Vores endelige forudsigelser: De vinder Oscar-priserne på søndag

Med blot to dage til Oscar-showet kan vi ikke trække det længere. Vores Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen kommer med sine bud på, hvem der kan rejse hjem med en guldstatuette under armen.
Vores endelige forudsigelser: De vinder Oscar-priserne på søndag
Emma Stone (Foto: Emma McIntyre/Getty Images)

Bedste film

Hvem vinder: ’La La Land’
Alternativ: ’Moonlight’

Fase to af dette års Oscarsæson har været kendetegnet ved en typisk antagonistisk krig mellem to favoritter, i dette tilfælde ’den hvide mands våde Hollywood-fantasi’ over for ’den sorte, virkelighedsnære underdog’.

Jeg tror da bestemt Trumps første fire uger som amerikansk præsident kan have bidraget til at rykke stemmer i retning af ’Moonlight’, men det er ikke nok til at vælte en så stor favorit som ’La La Land’ omkuld. ’Moonlight’ vandt ikke en eneste BAFTA, og det er svært at se den præstere et mirakuløst Awards-comeback i Oscarsammenhæng, selvom den sikkert får mere end dobbelt så mange stemmer som nummer 3.

Bedste instruktion

Hvem vinder: Damien Chazelle (’La La Land’)
Alternativ: Barry Jenkins (’Moonlight’)

Både Golden Globes, BAFTA og – endnu vigtigere – DGA (instruktørernes brancheforbund, der har matchet med Oscarvinderen i 61 ud af 68 årgange!) har peget på Chazelle, der dermed står til at blive historiens yngste vinder i kategorien (han er 32 år).

Akademiet ville også kunne skrive historie ved at give Oscaren til Jenkins, der i så fald ville blive den første sorte vinder. I særligt tætte år kan man opleve splits mellem instruktion og film (’The Revenant’ vs. ’Spotlight’, ’Gravity’ vs. ’12 Years a Slave’, ’Brokeback Mountain’ vs. ‘Crash’), men der er ikke noget, der tyder på, at vi har fat i en særlig tæt årgang.

Alene Chazelles flair for at realisere filmens store koreograferede sætstykker vil sikre ham en (historisk) Oscartriumf.

Bedste mandlige hovedrolle

Hvem vinder: Casey Affleck (’Manchester by the Sea’)
Alternativ: Denzel Washington (’Fences’)

Aftenens måske største neglebider er denne kategori, hvor forhåndsfavoritten Affleck er kommet i store problemer, dels fordi en sexskandale klæber til hans navn og dels fordi filmen, han repræsenterer, har haft overmåde svært ved at få kampagneindsatsen op i omdrejninger.

Moonlight Chiron.
‘Moonlight’

Washington er noget af det tætteste, man kommer på en aristokrat i Hollywood, og at han vandt SAG-prisen (skuespillerforbundet) vil typisk være mere sigende for udfaldet end Afflecks Golden Globe- og BAFTA-statuetter. MEN: Da de fleste kan blive enige om, at ræset er knivskarpt, hælder jeg til den tolkning, at Denzel i høj grad vandt SAG, fordi han aldrig havde vundet den før (hvilket medlemmerne var sig nærmest pinligt bevidst).

Der vil derimod være tale om hans tredje Oscar. Jeg tror, at det er den lille afgørende forskel i motivation, der gør, at den potentielle first timer Affleck akkurat kniber sig ind foran sin rutinerede kollega. På papiret er Denzel dog lille favorit.

Bedste kvindelige hovedrolle

Hvem vinder: Emma Stone (’La La Land’)
Alternativ: Isabelle Huppert (’Elle’)

Jeg er mere splittet over denne kategori, end der på papiret måske er grund til. For det første elsker Akademiet at kaste sin kærlighed efter unge starletter som Stone, og derudover har Stone den store fordel, at hun repræsenterer aftenens altoverskyggende favorit.

