’Scandinavian Star’: Stor dansk dokumentarserie om århundredets forbrydelse er imponerende grundig

’Scandinavian Star’: Stor dansk dokumentarserie om århundredets forbrydelse er imponerende grundig
'Scandinavian Star' (Foto: Dan Hansson)

Natten til den 7. april 1990 brød færgen Scandinavian Star ud i brand midt i Skagerrak på ruten fra Oslo til Frederikshavn, og 159 passagerer omkom i en af de største tragedier i Skandinavien i nyere tid. »Århundredes forbrydelse«, kaldte statsadvokaten den påsatte brand, der aldrig er blevet opklaret.

Ud fra de to første afsnit i den stort anlagt dokumentarserie ‘Scandinavian Star’ fra DR og produktionsselskaberne Danish Documentary og Nordisk Film – instrueret af den garvede dokumentarist Mikala Krogh (‘Ekstra Bladet – uden for citat’) og skrevet af Krogh, manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig og Politiken-journalist Lars Halskov – lader det heller ikke til, at vi i denne omgang får svaret på, hvad der skete den nat. Og da der gennem årene er blevet skrevet og fortalt en del om katastrofen, står det ikke umiddelbart klart, hvorfor vi skal høre om den nu. Bortset fra, at det til april er 30 år siden.

Ifølge pressematerialet og Halskovs artikelserie i Politiken byder ‘Scandinavian Star’ dog på nye oplysninger og interviews med kilder, der ikke tidligere har stået frem. Mens brandens direkte årsag, brandstifteren, stadig er et mysterium, demonstrerer serien, at sikkerheden på skibet stod endnu værre til end hidtil dokumenteret. I dokumentarserien lærer vi, at allerede i 1989 – året før den danske forretningsmand Henrik Johansen købte skibet af det amerikanske selskab SeaEscape, og skibet sejlede på endagskrydstogter i Det Caribiske Hav – påpegede den amerikanske journalist Matt Meagher fra tv-programmet ‘Inside Edition’ grove sikkerhedsmangler på skibet.

Og som det blandt andet fremgår af et interview med tømreren Winston Riviere, der var et af de ni besætningsmedlemmer, som fulgte med skibet fra SeaEscape, fortsatte den danske ejer med at forsømme sikkerheden. Ifølge Riviere var Scandinavian star »ikke klar til at sejle med nogen som helst«, da det blev sat ind på den dansk-norske rute. Det er rystende at høre hans og de andre besætningsmedlemmers beretninger om, hvordan det eneste, ejeren gik op i, var penge og hastighed. Der var ikke tid til at lave en brandøvelse. Der var for mange passagerer og for få redningsbåde. Skibet flød med skrald og var fuld af kakerlakker. Det var den rene Titanic.

Mest grelt er det, at ingen skandinaviske myndigheder greb ind, fordi skibet sejlede under Bahamas-flag. Som en norsk journalist, der dækkede sagen, siger: »Den største skandale i denne sag er, at det er muligt at indsætte en passagerfærge i Skandinavien, uden at nogen ved, hvem der egentlig er ansvarlig for skibet«.

Det kostede 159 mennesker livet. Nogle af skæbnerne udfoldes gennem interviews med pårørende og overlevende, der fortæller gruopvækkende om mareridtsnatten. Og om hvor svært det er at give slip uden en forløsning. »Man kan ikke lægge en sag bag sig, når man ikke ved, hvem der tog livet af ens højtelskede datter«, siger en far.

‘Scandinavian Star’ er et imponerende grundigt og sobert stykke arbejde. Der bliver ikke svælget i sentimentalitet eller dramatiske virkemidler. Ud fra et underholdningsmæssigt synspunkt er serien dog næsten for grundig. Jeg kedede mig ærligt talt en lille smule over de minutiøse detaljer i sikkerhedsprocedurer og forretningsgange, og de mange talking heads hjælper ikke på spændingen – også selvom der er forsøgt variation gennem arkivbilleder og animationer af skibet.

Så med al respekt for emnets alvor og mindet om de omkomne venter jeg nok med at vende tilbage til sagaen om Scandinavian Star, til sagen er opklaret.

Kort sagt:
Mikala Kroghs ambitiøse, grundigt researchede og sobre dokumentarserie giver den tålmodige seer svar på alle spørgsmål om den tragiske mordbrand på Scandinavian Star – bortset fra, hvem der stiftede den.

Anmeldt på baggrund af de to første afsnit.

'Scandinavian Star'. Dokumentarserie. Instruktion: Mikala Krogh. Manuskript: Mikala Krogh, Nikolaj Scherfig, Lars Halskov. Spilletid: 6 afsnit á ca. 55 min. Premiere: Kan ses på dr.dk/tv
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af