’10 år senere’: Ny parforholdsserie fra DR3 falder på troværdigheden

’10 år senere’: Ny parforholdsserie fra DR3 falder på troværdigheden
Anders Grau og Martin Høgsted i '10 år senere'. (Foto: DR)

DR har de seneste år sat turbo på deres egenproduktion af komedie-webserier. Fokus har primært været på livet som ung, men nu forsøger public service-mastodonten sig med et trin op ad aldersstigen.

I Anders Grau (‘Grand Danois’) og Martin Høgsteds (‘Danish Dynamite’) nye DR-serie ’10 år senere’ gælder det nemlig thirtysomething-kæresteparret Micki (Grau) og Lars (Høgsted), der er dybt begravet i deres parforhold med 10 år på bagen, den dertilhørende fællesøkonomi og stadigt svagere sexlyst.

Fortællingen er beslægtet med successerien ’29’, som over tre sæsoner har sat et ganske vellykket spot på årene, hvor ungdommeligheden langsomt rinder ud, men desværre når ’10 år senere’ aldrig samme højder.

(Foto: DR)

Det skyldes især, at de to hovedrolleindehavere, der også har skrevet manuskriptet, aldrig formår at overbevise som voksent par, når Lars egotripper sig gennem hverdagen, og Micki spiller jaloux andenviolin til kærestens drøm om at droppe arbejdet og starte på psykologistudiet med 10 års forsinkelse. De fremstår mere som to forvoksede teenagere med alvorlige kommunikationsproblemer, hvilket gør det svært at holde sig investeret i deres forhold.

Det er en pointe, at Lars aldrig for alvor er blevet voksen: Han arbejder stadig deltid i Magasin, shopper dyre mærkevarer for Mickis penge og holder fast i den anstrengende partystarter-veninde Tina. Tøffelhelten Micki er derimod blevet så kedelig og grå, at han kalder durum for »kødpenalhus«, hvilket kunne være en forklaring på, at hans sociale samvær er begrænset til middage med revisoren og en enkelt brætspilsaften i ny og næ.

(Foto: DR)

Den endimensionelle omgangskreds føles aldrig overbevisende, mens Micki og Lars er så karikerede, at man undrer sig over, hvorfor de overhovedet endte sammen i første omgang – og stadig er det 10 år efter.

’10 år senere’ er bedst, når den rammer de små hverdagsscenarier, som alle, der har været i længerevarende parforhold, vil grine genkendende af: Når den frække pillowtalk erstattes af en mondæn samtale om reklamation for en stegepande, og alle de skavanker, man ikke opdagede i starten af forholdet, springer i både øjne og ører – som når Lars konsekvent glemmer at lukke den samme køkkenskuffe og Micki højlydt gnasker sine knasende nødder.

(Foto: DR)

Størstedelen af serien udspiller sig dog med mindre troværdighed, når vi følger Lars’ akavede studiestart fyldt med tåkrummende øjeblikke, der hurtigt bliver enerverende. Studie-plottet er et letkøbt forsøg på at skabe komik, men grinet udebliver, fordi optrinene hele tiden virker overdrevent iscenesatte, som når Micki afbryder Lars’ rustur for at aflevere en tandbørste eller konstant trænger sig på med humus og grøntsagsstænger, mens Lars’ purunge studiegruppe er på besøg.

Man får en fornemmelse af, at Grau, Høgsted og instruktør Nikolaj Steen har betvivlet, om en webserie, der følger et helt almindeligt par i en pæn, poleret og rummelig lejlighed, nu også kunne fange ungdommen – som jo er vant til de kreative og festglade miljøer i ’29’ og ‘Yes No Maybe’ – og derfor er blevet fanget i et kompromis.

Det gør, at ’10 år senere’ aldrig føles som en oprigtig skildring af, hvordan årenes gang kan ændre et parforhold.


Kort sagt:
Havde man håbet på, at ’10 år senere’ ville tage ordentligt fat om de små hverdagsproblemer i et parforhold i slutningen af 30’erne, bliver man skuffet over seriens utroværdige karakterer og polerede miljøer.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

Læs også: Martin Høgsted om ’10 år senere’ – »Vi lægger meget vægt på, at det ikke er en homo-serie, men en parforholdsserie

 Lyt til SOUNDVENUE STREAMER – om ’10 år senere’ og dansk stortalent på Netflix

Tv-serie. Hovedforfattere: Anders Grau, Martin Høgsted. Medvirkende: Anders Grau, Martin Høgsted, Anna Stokholm, Josefine Tvermoes. Spilletid: 6 afsnit á ca. 20 min.. Premiere: Kan ses på DR TV
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af