Alligevel er der noget, der siger mig, at Huppert godt kan hive den i land. Hollywood har i den grad fået øjnene op for den franske legende i løbet af sæsonen, og hendes Golden Globes-sejr bidrog til at gøre hende til en stærk outsider, som folk holder øje med, og som garanteret har overbevist mange medlemmer af Akademiet om, at de i det mindste bør tjekke filmen ud, inden de afgiver deres stemme.

Kan man se ’Elle’ uden at mene, at Huppert leverer årets bedste præstation? Se, det er spørgsmålet. Hvis tilpas mange af medlemmerne tænker på den måde, ja, så vinder Huppert en på samme tid meget logisk og meget overraskende sejr. Men ok, i dette regi beskæftiger vi os ikke med mulige scenarier, men om det mest sandsynlige. Derfor: Stone vinder.

Bedste mandlige birolle

Hvem vinder: Mahershala Ali (’Moonlight’)
Alternativ: Dev Patel (’Lion’) / Jeff Bridges (’Hell or High Water’)

Inden Ali tabte BAFTA’en til Patel, kaldte mange hans Oscarsejr for en done deal. Nu er han på mere gyngende grund. Jeg tror fortsat, at Ali vinder Oscaren (BAFTA og Oscar er to forskellige ting, særligt når det kommer til ’disciplinen’ at honorere sorte, amerikanske film).

‘Lion’

Patel og ’Lion’ er populær i England, men jeg tror ikke, Weinstein har fået overbevist nok amerikanske medlemmer af Akademiet om, at de skal fraskrive ’Moonlight’ en Oscar i netop denne kategori, som er en af de bedste chancer, filmen har for at hjemtage et trofæ (sammen med kategorien for adapteret manuskript).

Man skal dog heller ikke helt fraskrive veteranen Jeff Bridges en mulighed for at overraske fra baghjulet. Ingen vil ryste på hænderne over at medvirke til, at Bridges vinder en birolle-Oscar i tilgift til den hovedrolle-Oscar, han allerede er i besiddelse af. Det er måske sidste chance. Hvem ved?

Kvindelige birolle

Vinder: Viola Davis (‘Fences’)
Alternativ: Ingen (men, så pyt da: Naomie Harris, ‘Moonlight’)

Der er flere grunde til, at Davis er forhåndskåret som vinder i denne kategori.

For det første mener mange fortsat, at hun blev snydt i 2011, da Meryl Streep slog hende på målstregen, blandt andet efter en ret aggressiv Weinstein-kampagne på vegne af La Streep (læg mærke til, at de to skuespillerinder lige siden har anstrengt sig meget hårdt for at virke som de bedste veninder i verden). For det andet spiller hun en meget stor birolle i ‘Fences’ og får mulighed for at spille på hele registeret. For det tredje er der ekstra stor mulighed for, at den måske mest overdue sorte skuespillerinde af dem alle vinder en pris i år 1 efter #Oscarssowhite-affæren. For det fjerde: Hun har vundet alle de store precursor-priser op til Oscar.

Spørgsmålet er ikke så meget, om Davis vinder, som det mere hypotetiske: Kunne hun have slået Emma Stone i hovedrollekategorien? Et godt bud vil lyde: Ja, med temmelig stor sandsynlighed.

Bedste originalmanuskript

Hvem vinder: Damien Chazelle (’La La Land’)
Alternativ: Kenneth Lonergan (’Manchester by the Sea’)

Så afgjort en anden neglebider. Lonergan vandt BAFTA’en, Chazelle en Golden Globe, og de blev begge snydt, da WGA (forfatterforbundet) uddelte sine priser forleden (her vandt ’Moonlight’, men det manuskript er ifølge Akademiets lidt uklare reglement et adapteret manuskript og udgør derfor ikke en trussel her). Lonergans manuskript er det mest dybdeborende, komplekse og fint registrerende af de to, hvilket typisk giver point i denne kategori, og desuden må man sige, at Chazelles film er i den lidt underlige situation, at den i høj grad er båret af sange, som han ikke selv har skrevet.

