‘Det tredje mord’: Stor japansk instruktør på ny morderisk grund

4 6
‘Det tredje mord’: Stor japansk instruktør på ny morderisk grund

Navnet Hirokazu Kore-eda er synonymt med afdæmpede familiedramaer. Men med ‘Det tredje mord’ skifter den humanistiske, japanske auteur kulisse, om end ikke tone, når han bevæger sig uden for hjemmets mure og ind bag retssalens lukkede døre.

Filmen begynder med et brutalt mord, der bliver skildret i nærbilleder. To midaldrende mænd befinder sig på en øde mark, midt om natten. Pludselig haler den ene ind på den anden. Han slår ham ihjel med en skruenøgle, hurtigt og præcist. Så sætter han ild til liget, trækker vejret tungt og stirrer ind i flammerne. Gerningen er gjort, og bålet oplyser hans blodplettede ansigt.

Morderen er Misumi. Offeret er direktøren for den konservesfabrik, hvor han har arbejdet, siden han for nylig blev løsladt fra fængslet efter at have afsonet en 30-årig drabsdom.

Hvorfor han igen dræbte, ved vi ikke. Svaret er ikke Kore-edas sigte. Han bruger krimiformatet til at undersøge emner som skyld, sandhed, fri vilje og kampen mellem det gode og det onde. Og som en raffineret kritik af Japans retssystem, hvor dødsstraffen endnu ikke er blevet afskaffet, hvilket giver filmen en særlig tyngde og aktualitet. For hvad mon titlens tredje mord henviser til?

Galgen er, hvad Misumi kan se frem til. Endnu inden forsvarsadvokaten Shigemori ankommer, har han erklæret sig skyldig, og derudover ændrer han hele tiden forklaring. Måske handlede mordet ikke bare om hurtige penge. Sagen ser håbløs ud, og Shigemori, der tidligt i filmen hævder, at han ikke behøver empati for at vinde, betragter nu mennesket bag forbrydelsen.

Scenerne, hvor de to taler sammen gennem glasvæggen i fængslets besøgslokale, er filmens mest mindeværdige. Vi kommer helt tæt på, og enkelte gange gør lysindfaldet, at deres ansigter dobbelteksponeres på glasset. Som om muren imellem dem brydes. Symbolikken bliver måske noget tung, men det er svært ikke at blive bare lidt berørt.

Filmen bliver også et portræt af Shigemori, og hans egen familie trækkes frem. Shigemoris far skånede som dommer mange år tidligere Misumi for rebet – men skulle han i virkeligheden have dømt ham til døden dengang? Shigemoris datter er ensom og utilpas i skolen og kan græde på kommando, hvis hun kommer i problemer. Ligesom sin advokatfar kender hun alle tricks i bogen.

Kore-eda, der i maj vandt Guldpalmen for ’Shoplifters’, som får dansk premiere i oktober, bruger sin kunnen fra familiedramaerne til at tilføje krimigenren en ekstra og dybere dimension. Som handlingen skrider frem, hører vi om Misumis voksne datter, der har måttet undvære sin far det meste af livet, mens han sad bag tremmer. Ligesom vi følger den myrdede direktørs kone og teenagedatter, der ikke har haft et helt enkelt forhold til offeret.

Et mord sker ikke i et vakuum, og Kore-eda retter sit kamera mod de pårørende for på sin vanlige, fintfølende måde at indfange deres reaktioner.


Kort sagt:
‘Det tredje mord’ er en anderledes krimi fra japansk films store humanist, der mest gør sig i familiedramaer. Kore-eda er i denne fine film ikke interesseret i at opklare en forbrydelse, men i at betragte mennesket bag.

Instruktion Hirokazu Kore-eda. Medvirkende: Masaharu Fukuyama, Kôji Yakusho, Suzu Hirose. Spilletid: 124 min.. Premiere: Den 17. august
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af