’100 falske forelskelser’: Populær DR3-serie om identitetstyveri er en neglebidende thriller
(Anmeldelsen indeholder mindre spoilers for ’100 falske forelskelser’.)
Nikolaj Isaksen er en ung, smuk mand i start-20’erne fra den øvre middelklasse. Han har masser af venner, og han smelter kvindehjerter til højre og venstre med sit søde smil og dybtfølte klaverspil, hvoraf især en cover-version af Lady Gaga og Bradley Cooper-sangen ’Shallow’ er et kæmpe hit.
Der er bare ét problem. Nikolaj findes ikke.
De billeder og videoer, der findes på hans sociale medier, er i virkeligheden billeder af den nu 22-årige Malte Prehn. I DR3’s populære dokumentarserie ’100 falske forelskelser’ følger vi jagten på den person, der siden 2012 har misbrugt Maltes billeder og udgivet sig for at være ham. Og hvad værre er: Har indledt en række dybe onlinerelationer til op imod 100 unge kvinder.
En beslægtet sag blev afdækket i Nev Schulmans fremragende dokumentarfilm ’Catfish’ fra 2010, og ligesom sit amerikanske forbillede er det også her sagens hovedperson, der agerer privatdetektiv. Vi er således med, når Malte det ene øjeblik selv opsøger de piger, som har været i kontakt med ’Nikolaj’, for det næste at sidde frustreret og magtesløs i sin bil og banke hovedet ned i rattet.
Maltes jagt starter hos den kendte youtuber Astrid Olsen. Hun er en af de piger, der har været forelsket i den falske profil. En relation hun selv beskriver som ret intens, også selvom hun aldrig har mødt ’Nikolaj’ i virkeligheden. Hun forklarer sårbart om, hvordan hun delte dybt personlige ting, og hvordan de ofte »sov sammen« ved at lade et opkald køre hele natten, efter de havde sagt godnat.
Opklaringens første spadestik tages i Astrids lejlighed, hvor de på Instagram opfordrer hendes over 160.000 følgere til at kontakte dem, hvis de tilfældigvis også har skrevet sammen med denne ’Nikolaj’.
De er enige om, at det er lidt af et long shot, men allerede 30 sekunder senere er første besked i indbakken. Hvad Malte først troede var en håndfuld tilfælde, viser sig hurtigt at være langt flere.
Foruden Maltes håndholdte opklaringsarbejde indeholder ’100 falske forelskelser’ også interviews med ni af de piger, der er blevet bedraget. Det står hurtigt klart, at det ikke kun drejede sig om lange dybe telefonsamtaler og søde beskeder. Alle har de samme fortælling: Hvad der startede som en nærmest kæresteagtig relation til ’Nikolaj’, udviklede sig hurtigt til historier om psykisk vold, manipulation og heftig jalousi.
Deres fortællinger bliver undervejs akkompagneret af screenshots fra besked-korrespondancer. Især beskederne, hvori ’Nikolaj’ guilttripper dem ved eksempelvis at skrive, at han hopper ud fra en bro, hvis de ikke svarer omgående, har tydeligvis sat spor i mange af pigerne.
Det er beskeder som disse, som får et af ofrene til at føle sig »følelsesmæssigt voldtaget«.
Inden Malte selv for alvor kaster sig over sagen, melder han identitetstyveriet til politiet. Til sin store undren får han at vide, at de intet kan stille op. Det er tilsyneladende ikke ulovligt at misbruge en anden persons billeder og videoer, når de ligger offentligt tilgængelige på nettet.
Senere sætter han tre politikere i stævne, som alle giver håndslag på, at de vil arbejde for at opdatere straffeloven, så den er tilpasset den digitale tidsalder. På disse parametre kan ’100 falske forelskelser’ forhåbentligt være med til at sætte fokus på vigtigheden af skærpede regler omkring digitale krænkelser, som altså dækker over meget andet end hævnporno og økonomisk svindel.
Ud over at fungere som højaktuel og oplysende public service er dokumentaren samtidig et af de mest neglebidende programmer, DR3 har produceret. Maltes jagt på sin dobbeltgænger er fortalt med skarpsleben præcision og mesterlig sans for dramatisk opbygning.
For hvert afsnit kommer der hele tiden nye opsigtsvækkende detaljer frem om den falske profils bagmand, og serien forstår at holde tilskueren i en skruetvinge fra første til sidste afsnit. Mysteriets thriller-agtige udfoldelse og hovedpersonens voksende desperation har nærmest Alfred Hitchcock’sk tilsnit.
Med hjælp fra en af de vildledte piger lykkes det hen imod slutningen at optrevle nettet og komme i kontakt med ’Nikolaj’, som overraskende nok ønsker at stille op i dokumentaren. Da Malte endelig mødes med gerningsmanden, er han naturligvis frustreret og har tusindvis af spørgsmål, han gerne vil have svar på. Under konfrontationen bryder identitetstyven pludselig sammen i gråd og forlader lokalet. Tilbage sidder Malte forbavset og spørger manden bag kameraet: »Var jeg for hård?«.
Det er i dette fine øjeblik, at ’100 falske forelskelser’ udvikler sig til noget så dybt som en menneskelig fortælling om empati, sympati og ikke mindst tilgivelse.
Kort sagt:
’100 falske forelskelser’ er højaktuelt og nervepirrende public service, der ville gøre Hitchcock stolt.
Anmeldt på baggrund af hele serien.