Hvor meget manuskript er der egentlig tilbage, når og hvis man barberer sangene fra? Musicals klarer sig (af nævnte grund) typisk dårligt i denne kategori. Jeg tror dog, at ’La La Land’ er så populær i Akademiets rækker, at Chazelle vinder.

Bedste adapterede manuskript

Hvem vinder: Barry Jenkins og Tarell Alvin McCraney (’Moonlight’)
Alternativ: ’Hidden Figures’/’Arrival’

Var ’Moonlight’ blevet placeret i kategorien for originalmanuskripter, havde vi haft en interessant ’giganternes kamp’ mellem de tre forhåndsfavoritter i ’bedste film’-kategorien. Det havde omvendt gjort denne kategori helt åben, for det er næppe mange stemmer, der kommer til at adskille ’Arrival’, ’Lion’, ’Fences’ og ’Hidden Figures’.

Zootopia
‘Zootopia’

Men dermed også være sagt, at fordi der ikke er én klar udfordrer til ’Moonlight’, men snarere fire ligestillede alternativer, er ’Moonlight’ næsten sikker på at løbe med den fornemme hæder. ’Arrival’ vandt WGA-prisen i denne kategori (fordi ’Moonlight’ i det regi var opstillet som et originalmanuskript), og ’Hidden Figures’ er en effektivt sammenskruet crowdpleaser, men ’Moonlight’ er fortsat årets positive nybrud i Oscarregi. Det vil blive belønnet her.

Bedste animerede film

Vinder: ’Zootopia’
Alternativ: ’Kubo and the Two Strings’

‘Zootopia’ blev en stor succes i biograferne, og den vandt topprisen for bedste film ved de årlige Annie Awards (for animerede film). Desuden vinder Pixar næsten altid, når de har en film med i feltet. Overraskende tabte filmen BAFTA’en til fordel for ’Kubo and Two Strings’, men det vidner nok mest om, at briterne ofte distancerer sig lidt fra de rene popcorntitler.

Bedste fremmedsprogede film

Vinder: ’The Salesman’ (Iran)
Alternativ: ’Toni Erdmann’ (Tyskland)

Jeg er lidt bange for, at hele ’muslim ban’-affæren (der udelukker den iranske delegation fra deltagelse i ceremonien) er et for stærkt politisk incitament til, at det er rene kunstneriske overvejelser, der kommer til at afgøre fordelingen af årets Oscar i denne kategori.

Akademiet har her en oplagt chance for at sende et stærkt anti-Trump-statement, og det tror jeg, de vil benytte sig af. ’Toni Erdmann’ er desuden nok lidt for lang og lidt for sær til at være en oplagt Oscarvinder – også målt efter de alen fremstår Farhadis film som et mere oplagt (respektabelt) valg.

Bedste dokumentarfilm

Vinder: ’O.J.: Made in America’
Alternativ: ’13th’

Ezra Edelmans over syv timer lange kraftpræstation vinder med nærmest garanti dokumentarprisen i et år, der er domineret af film af sorte filmskabere. Der er tale om et meget stærkt kuld film, men alene den ærefrygtindgydende længde og gravitas, der knytter sig til fortællingen om O.J., vil være nok til at sikre Edelman en Oscar næsten per default. I kommer ikke til at høre nogen klager herfra.

Sælgeren
‘The Salesman’

Bedste fotografering

Hvem vinder: ’La La Land’
Alternativ: ’Arrival’/’Lion’

’Lion’ vandt lidt overraskende ASC-prisen (fotografernes forbund), men ’La La Land’ snuppede BAFTA’en. Jeg tror, at ’La La Land’ lykkes med at præstere et delvist sweep i de tekniske kategorier og derfor vil den helt oplagt vinde denne kategori. Det nutids-Los Angeles, filmen præsenterer, er stiliseret på en måde, der reflekterer tilbage på fotograferingen som en i høj grad meddigtende faktor for filmens udtryk. Den præstation vil blive belønnet.

