’The Work’: Hårdkogte forbrydere græder – og det er en katarsisk oplevelse

’The Work’: Hårdkogte forbrydere græder – og det er en katarsisk oplevelse

CPH:DOX. Noget af det mest fantastiske ved dokumentargenren er, at den kan tage dig steder hen, du ikke vidste eksisterede, steder du ikke ellers ville kende, og endda steder du ikke vidste, du havde brug for. ’The Work’ er sådan en dokumentar.

Vi befinder os i Folsom State Prison – USA’s mest berømte fængsel. Kiki, tidligere bandemedlem, sidder inde på 17. år for et mord. Han står midt i en rundkreds af andre indsatte. Han fortæller, at han ikke har grædt i mange år – at han ikke engang kunne græde, da hans søster døde. En anden indsat ser ham direkte ind i øjnene. »Jeg er her for dig. Giv slip«, siger han. Kort efter græder Kiki. Og det er ikke bare en forsigtig hulken, det er en desperat og vild gråd fra et menneske, der i sytten år har gjort alt for at undertrykke sit inderste.

I ’The Work’ kommer vi ikke bare ind bag fængslets vægge – vi kommer ind bag facaden på hårde kriminelle, mordere og medlemmer af USA’s mest berygtede bander. Tre udefrakommende mænd har indvilliget i at deltage i et terapeutisk gruppeeksperiment sammen med de indsatte. Charles, en bartender, Chris, museumsmedarbejder og læreren Brian. De skal bruge fire dage sammen med de hårdkogte kriminelle.

Uden for terapirummet, i resten af fængslet, hersker stadig segregation og bandekonflikter. Men så snart de udefrakommende og de indsatte træder ind i rummet, slippes alle fordomme. Èn efter én åbner de indsatte op, bryder sammen i armene på tidligere fjender, giver støttende kærlighed og rosende ord.

»Jeg er ikke kommet her for at græde«, siger den udefrakommende Chris efter førstedagen, »og jeg gider ikke føle, at jeg skuffer dem, bare fordi jeg ikke græder«. De tre udefrakommende har skjoldene oppe og fordommene med ind. Men bag ethvert skjold er noget, der forsøges beskyttes. Nogle af dokumentarens mest rørende scener opstår, når de indsatte formår at rive de udefrakommendes fordomme itu.

Det er smertefuldt, næsten uudholdeligt, at se en muskuløs, tatoveret mand få skrællet al sin beskyttelse af og stå nøgen og grædende tilbage. Men filmen er så intens, at den giver et adrenalinrush og efterlader seeren med en forløsende og katarsisk oplevelse. ’The Work’ er en af den slags dokumentarfilm, du har brug for at se – hvis du vil slippes fri.

Læs også: Disse danske film skal du se på CPH:DOX

Læs også: De 15 mest essentielle internationale film på CPH:DOX 2018

Dokumentar. Instruktion: Jairus McLeary og Gethin Aldous. Spilletid: 87 min.. Premiere: Vises 15., 19. og 25. marts på CPH:DOX
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af