’Utopia’: Gillian Flynns remake af britisk kultserie mikser en global pandemi med konspirationsteorier

’Utopia’: Gillian Flynns remake af britisk kultserie mikser en global pandemi med konspirationsteorier
Christopher Denham, Desmin Borges, Jessica Rothe og Ashleigh LaThrop i 'Utopia'

»Vi har en kur! Vi har en kur!«.

Et helt USA løfter virusforskeren Michael (spillet af Rain Wilson). Hans vaccine kan nemlig kurere den såkaldte ’russiske influenza’. Michael er helten, som har reddet os for en global pandemi, der allerede har taget et stort antal børneliv. Vi ved imidlertid godt, at sagesløse Michael blot er en brik i et større kompliceret mediespin. Michael har ikke kuren.

Sekvensen føles næsten for ubærlig og kynisk at se på lige nu. Er ’Utopia’ så en serie, som taler direkte ind i samtiden? Tja, måske hvis du interesserer dig for konspirationsteorien QAnon eller har haft sølvpapirshatten fremme foran Christiansborg.

For ’Utopia’ – der første gang optrådte i en britisk form i 2013-2014 – handler ikke så meget om pandemitilstande og civilisationen og menneskets nedbrydning, som den kører højt på esoterisk fandyrkelse og konspirationer med vildere og vildere twists.

Kort fortalt følger vi en lille gruppe onlinefans af tegneserien ’Dystopia’ om en videnskabsmand og hans datter Jessica Hyde, som er tilfangetaget af den onde Mr. Rabbit for at lave destruktive eksperimenter. Tegneserien er ikke bare et underholdende stykke fiktion. Den gemmer på en masse budskaber, der fortæller om kommende epidemier. Jessica Hyde eksisterer i virkeligheden.

Gruppen kommer på sporet af den længe ventede opfølger ’Utopia’, men en mystisk organisation kaldet The Harvest, som ledes af den kompromisløse Dr. Kevin Christie (John Cusack), vil også have fingre i tegneserien. Og så begynder der ellers at rulle hoveder.

Desmin Borges, Jessica Rothe og Ashleigh LaThrop i ‘Utopia’.

Den britiske original af Dennis Kelly (’The Third Day’) har sit eget dedikerede kultfølge, og nogle kritikere rangerer den blandt det ypperste på seriefronten i nyere tid. HBO og David Fincher havde i mange år en amerikansk version på tegnebrættet. I stedet overtog Amazon og Finchers samarbejdspartner på ’Gone Girl’, forfatter Gillian Flynn. Med ’Widows’ og ’Sharp Objects’ har Flynn positioneret sig som en af tidens skarpeste manuskriptforfattere i samme noir-ånd fra Fincher med skildringer af samfund i deroute og skrantende eksistenser.

Flynns ’Utopia’ er på mange måder et klassisk amerikansk remake. Der er skruet lidt ned for originalens übervoldelige scener, de ekstreme farvemættede billeder har fået en mørkere palet ikke ulig netop Fincher, og så har man foretaget ombytninger af flere karakterers skæbner. Flynn hænger så at sige stadig fast i originalmaterialet. Hot take: Det er en skam.

Hvor surreel og anarkistisk den britiske ’Utopia’ end fremstod i sit tegneserieudtryk, så var der efter min mening tale om et højkonceptuelt virvar uden fundament og med en håndsrakt distance til karaktererne, mens plottoget tromlede derudaf med utallige sidesving.

Flynns version kommer bedre fra start ved at give seeren indsigt i seriens store MacGuffin – tegneserien ’Utopia’ – og ved at bruge på tid på Scooby Doo-gruppen af nørder til et Comic-Con-lignende event. Men da den kompromisløse Jessica Hyde (Sasha Lane fra ’American Honey’) introduceres, begynder serien at bevæge sig ud af nogle af de samme spor som originalen, og ikke alle gengivelser giver mening.

Den mest ikoniske karakter i originalen var den svedige geezer Arby, der maskinelt rendte rundt og spurgte »where’s Jessica Hyde?« for derefter at uskadeliggøre svarpersonen. Arby er heldigvis også med i denne omgang i småcreepy forstadsuniform. Også han bliver dog glemt som resultat af historiens mange digressioner.

Hvad holder ’Utopia’ sammen? Ja, hvad handler serien egentlig om? Jeg har læst mig til, at der – som i originalen – kommer lidt klarlys i sæsonens sidste afsnit. Indtil da må man hægte sig på karakterer drevet af overanalyser af den slags, der fik min dansklærer i gymnasiet til at fremkalde et sympatisk smil over mine vildfarne fantasier.


Kort sagt:
Amerikansk remake af britisk kultserie inkluderer en global pandemi og kan ses som et profetisk spejl af vores kaotiske nutid – hvis man vel at mærke holder den store konspiratoriske linse foran.

Anmeldt på baggrund af de syv første afsnit.

’Utopia’. Serie. Hovedforfattere: Gillian Flynn. Medvirkende: Sasha Lane, Rainn Wilson, Dan Byrd, John Cusack, Christopher Denham. Spilletid: 8 afsnit af 50 min. Premiere: Kan ses på Amazon Prime
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af