CPH:DOX: ’A Good American’

Alle ved, at der er koldt på toppen, og at det ofte kræver både rundsave på albuerne og et pilråddent moralsk kompas at komme derop. Men alligevel hænder det, at historier kommer frem, der afslører en så nederdrægtig opførsel blandt mennesker i verdens allermest magtfulde embeder og betroede instanser, at selv de mest kyniske typer fuldstændig taber kæben.

Sådan en historie ligger til grund for Friedrich Mosers #dafuck-dokumentarfilm ‘A Good American’, der inden for kun fem minutter smider to kolossale bomber, der sender voldsomme trykbølger ud gennem hele salen: 1) At NSA tilbage i 2001 var i besiddelse af efterretninger, der med stor sandsynlighed kunne have forhindret 9/11 og 2) at grunden til, at informationerne ikke blev benyttet til at stoppe terrorangrebet, alene skyldtes inkompetence og griskhed blandt NSA’s øverstkommanderende – og at de dækkede over det efterfølgende.

Anklagerne fremsættes af tidligere NSA-ansat og expert traffic analyst William Binney, der sammen med fellow whistleblower Edward Snowden har været én af de første til at turde ytre sig kritisk omkring NSA’s metoder.

Hvor Poitras’ portræt af Snowden i ‘Citizenfour’ havde til formål at gøre offentligheden opmærksomme på graden af ulovlig overvågning, der finder sted i USA (og beyond), går ‘A Good American’ et spadestik dybere – og tilbage i tid.

Den viser, hvordan Binneys overvågningssystem ThinThread er blevet misbrugt af NSA til at udspionere på alt og alle, hvilket har gjort dem til en slags totalitær instans på lige fod med »Stasi på super-steroider« (Binneys ord, ikke mine), der kvæler kritiske røster og chikanerer ’sladrehanke’ og journalister, der kunne finde på at stille dem i et dårligt lys – for eksempel ved at afsløre, hvordan NSA ikke blot forsømte deres ansvar i forhold til 9/11, men ligefrem lukrerede på tragedien og gik så langt som at kalde den »a gift to the NSA«.

Hvis ‘Citizenfour’ var det værk, der først såede tvivl om NSA, så er ‘A Good American’ et uigenkaldeligt farvel til al tiltro, der måtte være tilbage til dem. Gennem dybdeborende interviews med Binney og hans entourage af udbrydere fra NSA tegner Moser et medrivende portræt af efterretningstjenesten som en superskurk, hvis svinestreger og shortcomings forgæves bekæmpes af en flok renhjertede og heroiske matematiknørder (en slags overvågningsverdenens Justice League), der nægter at overgive sig til The Dark Side, hvor ingen værner om uskyldige menneskers ret til et privatliv.

Med ’A Good American’ har Moser kreeret en sindssygt overbevisende, velorkesteret og sprængfarlig dokumentar. Og hvem ved, måske er den lige netop det hemmelige våben, der kan være med til at sikre, at Bill og resten af de trynede matematikgenier omsider får skovlen under nogle af de rådne kar i NSA’s øverste kæde – uden at skulle frygte for deres liv.


Kort sagt:
Kan det virkelig passe, at 9/11 fandt sted fordi nogen i NSA havde mere travlt med ikke at tabe ansigt end at indsamle informationer, der kunne forhindre angrebet? Ja. Og det er bare én ud af en strid strøm af grundvoldsrystende, ubekvemme sandheder, der ser dagens lys i Mosers dybdeborende dokumentar.

Dokumentarfilm. Instruktion: Friedrich Moser . Medvirkende: Bill Binney. Spilletid: 100 min. . Premiere: Vises på CPH:DOX 10., 11. og 13. november
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af