Er ’Game of Thrones’ i virkeligheden én stor klimaallegori?

’Game of Thrones’ er fremragende underholdning, men har serien et dybere budskab? Ligesom ’Ringenes herre’ kan siges at handle om Første Verdenskrigs fascisme, kan ’Game of Thrones’ meget vel handle om den faretruende klimatrussel.
Er ’Game of Thrones’ i virkeligheden én stor klimaallegori?
The Night King i 'Game of Thrones'.

»Handler ’Game of Thrones’ egentlig om klimakrisen?«

Det var min veninde, der stillede spørgsmålet, da vi en aften talte om ’Game of Thrones’, og lige siden har jeg ikke kunnet få det ud af hovedet. Siden har jeg set hele serien forfra (igen) med spørgsmålet in mente, og med fare for at være én af dem, der stirrer sig blind på en enkelt overordnet teori, som pludselig farver alt, hvad man ser, gav det mere og mere mening: The White Walkers er global opvarmning med omvendt fortegn.

Det er ikke grebet ud af den blå luft. Siden seriens start har flere spekuleret i parallellen til klimaspørgsmålet, og der er tilmed opbakning fra den højeste autoritet – i 2014 udtalte George R.R. Martin selv til Al Jazeera:

»Vi har sager i verden lige nu, som klimaforandringer, der er en trussel mod hele verden. Men folk bruger det som en politisk fodbold i stedet for… du ved, du ville tro, at alle ville stå sammen… så jeg ville lave en analogi, der ikke specifikt henvendte sig til det moderne, men mere til det generelle«.

Men hvordan hænger parallellen så sammen?

Cersei er Bjørn Lomborg

I åbningsscenen af første sæson patruljerer The Night’s Watch på den anden side af Muren. Børnewights slagter de sortklædte mænd, før den unge Will flygter mod syd for at advare mod de levende døde. Han ender dog med at få afkappet hovedet af Ned Stark, primært fordi han deserterede fra Castle Black, men egentlig også fordi ingen tror ham.

Cersei Lannister er ‘Game of Thrones’s svar på Bjørn Lomborg.

Da Jon Snow bliver angrebet af en wight, der blå i hovedet river hans sværd ud af maven og kæmper videre, men dør (sådan rigtigt) af ild, bliver alle i Castle Black konfronteret med, at truslen er virkelig. Og truslen bliver for alvor iscenesat i afsnittet ’Hardhome’, hvor The Night Kings isblå øjne kigger ind i Jons, mens hans hænder rejser tusinder af døde.

Jon har set The Night King i øjnene, mens andre tvivler, lidt som da de første forskere prøvede at overbevise verdens befolkning om, at miljøet var truet, og de færreste tog det helt seriøst. Lige nu er Jon Al Gore, mens Cersei er Bjørn Lomborg.

Alle, du kender, vil dø

I den igangværende sæson bliver vi mindet om, at Tyrion rejste med Jon mod Muren i første sæson, og allerede dengang hørte den naturligt skeptiske Lannister om The White Walkers. »Jeg tror ikke, at kæmper og ånder og White Walkers lurer bag muren«, lød svaret.

Efter at have set de levende døde ved selvsyn tror nu også Daenerys på, at truslen er virkelig, mens selve Jons mandetogt i sneen er det bedste bevis på, hvor svært det er at overbevise udenforstående om sandheden. De går til yderligheder for at overbevise Cersei, ligesom der i klimadebatten skal hårde beviser på bordet, før magthaverne fatter, hvad der er på færde.

De mytiske Children of the Forest i ‘Game of Thrones’.

Westeros’ generelle skepsis virker bekendt. Donald Trump har ansat en af de største klimaskeptikere, Scott Pruitt, som USA’s miljøchef. Under valgkampen kaldte Trump de menneskeskabte klimaproblemer for »fup«, og han har netop skrevet under på at trække USA ud af Paris-aftalen, hvor 195 lande skrev under på at nedbringe drivhusgasser og bremse den globale opvarmning. Det ser ret sort ud.

