BBC’s diversitetschef: ‘Luther’ var ikke autentisk, fordi han ikke har nogen sorte venner

BBC’s diversitetschef: ‘Luther’ var ikke autentisk, fordi han ikke har nogen sorte venner
Idris Elba i 'Luther'. (Foto: PR)

Den flere gange Emmy-nominerede BBC-serie ‘Luther’, der kørte med fem sæsoner fra 2010 til 2019, har som bekendt en sort karakter i hovedrollen, spillet af Idris Elba. Men ifølge BBC’s diversitetschef, Miranda Wayland, er det ikke nok at placere sorte skuespiller forrest – karakteren skal også være autentisk skildret. Og det var detektiven Luther ifølge Wayland ikke.

»Da den lige var kommet ud, elskede alle, at Idris Elba var med. En virkelig stærk sort hovedperson. Vi forelskede os alle i Luther. Hvem gjorde ikke det?«, udtalte Wayland sig på denne uges digitale udgave af mediekonferencen MIPTV ifølge Sky News.

»Men efter man var nået til omkring anden sæson, begyndte man at tænke, ‘okay, faktisk har han ingen sorte venner, han spiser ikke noget caribisk mad, det her føles ikke autentisk’«, fortsatte diversitetschefen.

»Så jeg mener, det er fantastisk at have disse store seriemilepæle med nøglekarakterer, men det handler om at sikre sig, at alt omkring dem – deres miljø, deres kultur, settet – er fuldstændigt reflekterende«.

Siden har ‘Luther’s hovedforfatter Neil Cross, der selv er hvid, svaret på Waylands kritik til The Daily Mail. Han nævner, at Idris Elba blandt andet sagde ja til rollen, fordi karakterens race ikke spillede nogen rolle i fortællingen.

»Jeg har ingen viden om eller ekspertise i at forsøge at tackle oplevelsen af at være en sort mand i det moderne Storbritanien«, siger Cross.

»Det ville have været yderst arrogant af mig, hvis jeg havde forsøgt at skrive en sort karakter. Han ville være endt som en mildt pinlig, ignorant, hvid middelklasseforfatters idé om en sort karakter«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af