1. ‘Warrior’
’Warrior’ nåede af uforståelige årsager ikke de danske biografer, men formåede alligevel at sætte kampsportsgrenen MMA (Mixed Martial Arts) på det filmiske verdenskort.
Det er en fantastisk velspillet fortælling om to traumatiserede brødre, hvis indre dæmoner får frit løb i verdens største MMA-turnering, Sparta. Imens kigger dæmonernes ophavsmand med fra sidelinjen, idet brødrenes eks-alkoholiske far – spillet uforglemmeligt af Nick Nolte – søger sine sønners tilgivelse.
’Warrior’ er noget så sjældent som en sentimental og slagkraftig kampsportsfilm, der mørbanker både mellemgulv og hjertekule. Og så giver Tom Hardy karismatiske prøver på sin imponerende fysik.
En film, man ikke bør snyde sig selv for – om så man er MMA-fan eller ej.
Kan ses på Netflix og Plejmo.
2. ’Fearless’
Jet Li havde en årrække med mindre heldige Hollywood-bedrifter i bagagen, da han vendte snuden hjem til Hong Kong for at spille virkelighedens martial arts-mester Huo Yuanji.
Med sig havde Li kampsportskoreografen Yuen Woo-ping, der er verdenskendt for sit spektakulære arbejde på blandt andet ‘The Matrix’ og ‘Kill Bill’ (foruden to øvrige titler fra denne liste), og resultatet blev ikke overraskende en adrenalinspækket actionfest med kampsportsakrobatik til den helt store guldmedajle.
Jet Li er ikke verdens mest facetterede skuespiller, og med tvivlsomme Ronny Yu – manden bag makværkerne ‘Freddy vs. Jason’ og Bride of Chucky’ – i instruktørstolen klingede portrættet af mennesket og systemoprøren Huo Yuanjis godt nok en smule hult. Alligevel regnes ‘Fearless’ som en af Jet Lis bedste film, og alene på grund af de utrolige kampscener forstår man udmærket hvorfor.
Kan ses på Yousee Play og C-More
3. ’Kung Fu Hustle’
Skuespilleren og instruktøren Stephen Chow havde tidligere stået bag den rablende vanvittige Kung Fu-fodboldfilm ’Shaolin Soccer,’ da han med skrupskøre ’Kung Fu Hustle’ endelig fik tilkæmpet sig international opmærksomhed.
Og hvis en Kung Fu-film om fodbold lyder for absurd, så gå varsomt til ’Kung Fu Hustle’: Fortællingen om en wannabe-gangster, der ønsker at blive optaget i en cool, jakkesætbeklædt øksebande, bevæger sig så langt ud på overdrevet, at det halve velsagtens havde været nok.
Det er dog fuldkommen umuligt ikke at falde for Chows charmerende og teknisk imponerende Kung Fu-pastiche (iscenesat med hjælp fra ’Fearless’-koreografen Yuen Woo-ping), og når ottedobbelte cirkelspark udført i 20 meters højde for længst har sendt realismen til tælling, hvorfor så ikke bare lade sig rive med?
Kan ses på Netflix
4. ’Ali’
Michael Manns karriere har affødt mesterværker som ’Heat’ og fusere som ’Miami Vice’, men indimellem også oversete kvalitetsfilm som ’Ali’, der herhjemme endte direkte på dvd.
Filmen om Muhammed Ali har en fremragende Will Smith i hovedrollen og er på mange måder en så stor og ambitiøs fortælling, som bokselegenden fortjener.
Med en krævende spilletid på 157 minutter er der ganske vist fortællemæssige ujævnheder i Manns biopic, men bliv for alt i verden hængende til filmens sidste 45 minutter. Her viser Michael Mann, hvorfor hans brug af musik og blik for intense billeder hører til blandt branchens bedste, og hvorfor ’Ali’ fortjener langt mere omtale, end den fik.
Kan ses på C-More
5. ’The Raid’ 1 og 2
Da ’The Raid’ fik verdenspremiere i 2011, var modtagelsen helt fortjent overvældende: Her var filmen, som kræsne actionfans havde ventet på i årtier, med al den knogleknækkende brutalitet og alle de befriende fravalg af svinkeærinder, man kunne drømme om.
Med ’The Raid 2’ blev ambitionsniveauet selvsagt skud i vejret, og de halsbrækkende set-pieces fra 1’eren blev større og vildere. Men nerven og energien var bevaret – særligt understreget af en kvalmende voldsom og velkoreograferet scene i en mudret fængselsgård.
Bag de to film står walisiske Gareth Evans, der i øjeblikket har en 3’er i støbeskeen. Hvordan den skal kunne overgå sine forgængere, er et godt spørgsmål.
