Se fransk films store stjerne udvandre, da voldtægtsanklagede Roman Polanski vinder Frankrigs svar på en Oscar

Se fransk films store stjerne udvandre, da voldtægtsanklagede Roman Polanski vinder Frankrigs svar på en Oscar
Adèle Haenel ved Golden Globes 2020. (Foto: Gregg DeGuire / GettyImages)

Bølgerne gik højt, da de franske César Awards – landets svar på Oscars – blev uddelt i fredags. Uden for prisuddelingen var adskillige aktivister mødt op for at demonstrere mod den årlige prisfest, der i år nominerede den dømte sexforbryder Roman Polanski og hans film ‘J’acusse‘ til hele 12 priser.

Filmen vandt i alt fire statuetter, og da Polanski – som ikke selv var tilstede ved ceremonien – modtog prisen for bedste instruktør, blev det for meget for det franske stortalent Adèle Haenel (‘Portræt af en kvinde i flammer’, ‘120 BPM’), der udvandrede fra salen i protest. Se videoen herunder.

Haenel har været en udtalt forkæmper for #MeToo, som hun tidligere har udtalt er slået fejl i Frankrig, hvor man stadig belønner dømte overgrebsmænd med priser.

Det blev mødt med stor kritik, da årets César-nomineringer blev offentliggjort med Polanski i førertrøjen. Hele prisuddelingens ledelse måtte siden gå af, men Polanski løb altså alligevel med prisen for bedste instruktion i sidste ende.

Polanski har levet i eksil i Europa siden 1978, hvor han stak af fra USA, efter at have erklæret sig skyldig i at have sex med en mindreårig. Siden har adskillige nye anklager set dagens lys, men Polanskis karriere fortsætter ufortrødent. Han har blandt andet vundet en Oscar og hele ni César-priser, siden han flygtede fra sin dom.

César-prisen for bedste film gik til Ladj Lys Oscar-nominerede debutfilm ‘Les Misérables‘, mens aftenens anden storfavorit, Céline Sciammas fænomenale ‘Portræt af en kvinde i flammer‘, måtte nøjes med kun én pris (for bedste fotografering).

 

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af