Bedste klipning

Hvem vinder: ’La La Land’
Alternativ: ’Hacksaw Ridge’/’Moonlight’

Endnu en kategori, hvor ’La La Land’ vil drage fordel af at være klar frontrunner i bedste film-kategorien (som denne kategori ofte afspejler).

’Hacksaw Ridge’ vandt lidt overraskende BAFTA’en, men jeg tror ikke, den har mange chancer for at snuppe en Oscar i konkurrence med ’La La Land’ på amerikansk grund. Desuden er Akademiet tilbøjelige til at belønne musicals for klipning (’Chicago’ – der nu nærmere var skamklippet end egentlig klippet, hvis man spørger mig) eller film om musik (’Whiplash’).

Klipning og musik er ofte tæt integreret, hvis og når musikken spiller en vigtig rolle i en film (se også ’The Social Network’). Når lyd og billede på den måde synkroniserer, er det imponerende på en ret tydelig måde. Det vil komme ’La La Land’ til gode.

Bedste originalscore

Hvem vinder: ’La La Land’
Alternativ: ’Passengers’

Man kan diskutere det rimelige i, at en musical er nomineret på lige vilkår med film, hvor musikken reelt er en baggrunds- og ikke en ’forgrunds’-oplevelse. Desuden: Hvor meget score er der egentlig i ’La La Land’? Der er jo tale om deciderede sange 90 procent af tiden.

‘Hacksaw Ridge’

Så burde man ikke have nøjedes med at nominere filmen i sang-kategorien? Hmm. Det er dog netop den ulige konkurrence, der sandsynliggør, at filmen vinder, selvom ’Passengers’, i kraft af at det er Thomas Newmans 14. nominering (han har fortsat aldrig vundet), vil få en del sympatistemmer. Det bedste score i årets felt? Det er uden skyggen af tvivl Mica Levis musik til ’Jackie’.

Bedste originalsang

Hvem vinder: ’City of Stars’ (’La La Land’)
Alternativ: ’How Far I’ll Go’ (’Moana’)

Det tætteste ‘La La Land’ kommer på en decideret temasang, er ‘City of Stars’, og den er næsten sikker på at hjemtage en Oscar. Der er dog tre faktorer, der kan true dens statuette: Sange fra tegnefilm vinder ofte i denne kategori, ’City of Stars’ risikerer at blive et offer for stemmespild (eftersom ’La La Land’ har opnået to nomineringer i kategorien), og Lin-Manuel Miranda (skaberen af musicalfænomenet ’Hamilton’) er nomineret, og står i så høj kurs i USA pt., at en del sikkert vil stemme på hans bidrag alene af den grund.

De tre faktorer peger på ’Moana’-sangen. Men, men: Akademimedlemmerne er formentlig strategisk bevidste om, at en stemme på ’Audition’ (den anden sang fra musicalen) er en spildt stemme. Derfor vil de flokkes om ’City of Stars’ i stedet.

Bedste production design

Hvem vinder: ’La La Land’
Alternativ: ’Fantastic Beasts and Where to Find Them’

Se, det ville da være sjovt, hvis Coen-brødrenes ‘Hail Caesar!’ kunne score en Oscar her, men selvom ’Fantastic Beasts and Where to Find Them’ vandt en BAFTA i kategorien, hælder jeg mest til, at der var tale om en særlig britisk affinitet for at honorere det mest britiske indslag i kategorien.

