‘Mistaken for Strangers’

‘Mistaken for Strangers’

Tom Berninger er forsanger i The National Matts lillebror, og ’Mistaken for Strangers’ er hans dokumentarfilm om livet som roadie for indiebandet, hvis metronomiske, malmfulde og humørsvingende rockmusik de senere år er blevet noget nær allemandseje imod alle odds.

Toms film er dog ikke en konventionel rockdokumentar, selvom den inkluderer de obligatoriske koncert- og backstageoptagelser. Den er mest af alt et selvportræt af en usikker lillebror filtreret gennem dennes oplevelse af en berømt storebrors anderledes selvtillidsfulde tilgang til livet og kunsten.

Denne form – selvportræt under dække af at være en banddokumentar – kompliceres af filmens prøvende struktur, der spejler Toms usikkerhed i processen med at lave filmen. Resultatet er derfor lige så meget en selvbevidst making of-dokumentar, der udvikler sig, i takt med at vi er vidner til Toms rolle som roadie uden nogen form for situationsfornemmelse.

’Mistaken for Strangers’ (titlen refererer til en af bandets bedst kendte sange) opleves som to separate dele: I første del følger vi Tom på tour med bandet. Hans inkompetence er en løbende joke, som – iscenesat eller ej – er knap så sjov eller afslørende, som den formentlig er tænkt. Anden del følger Tom tilbage i Cincinnati (hvor han endnu bor hjemme hos forældrene) i færd med at sammenstrikke en film, efter at han er blevet fyret som roadie af bandets manager.

Læs også: En håndfuld gratis film, du skal se på SPOT Festival

Her bliver filmen pludselig anderledes rørende og morsom i sin hudløse fremstilling af brødrenes interne dynamik. Sigende er et interview med Toms og Matts mor, der forsikrer sin ’mislykkede’ søn (der gør sig i morbide, lo-fi-horrorfilm) om, at han er mindst lige så talentfuld som den feterede storebror.

Den meta-bevidste form hænger ved filmen hele vejen, men bliver vedkommende, fordi Toms masker falder, efterhånden som målet – den færdige film – kommer i sigte. At hans forhold til Matt er båret af et interessant miks af rivalisering, mild foragt, manglende forståelse og ægte kærlighed og samhørighed holder projektets motor kørende.

Filmen mangler måske troværdighed som et stykke autentisk dokumentarisme. Men den legende tilgang giver omvendt plads til uforudsigelige indfald og pseudo-dokumentariske sekvenser, der udgør en herligt skæv forvaltning af den ofte selvhøjtidelige banddokumentargenre og – først og fremmest – bliver til et ømt-kikset selvportræt af en forsmået lillebrors kærlighed på trods.


Kort sagt:
Tom Berningers film om storebror Matt – forsanger i The National – handler mest om en lillebrors sårede ego og den deraf afledte simrende brødrerivalisering. Resultatet er ikke en gængs rockdokumentar, men et utraditionelt og ofte vedkommende selvportræt af en lillebror, der ser sine dæmoner i øjnene.

Læs også: Her er det fulde musikfilmprogram på SPOT

Spillefilm. Instruktion: Tom Berninger. Medvirkende: Tom Berninger, Matt Berninger, de øvrige medlemmer af The National. Spilletid: 75 min.. Premiere: SPOT Festival fredag d. 2 maj 17.30 på Godsbanen og søndag 3. maj 19.30 i Øst for Paradis. Begge gange fri entré.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af