Shia LaBeouf i syv etaper: Fra Disney-dreng til deroute og comeback

Han er aktuel i ’Fury’ og måske på vej op fra sin store eksistentielle krise. Vi fortæller den 28-årige skuespillers dramatiske historie i videoer og ord.

Etape 1: Disney-dreng med talentfuldt skrig
Shia LaBeouf er født og opvokset tæt på stjernerne i Los Angeles og begyndte i en tidlig alder at spille skuespil. Han havde en række små roller i film og tv-serier som ’The X-Files’ og ’Freaks and Geeks’, inden han fik hovedrollen som Louis Stevens i Disney-serien ’Even Stevens’ i en alder af 14 år.

Her spillede han den skiftevis søde og utålelige teenagedreng i seriens 66 afsnit og blev, som en anden gyserprinsesse, kendt for sine gode skrig. Han virkede så sød dengang, men skulle altså senere vise sig at have en selvdestruktiv side, i øvrigt ligesom en lang række andre af Hollywoods stjernebørn.

Etape 2: Knivskarp teenager
Inden Shia LaBeouf blev fordærvet af Hollywoods penge og blitzlys, var han et sympatisk talent, der både virkede ultraskarp og moden af sin alder. Det var i hvert fald den vibe, han gav fra sig, da han medvirkede i HBO-serien ’Project Greenlight’s anden sæson, hvor instruktører og manuskriptforfattere konkurrerede om at få realiseret deres drømmeprojekter.

Programmerne, der var produceret af Ben Affleck og Matt Damon (og som i øvrigt snart vender tilbage på HBO), præsenterede den dengang 17-årige Shia LaBeouf, som endte med at spille hovedrollen i sæsonens vinder, ’The Battle of Shaker Heights’ fra 2003, hvor han delte en romance med den 10 år ældre Amy Smart.

LaBeouf er i dag en af den slags skuespillere, som mange elsker at hade, men ’Project Greenlight’ demonstrerer, at der er en grund til, at han kom højt på Hollywoods stjernehimmel. Og skulle man stadig være i tvivl, så tjek ’A Guide to Recognizing Your Saints’, som var hans gennembrud på indie-scenen, og hvor han med stor udstråling spiller en ung udgave af Robert Downey Jr.

Etape 3: Voksengennembrud med forvokset legetøj
Efter biroller i store film som ’I, Robot’ og ’Constantine’ over for actionstjernerne Will Smith og Keanu Reeves fik han i 2007 sin egen franchise som den knap så heltemodige Sam Witwicky i ’Transformers’. Selvom han ikke lignede en actionhelt, reddede han jorden (med lidt robothjælp) og fik pigen (i skikkelse af Megan Fox) i de to første, verdensomspændende ’Transformers’-succeser, der dog gjorde mere for pengepungens tykkelse end for den kunstneriske integritet.

LaBeouf fortalte nogle år senere i et interview med Details Magazine, at han havde haft noget kørende med Megan Fox under optagelserne til den første ’Transformers’-film. Det huede angiveligt ikke skuespillerindens mand, ’90210’-drengen Brian Austin Green, og skabte kurer på tråden i deres nye ægteskab.

Etape 4: Metamodernist på glatis
Kunstneriske ambitioner og frustration oven på ’Transformers’-franchisen var måske, hvad der fik ham på glatis, da han sidste år blev taget i plagiat. Dele af dialogen i hans kortfilm ’Howard Cantour.com’ var taget fra forfatteren Daniel Clowes’ ’Justin M. Damiano’, hvilket LaBeouf senere indrømmede. Han undskyldte derefter med en række tweets, der ligeledes var plagierede –kopier af andre menneskers offentlige undskyldninger.

I et nyligt, åbenhjertigt interview til Interview Magazine forklarede LaBeouf sine bevæggrunde ud fra begrebet metamodernisme, som han sværger til kunstnerisk: »Det er ideen om diametralt modsatrettede ideer, der finder sted hele tiden: Ironi og oprigtighed, fødsel og død, umiddelbarhed og forældelse«.

Med til den filosofi hører også den postmodernistiske tanke om forfatterens død, som skuespilleren til dels forklarede sit efterabningskunst med.

Etape 5: »I am not famous anymore«
Som en del af sin undskyldningstour efter plagiatskandalen satte han performance-kunststykket #IAMSORRY op, hvor publikum enkeltvis gik ind til en lavmælt grædende LaBeouf, der ikke sagde et ord. På hovedet havde han den brune pose, han kort forinden havde båret ved premieren på ’Nymphomaniac’ under Berlin Film Festival, og som havde påskriften: »I am not famous anymore«.

I Berlin skabte han også overskrifter ved på pressemødet at fyre en sætning af om havmåger og trawlere for dernæst at forlade pressemødet uden yderligere kommentarer. En reference til den franske fodboldspiller Eric Cantona, der i 90’erne gjorde nøjagtigt det samme.

Etape 6: Bag tremmer
Det har været et travlt 2014 for LaBeouf, da både plagieringsskandalen og undskyldningstouren har fundet sted inden for det seneste år. Han har dog også haft tid til at komme i karambolage med lovens lange arm.

Besøger man nogle af internettets mere moralsk tvivlsomme hjørner, kan man finde en masse videoer, der viser LaBeouf i slagsmål, hvorefter han bliver pågrebet af politiet. Mere interessant end disse paparazzi-videoer er det dog at høre LaBeouf selv fortælle om situationerne, hvilket han har gjort flere gange. For eksempel til Jimmy Kimmel, hvilket man kan se i videoen ovenfor.

Etape 7: Comeback-kid?
Sideløbende med sammenbruddet har Shia LaBeouf dog – efter eget udsagn – også indspillet de film, han virkelig har haft lyst til at lave, uden at tænke i dollartegn. De tæller den Nick Cave-skrevne ’Lawless’, Lars von Triers ’Nymphomaniac’ og den aktuelle Anden Verdenskrig-fortælling ’Fury’ over for Brad Pitt.

Det er dog lidt tidligt at spå om, hvilken betydning det seneste tumultariske år vil få for hans kommende roller. Han har bemærkelsesværdigt få projekter i støbeskeen, men til gengæld er comebacket ved at blive indvarslet i pressen. Brad Pitt udtalte i forbindelse med ’Fury’, at Shia LaBeouf var en af de bedste skuespillere, han havde arbejdet med, og LaBeouf har selv udtalt sig ærligt, uhøjtideligt og sympatisk i medierne. I det førnævnte interview med Interview Magazine siger han for eksempel:

»Jeg har løbet fra mig selv hele mit liv. Om så det har været til film, druk, stoffer eller fucking ulykke, har jeg altid løbet«.

Og i et tv-interview med Ellen Degeneres (se det her) fortalte han om den »eksistentielle krise«, han har været igennem de seneste år. Men nu er der altså håb om, at han har fået styr på sit liv. Sin performance-kunst er han dog ikke holdt op med: I september løb han således rundt om et museum i Amsterdam mere end 100 gange som led i et kunstmaraton. Se klippet ovenfor.

Læs også: 10 skuespiller-meltdowns

Læs også: Shia LaBeoufs kommende roller

Læs også: James Franco kommer Shia LaBeouf til undsætning

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af