’The Raid’ kan ses på Netflix, mens ’The Raid 2’ kan ses på Plejmo. Begge film kan desuden findes på Viaplay.
6. ’The Fighter’
Christian Bales Oscar-belønnede birollepræstation som crackafhængig boksetræner er i sig selv grund nok til at lægge et par timer i hænderne på ’The Fighter’.
Den autentiske historie om brødrene Micky (Mark WahlBerg) og Dicky (Bale) udspiller sig efter boksefilmens ABC, men til trods for den genkendelige formel løfter den sig fra gennemsnittet med sin solidariske miljøbeskrivelse fra USA’s white trash-forstæder.
Filmen var David O. Russells indgang til mainstream- og Oscar-land, og siden bevægede han sig ind i screwball-territorium med ’Silver Linings Playbook’ og ’American Hustle’. Han har dog aldrig været så hårdtslående som i ’The Fighter’.
Kan ses på Netflix
7.’ Cinderella Man’
Filmen om virkelighedens bokselegende James Braddock er et lidt overset boksedrama med Russel Crowe i en af karrierens bedste præstationer.
Som en typisk underdog–fortælling om Braddock, der i 30’ernes depressionsramte USA kæmper mod alle odds i forsøget på at blive verdens bedste sværvægtsbokser, er ’Cinderella Man’ bestemt intet kvantespring for Hollywood-darlingen Ron Howard, hvis tidligere bedrifter tæller film som ’Apollo 13’ og ’A Beautiful Mind’.
Men til trods for rollens meget fysiske dimension og historiens sentimentale grundklang er Russell Crowe forbavsende underspillet i hovedrollen, og snarere end at highlighte højdepunkterne fra en bemærkelsesværdig sportskarriere ender ’Cinderella Man’ som en rørende film, der beskriver et sårbart familiemenneske af kød og blod.
Kan ses på Netflix og Blockbuster
8. ’The Grandmaster’
Med den stilistisk banebrydende ’Chungking Express’ (1994) og mesterværket ’In the Mood for Love’ (2001) har instruktøren Wong Kar-wai vundet hjerter hos blandt andre Sofia Coppola og Quentin Tarantino, der har udråbt den kinesiske auteur som sin generations største geni.
’The Grandmaster’ viser Wong Kar-wai fra en mere slagkraftig side, når han genfortæller historien om virkelighedens kampsportsspecialist Ip Man – en legende, der modkæmpede fattigdom og nedkæmpede et væld af kombattanter, inden han opnåede legendestatus som læremester for selveste Bruce Lee.
Selvom ’The Grandmaster’ er rig på akrobatiske slagsmål – igen koreograferet af eksperten Yuen Woo-ping – så er den ikke en rendyrket actionfilm: Med instruktørens helt særlige sans for smukke billeder og omhyggeligt fortælletempo viser filmen i stedet, hvor poetisk, ja nærmest spirituel, en disciplin, kampsport kan være.
Kan ses på Yousee Play
9. ’The Wrestler’
Mickey Rourkes karriere var så godt som afskrevet, da skuespilleren i en alder af 55 pludselig gjorde comeback i rollen som såret wrestling-ringvrag med mod på et comeback.
Instruktøren Darren Aronofsky lagde angiveligt ikke fingre imellem, når han under optagelserne til filmen pressede Mickey Rourke til sit absolut yderste, og i sin beskrivelse af wrestling-sportens fysiske omkostningerne opnåede ’The Wrestler’ da også en autenticitet, som kun meget få sportsfilm kan matche.
I hovedrollen synes Mickey Rourke at ofre alt, og hans præstation som fortidslevnet Randy ’The Ram’ Robinson er et af den slags hudløse menneskeportrætter, man aldrig glemmer.
Kan ses hos Viaplay
10. ’Million Dollar Baby’
En af Clint Eastwoods fineste bedrifter som instruktør er boksedramaet ’Million Dollar Baby’, der akkurat undgår de kluntede armbevægelser, der har præget en række af hans film, fra ’Hereafter’ til ’Jersey Boys’.
’Million Dollar Baby’ manøvrerer fint imellem retterne på det store tagselvbord af følelser i historien om en ung, kvindelig bokser, der udvikler et helt særligt forhold til en aldrende og livstræt boksetræner.
Kender man intet til filmen, udvikler den sig overraskende, og med fremragende skuespil af Hilary Swank, Morgan Freeman og ikke mindst Clint Eastwood selv gør fortællingens tragiske slag med halen ekstra ondt. ’Million Dollar Baby’ vandt fire Oscars og står i dag tilbage som en af genrens små, lysende perler.
Kan ses hos Blockbuster