Det er netop de største nationer, der skal stå sammen, hvis klimakatastrofen skal forhindres. Plastik i havene, affald i rummet, luftforurening, overforbrug, brug-og-smid-væk-kulturen. En dag vil det slå menneskeheden ud, hvis ikke virkelighedens Lannisters, Starks og Targaryens kan blive enige.

Menneskeskabt

Hverken i serien eller virkeligheden er det dog eliten, der sidder trygt i deres slotte og borge, der bliver ramt. Det er derimod Det Frie Folk nord for Muren, hvor flere unikke stammer er døde. Den sidste kæmpe faldt under ’The Battle of Bastards’, og i kampen på Hearthome måtte den sidste Thenn lade livet.

I virkeligheden er det også de fattigste og mest udsatte, der lider. Politiken skrev i 2015, at der mellem 2008 og 2014 flygtede omkring 62.000 mennesker på grund af vejr- og klimakatastrofer – om dagen! Under COP21 i Paris i 2015 stod ministre fra flere forskellige småøer i Stillehavet sammen og talte om de forandringer, de oplever på egen krop. Rismarker oversvømmes med saltvand, og beboelsesområder oversvømmes.

Enele Sopoaga fra Tuvalu udtalte under klimamødet i 2015: »Vi står på kanten af en klippe. Enten står vi sammen… eller også vil vi fejle, falde og fordømme menneskeheden til en tragisk fremtid«.

Jon har endelig overbevist Daenerys om globalopvarmning. Undskyld, White Walkers.

Det minder en hel del om den opsang, Jon giver Daenerys i ’The Queen’s Justice’: »Alle, du kender, vil dø, inden vinteren er ovre, hvis vi ikke bekæmper fjenden mod nord«, siger han og tilføjer: »Lige nu er du og jeg og Cersei og alle andre børn, der leger en leg og skriger om, at reglerne ikke er fair«.

Man hører et klart ekko af virkeligheden, hvor USA, Kina, Rusland og Nordkorea rasler med sablerne og taler om penge og olie, mens mennesker omkommer, og naturen og dyrene dør ud.

Desuden kan man jo bemærke, at det er The Children of the Forest, der har skabt The White Walkers, ligesom krimakrisen også er menneskets eget skaberværk.

Kit Haringtons egne oplevelser

I ’Hardhome’ skal Det Frie Folk slutte sig til Jons kamp, og den kyllingespisende Tormunds ord om »modet til at skabe fred med mænd, vi har slået ihjel i generationer«, kunne verdenslederne lære meget af.

Mens Snow samler soldater og drageglas, sidder Sam i Citadellet og læser bøger. Og Sam er det tætteste, ’Game of Thrones’ kommer på en klimaforsker. Ikke nok med, at han selv har set The White Walkers, han ved også, hvordan de skal bekæmpes. Han er pissetræt af, at de gamle gubber i Citadellet ikke lytter til ham, så han tager formodentligt sagen i egen hånd for at redde menneskenes røv.

Samwell Tarly i ‘Game of Thrones’.

Tilsvarende er det i den virkelige verden vigtigt, at vi også begynder at lytte til dem, som har set, oplevet, målt og vejet klimakatastroferne. Lancet Planetary Health Journal har skrevet, at vi kan se frem til sommertemperaturer, der vil koste 150.000 europæere livet om året, inden vi når 2100. Lytter vi ikke, bliver Jon Snows ord måske lov:

»Hvis de (The White Walkers, red.) kommer over muren, mens vi mundhugges af hinanden, er vi færdige«.

Og faktisk er manden bag Jon, Kit Harington, blandt dem, der har set konsekvenserne ved selvsyn: De fleste af seriens scener nord for Muren er filmet på Island, og der fik Harington den smeltende is at mærke, da den gletsjer, de filmede ved i anden sæson, var betydeligt mindre, da de vendte tilbage i tredje:

»Vi tog til Island for at finde sne, for vinteren er her«, fortalte han til Times. »Da vi kom, var vi heldige, at vi fik den sne, vi fik, for i vores verden er vinteren her virkelig ikke«.

Læs også: ’Game of Thrones’: Hvem er The White Walkers egentlig, og hvad er deres mål?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af