Fantastic
’Fantastic Beasts and Where to Find Them’

Ikke dermed sagt, at det var decideret ufortjent. Film, der finder sted i en nutids-setting, er ofte dårligt stillet i en kategori som denne, hvor genskabelsen af historiske epoker ofte foretrækkes. Derfor er det også en af de tekniske kategorier, hvor ’La La Land’ er sårbar, men jeg tror, den meget stiliserede udgave af nutiden, som filmens production design-team har accentueret, virker tilpas ’retro-futuristisk’ til at imponere Akademiet. Her vil der nok være tale om en såkaldt coattail win – Oscarjargon for at en populær film ofte vinder flere Oscars end dem, den egentlig fortjener.

Bedste kostumedesign

Hvem vinder: ’Jackie’
Alternativ: ’La La Land’

Jeg tror, at ’La La Land’ præsterer et næsten-sweep af de tekniske kategorier, men jeg vælger at tro, at grænsen går ved kostumedesign. Nok er de kontrastfarvede kjoler en smuk og iøjnefaldende detalje, men helt ærligt: Om noget er genskabelsen af udtryk fra en anden historisk epoke det, der dominerer netop denne kategori, så der skal (formentlig) mere til end et par flotte kjoler for at fratage ’Jackie’ en velfortjent sejr. Hvis ’La La Land’ vinder denne kategori tidligt på aftenen, så kan du godt regne med, at vi kommer til at opleve et sweep af næsten historiske dimensioner.

Bedste lydmiks

Vinder: ’La La Land’
Alternativ: ’Arrival’

Musicals og film med meget musik er ofte favoriseret i denne kategori, og med tanke på, hvor stor favorit ’La La Land’ sådan helt overordnet er, er det svært at forudsige en anden vinder. ’Arrival’ vandt BAFTA’en, men det tillægger jeg ikke anden værdi, end at BAFTA ønskede at markere en vis form for selvstændighed i forhold til amerikanernes forventede totale omfavnelse af ’La La Land’.

Bedste lydklipning:

Vinder: ’La La Land’
Alternativ: ’Hacksaw Ridge’

’Hacksaw Ridge’ er en larmende krigsfilm (og desuden ’bedste film’-nomineret og derfor en respektabel kandidat snarere end en blockbuster-popcorn-film), og den slags er ofte godt med i denne kategori, men jeg tror lige akkurat ’La La Land’ også her vil præstere et såkaldt coattail win. Det er dog en ret åben kategori, så det er også en kategori, det er værd at holde øje med som indikator i forhold til, om Oscarnatten udvikler sig til et ’La La Land’-sweep eller ej. De fleste medlemmer er sikkert medvidende om, at hvis ’Hacksaw Ridge’ skal vinde en Oscar, så er det her chancen ligger. Det kan være til dens fordel. Det bliver tæt.

The Jungle Book
’The Jungle Book’

Bedste visuelle effekter

Vinder: ’The Jungle Book’
Alternativ: ’Rogue One: A Star Wars Story’

’The Jungle Book’ har vundet alle vigtige precursors i denne kategori, inklusive BAFTA og VES (de visuelle artisters forbund), så det vil være en middelsvær overraskelse, hvis den ikke gentager succesen søndag nat.

Bedste hår og make-up

Vinder: ’Star Trek Beyond’
Alternativ: ’Suicide Squad’

Denne kategori er notorisk vanskelig at forudsige (også selvom der kun er tre nominerede), men jeg tror, at ’Star Trek Beyond’ vinder – ikke nødvendigvis fordi den fremviser et mere imponerende hår- og make-up-arbejde end konkurrenterne, men fordi det er den mest populære film af de tre. Den slags betyder noget, når en masse medlemmer, der reelt ikke kan se forskel på godt og mindre godt håndelag, skal træffe en beslutning.

Kortfilmkategorierne

Live-action – hvem vinder: ’Sing’ (men vi hepper på Aske Bangs ’Silent Nights’)
Animation – hvem vinder: ’Piper’
Dokumentar – hvem vinder: ’Joe’s Violin’

Læs også: ’Under sandet’ holdt op mod Oscar-konkurrenterne – på kvalitet og vinderchancer

Læs hele vores store Oscar-optakt HER.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af