Vores bud: De bliver Oscar-nomineret for bedste mandlige hovedrolle

DiCaprio? Redmayne? Fassbender? Vores faste Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen kommer med sine bud på de fem nomineringer i kategorien bedste mandlige hovedrolle.
Vores bud: De bliver Oscar-nomineret for bedste mandlige hovedrolle

Kategorien for bedste mandlige hovedrolle plejer at være pakket med værdige kandidater, ikke mindst af den simple grund, at de fleste film har mænd i de bærende roller. Bare se på sidste år, hvor der ikke blev plads til eminente præstationer fra folk som David Oyelowo (’Selma’), Ralph Fiennes (’The Grand Budapest Hotel’), Jake Gyllenhaal (’Nightcrawler’) og Timothy Spall (’Mr. Turner’).

Årets udvalg er dog måske det svageste, vi har set i et årti, og det giver mulighed for overraskelser, eller for at nogle af branchens store stjerner kan kapre en plads for dét, man måske i andre år ville beskrive som rutinepræstationer (om end glimrende af slagsen) i populære film.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den bombesikre: Leonardo DiCaprio (’The Revenant’)

Alt er kørt i stilling til, at Leo-drengen (der efterhånden er en særdeles voksen mand på 41) langt om længe – og på ryggen af sin femte nominering i karrieren – kan vinde den Oscar, som fans har krævet på hans vegne i årevis.

Kampagnemæssigt er der blevet slået hårdt på Leos uforlignelige dedikation og indlevelse i rollen som vildfaren vildtjæger i et isnende Alaska i 1820’erne. Særligt er to historier gået igen: At Leo virkelig sov i et hestekadaver under indspilningen, og at han spiste ægte, rå bisonlever. Det er den slags, der kan skabe en oscarfortælling!

At Leo så i ’The Revenant’ ikke får mange muligheder for at vise sit mangesidede talent som skuespiller, eftersom han stort set kun skuler og stønner og grynter sig igennem filmen, må være, hvad det er, for han er allerede forhåndsudpeget som vinder – især i en årgang, hvor der ikke er oplagte alternativer.

DiCaprio har opnået alle de relevante forhåndsnomineringer (SAG, Golden Globes, Critics’ Choice Awards, BAFTA) og han har vundet en stor del af kritikerpriserne oven i købet (og det har ellers traditionelt været hans akilleshæl), bl.a. to af de større af slagsen – fra sammenslutningerne i Chicago og Washington. Endelig fik han en Golden Globe for bedste mandlige hovedrolle i et drama så sent som i søndags.

Hvis ’The Revenant’ mod forventning ikke bliver nomineret for bedste film, kan Leos sejr måske komme lidt i fare, fordi han bl.a. er oppe imod en anden elsket stjerne som Matt Damon, der er med i hittet ’The Martian’. Men nu er Oscar ikke en konkurrence på ’popcorntilgængelighed’, så selv ikke den omstændighed burde for alvor kunne ryste hans klare frontrunner-position.

Sandsynlighed for en nominering: 100 %

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den næsten sikre: Michael Fassbender (’Steve Jobs’)

Fassbender leverer Aaron Sorkins patenterede pistolskuds-pacede dialogstil, som var der tale om en verbal tour de force. Spørgsmålet er, hvor godt han rammer karakteren og mennesket Steve Jobs? Det har der været lidt delte meninger om blandt kritikerne, der dog fremhæver hans suveræne beherskelse af Sorkins dialogbidder.

Fassbender kunne have været et stærkere vinderbud, hvis filmen var blevet en succes ude i biograferne, men den blev faktisk lidt af en fiasko, og det er klart et handicap, al den stund at filmen efterfølgende har mistet meget af sit Awards Season-momentum.

En film, der dømmes som en taber, har svært ved at mønstre den nødvendige begejstring. Fassbender har dog immervæk opnået alle de vigtige nomineringer (SAG, GG, CC, BAFTA), og han har vundet en af de helt tungtvejende kritikerpriser, fra Los Angeles-kritikersammenslutningen. Så en nominering skal det nok blive til.

Sandsynlighed for en nominering: 80 %

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kommer formentlig med 1: Eddie Redmayne (’The Danish Girl’)

Sidste års vinder af Oscar’en for bedste mandlige hovedrolle (for ’Teorien om alting’) er tilbage i år i en særdeles Oscar-baity rolle som transgender-pioneren Lili Elbe.

Der er her tale om selve definitionen på en oscarrolle, men problemet for Redmayne har været, at Alicia Vikander for mange kritikere har overstrålet ham i rollen som hans kone, og at filmen ikke just har hentet strålende anmeldelser (den har en ret tam metacritic-værdi på 66 ud af 100). Han risikerer således at blive glemt, fordi medlemmerne traditionelt vil foretrække at stemme på præstationer i film, de bryder sig bedre om, end tilfældet er med ’The Danish Girl’. Kritikerne har meldt helt pas på Redmaynes præstation: Den har ikke vundet en eneste anerkendelse i løbet af sæsonen.

