god sæson.
Men Netflix skal ikke snydes helt, og der er én skuespiller, der virkelig har udmærket sig i en af tjenestens serier i år: Ben Mendelsohn.
Som familiens sorte får Danny tester han vores sympatier på imponerende vis. Man ved aldrig, hvor man har ham, og bedst som han ikke kunne være mere irriterende, begynder man at holde af ham. Mendelsohn har en uforlignelig evne til at spille bøddel og offer i én og samme scene. Og selvom det er svært rigtigt at blive vred, hvis ’Game of Thrones’-favoritten Peter Dinklage vinder for anden gang, ville det være dejligt at se Mendelsohn på podiet.