Elever på Den Danske Filmskole kræver rektors afgang efter opsigtsvækkende bortvisning

Elever på Den Danske Filmskole kræver rektors afgang efter opsigtsvækkende bortvisning
Oprøret i 'Døde poeters klub' er vand i forhold til det, der udspiller sig på Den Danske Filmskole lige nu.

(Opdateret 11.40 og 12.26)

Der har længe været uro på Den Danske Filmskole med højlydte protester fra både skolens elever og store dele af filmbranchen, efter rektor Vinca Wiedemann besluttede at omlægge kunstuddannelsen til en mere standardiseret akademisk bachelor-uddannelse, der harmonerer med det øvrige uddannelsessystem.

I februar holdt eleverne således en symbolsk begravelse for Filmskolen, som er en institution i dansk film og det vigtigste element i den hjemlige talentudvikling. Men efter nogle rolige måneder, i hvert fald udadtil, er situationen nu eksploderet.

Det er sket, efter en af skolens mest respekterede undervisere – leder af dokumentarlinjen Arne Bro – i går ifølge Filmmagasinet Ekko blev bortvist med øjeblikkelig virkning. Ingen kender endnu årsagen til bortvisningen, hvor Bro ifølge Ekko blev bedt om at aflevere sin telefon og sine nøgler og blev pålagt tavshedspligt: Vinca Wiedemann vil over for Ekko ikke uddybe situationen, da det er en personalesag, og ikke engang eleverne på skolen er ifølge Soundvenues oplysninger blevet oplyst om årsagen.

Det har dog længe været velkendt, at Arne Bro har været uenig med Vinca Wiedemanns strategi for skolen, og det virker sandsynligt, at grunden bag bortvisningen skal findes i denne uenighed. Rygterne forlyder således også, at han er blevet bortvist (eller hjemsendt – den korrekte juridiske betegnelse er til diskussion) på grund af illoyalitet, uden at man dog ved, hvordan denne har udmøntet sig.

Arne Bro modtog så sent som i marts i år en Æres-Bodil for sin store betydning for den blomstrende danske dokumentarscene, og eleverne på Den Danske Filmskole har reageret prompte på bortvisningen.

De har nedlagt al undervisning og iværksat en blokade på skolen, mens de meddeler, at et stort flertal på 84,4 procent kræver Vinca Wiedemanns afgang. I en pressemeddelelse skriver de:

»Vi blokerer fra i dag skolen i kampen for at få rektor afsat. Vi anerkender, at bortvisningen af Arne Bro er en personalesag, og at proceduren omkring det bør respekteres. Bortvisningen har imidlertid ført til endnu en debat om rektor Vinca Wiedemanns ledelsestil, og dén udvikling skolen er på vej imod, idet Arne Bro i særdeleshed repræsenterer den kunstneriske integritet, som vi mener er helt essentiel for Filmskolen«.

De fortsætter:

»Os, der er startet på den nye studieordning, kan bekræfte, at den frygt, der har været for, at Vincas planer for skolen fører til mere akademisering, mere fællesundervisning og mindre fagspecifik undervisning er en realitet. Det ødelægger filmskolen, som vi kender den. Set i lyset af at vores mistillidserklæring i januar 2019 og den nuværende situation føler vi os derfor nødsaget til at tage drastiske midler i brug, for at redde den skole, vi elsker. Vi er ikke imod at forny Filmskolen, men vi vil ikke være med til at afvikle den. Derfor er 84,44 procent af eleverne på skolen blevet enige om at kræve rektor Vinca Wiedemanns afgang«.

Eleverne har indkaldt til stormøde for filmbranchen kl. 16 i dag på skolen, hvor de vil fremlægge deres synspunkter og fremtidsdrømme.

Vinca Wiedemann formåede i vinter at ride stormen af og bevare sit job, formentlig fordi hun har Kulturministeriets opbakning til sin strategi for skolen. Det er dog svært at se for sig, at en så upopulær rektor fortsat kan blive siddende i stolen. Der skal trods alt også uddannes nogle filmfolk… Spørgsmålet er dog, uanset Wiedemanns fremtid, om filmskolen overhovedet kan ændre på omlæggelsen af uddannelsen, som allerede er sat i værk?

Wiedemann blev ansat som rektor i 2014. Som en af filmbranchens mest respekterede skikkelser – der havde været med til at starte New Danish Screen, var en anerkendt klipper og fast manuskriptkonsulent for Lars von Trier – var hun et populært valg. Eleverne glædede sig dengang til et friskt pust efter stigende utilfredshed med den foregående rektor, Poul Nesgaard, som havde siddet på posten i 22 år.

Men populariteten gik hurtigt fløjten, da det stod klart, at Den Danske Filmskole stod over for dens største forandring nogensinde. Filmskolen er den næstdyreste uddannelse i landet og har uddannet en lang række af dansk films største navne, fra von Trier til Susanne Bier.

Læs også: De 20 vigtigste danske film i 2010’erne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af