Til gengæld peger Redmaynes precursor-nomineringer (han har i lighed med Fassbender og DiCaprio ’scoret’ hos alle de fire vigtige forhåndspejlemærker: SAG, GG, CC og BAFTA) på, at han nok klemmer sig med i Oscarsammenhæng på en af de yderste pladser.

Der er dog ingen chance for, at han gentager Tom Hanks’ bedrift fra 1993-94 med at vinde Oscaren for bedste mandlige hovedrolle to år i træk, men mindre kan gøre det. Og Redmayne er kendt for at gøre sit ypperste i kampagneøjemed for at sikre et så fordelagtigt udgangspunkt som muligt (mere direkte negativt formuleret: Han er ikke bange for at kysse røv, hvis det er det, der skal til).

Sandsynlighed for en nominering: 65 %

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kommer formentlig med 2: Matt Damon (’The Martian’)

Damon er et meget respekteret navn i Hollywood (selvom han i løbet af året har gjort sig bemærket med nogle lidt uheldige udtalelser i forlængelse af den verserende ligestillings- og minoritetsdebat i filmverdenen), og som den altdominerende stjerne i Ridley Scotts overraskende store publikumshit, må han forventes at surfe med ind på den bølge af nomineringer, som ’The Martian’ formentlig sikrer sig på nomineringsdagen 14. januar.

Han missede overraskende den vigtigste precursor-nominering af dem alle, nemlig hos skuespillerforbundet SAG. Af den grund vil der uundgåeligt klæbe en del usikkerhed til, hvorvidt han kan gøre det bedre i oscarsammenhæng. Min fornemmelse er, at det kan han. ’The Martian’ er for stærk en kandidat – og Damon for charmerende i kernen af filmens univers – til, at han ikke klarer den.

Hans lidt overraskende BAFTA-nominering understreger, at Damon i den grad er i spil. Det samme gør i sagens natur hans Golden Globe i kategorien bedste mandlige hovedrolle i en komedie/musical, hvor han godt nok ikke var oppe imod nogen af sine største konkurrenter i Oscarøjemed.

Sandsynlighed for en nominering: 60 %

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kommer formentlig med 3: Bryan Cranston (’Trumbo’)

Det var ikke mange, der havde regnet med Bryan Cranston som en kandidat til en nominering, da han pludselig dukkede op som en af de nominerede hos SAG i starten af december (’Trumbo’ overraskede desuden ved at opnå en SAG-nominering for sit samlede ensemble).

Nu består SAG af mange tv-skuespillere, og de har i sagens natur et godt øje til den tidligere ’Breaking Bad’-stjerne, hvilket delvis kan forklare hans (og filmens) succes i det regi, men Cranston blev ydermere nomineret i Golden Globe- og BAFTA-sammenhæng, så hans kandidatur begynder i den grad at ligne ’the real deal’. Vi skal tage ham særdeles seriøst, selvom han ikke har vundet de store kritikerpriser, og selvom ’Trumbo’ fik yderst afmålte anmeldelser, da den udkom i USA (den har en metacritic-værdi på sølle 60).

Jeg tror, skuespillerne i Akademiet er så glade for Cranston i kraft at både hans personlige og professionelle egenskaber, at de ønsker at honorere ham med en oscarnominering i ’de rigtigt fines klub’, der som bekendt ikke er tv og ’Emmy’!

Sandsynlighed for en nominering: 55 %

Alternativer og mulige overraskelser:

Johnny Depp er den mest logiske upsetter i kraft af den comeback-fortælling, der knytter sig til rollen som gangsteren Whitey Bulger i ’Black Mass’, men i virkeligheden kan overraskelsen måske i endnu højere grad komme fra:

Steve Carell, hvis ’The Big Short’ virkelig går rent ind hos Akademiet (lidt på samme måde som forrige år, da ’American Hustle’ blev nomineret i alle fire skuespillerkategorier, hvilket blandt andet gav en uventet nominering for bedste mandlige hovedrolle til Christian Bale). Umiddelbart tænker jeg, at hvis Carell kunne opnå en nominering for ’Foxcatcher’, så burde chancerne ikke være dårligere for den mere bredt favnende ’The Big Short’.

Men der er selvfølgelig også den mulighed, at Akademiet dropper den gængse kategorifusk, der knytter sig til børneroller, og nominerer purunge Jacob Tremblay fra kidnapningsdramaet ’Room’ i den kategori, hvor han rettelig hører hjemme, nemlig for hovedrolle.

Michael B. Jordan (’Creed’) og Ian McKellen (’Mr. Holmes’) er mindre sandsynlige, men ikke helt umulige bud.

Mine bud på fem nominerede er altså:
Leonardo DiCaprio
Michael Fassbender
Eddie Redmayne
Matt Damon
Bryan Cranston

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af