De 14 danske serier, vi glæder os allermest til at se i 2022

Det tegner til at blive et særdeles spændende dansk serieår, når alle fra Lars von Trier til Jonas Risvig, Josefine Frida til Sidse Babett Knudsen indtager skærmen. Vi giver overblikket over mest ventede – i vilkårlig rækkefølge.
De 14 danske serier, vi glæder os allermest til at se i 2022
'Drenge'. (Foto: Viaplay)

1. ‘Drenge’

Jonas Risvig har fået et markant gennembrud de seneste år som landets førende DIY-serieskaber, der med ‘Centrum’, ‘Grænser’ og ‘Nylon’ har skåret troværdige ungdomsserier ud af nulkronersbudgetter, og som har ramt en nerve og et publikum ved at inddrage de unge selv i kombination med et skarpt Youtube-game.

Og nu er han blevet hevet ind af en af de store streamingtjenester, Viaplay, der blænder op for serien ‘Drenge’.

Serien er baseret på Risvigs egne ungdomsoplevelser og foregår i hjemstavnen Silkeborg, hvor en gruppe venner synger i det lokale drengekor. Uden for kirken eksperimenteres der heftigt med sex og sprut, og da en af drengene drukner, og en ny fyr træder ind i gruppen, bliver flokkens fællesskab sat på en prøve.

Mikkel Sørensen og Lars Bang har omsat idé til manuskript, mens en række af landets mest lovende unge skuespillere er foran kameraet, heriblandt Sylvester Byder, Karoline Hamm, Julie Christiansen og Tarek Zayat.

Premiere på Viaplay i løbet af 2022.

Lars von Trier og Ghita Nørby under optagelserne til ‘Riget: Exodus’. (Foto: Henrik Ohsten)

2. ‘Riget Exodus’

Det bliver u-hyg-ge-ligt! Lars von Triers gyserserie om det verdslige såvel som overnaturlige liv på Rigshospitalet blev vist i 1994 og 1997, men instruktøren fik aldrig lavet den planlagte tredje sæson.

Og selvom han har taget tilløb flere gange over årene, har det kun været lige ved og næsten, besværliggjort af at flere af de oprindelige hovedrolleindehavere – som Ernst Hugo Järegård (overlæge Stig Helmer), Kirsten Rolffes (Fru Drusse) og Holger Juul Hansen (lægen Einar Moesgaard) – døde.

Nu sker det så alligevel: En perlerække af danske og svenske skuespillere indtager gangene på Riget, når tilbagevendende Ghita Nørby, Peter Mygind og Søren Pilmark får selskab af blandt andre Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Bodil Jørgensen, Alexander Skarsgård og Mikael Persbrandt (som overlæge Helmer Jr.!).

Vanen tro har Lars von Trier ikke afsløret mange detaljer om plottet, men i en pressemeddelelse lyder det: »Stærkt påvirket af spøgelses-tv-serien ’Riget’ søger søvngængeren Karen (Bodil Jørgensen) svar på seriens uafklarede spørgsmål, for at redde hospitalet fra undergang. Karen går en aften i søvne og ender på mystisk vis foran Rigshospitalet. Porten til ’Riget’ er begyndt at åbne sig på ny«.

Premiere på Viaplay i 2022. Senere vil serien også kunne ses på DRTV.

Filippa Navarana i ‘Håber du kom godt hjem’. (Foto: Nikolaj Lok)

3. ‘Håber du kom godt hjem’

16-årige Louises liv vendes på hovedet, da hendes bedste veninde Monica bliver voldtaget til en fest, efter Louise forlod hende der. Hun beslutter sig for at finde gerningsmanden, hvilket kompliceres, da mistanken falder på outsideren Thais – som hun selv har forelsket sig i.

Tager venindens parti eller forsvarer fyren, som man mener er uskyldig?

Det er udgangspunktet for Viaplays ‘Håber du kom godt hjem’, der har åbenlyse fællesstræk med hits som ‘I May Destroy You’ og ‘Promising Young Woman’, men faktisk er baseret på DR-podcasten ‘Det med Liv’. Podcastens forfatter, Julie Budtz Sørensen, har også skrevet serien, der instrueres af Nils Holst-Jensen.

Filippa Navarana, datter af Nikolaj og Nukaka Coster-Waldau, får sin store debut i hovedrollen som Louise.

Premiere på Viaplay i første halvår af 2022.

4. ‘Ingen vej tilbage’

Andrias Høgennis Super16-afgangsfilm ’No ill will’ (‘Ikki illa meint’) vandt Canal+-prisen på kritikerfestivalen Semaine de la Critique i Cannes tilbage i 2019. Og nu er det dansk-færøske talent klar med DR-serien ’Ingen vej tilbage’, der har blandt andre William Jacobsen Halken, Ane Stensgaard Jul og May Simon Liefschitz på rollelisten.

Historien centrerer sig om den 20-something stylist Nanna, som er bollevenner med kassemedarbejderen Lasse. Men da Nanna bliver gravid, sættes alle følelser på spidsen, og det gør det pludseligt svært for Nanna at holde på sin store hemmelighed.

Premiere på DRTV i medio marts.

‘Borgen’.

5. ‘Borgen’

Det er knap ni år siden, vi sidst så Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) i tredje sæson af DR’s internationale hitserie ‘Borgen’, men nu vender den tidligere statsminister tilbage til skærmen.

I fjerde sæson er Nyborg netop blevet udnævnt som udenrigsminister – og hun får hænderne fulde, da det viser sig, at der er blevet fundet olie i Grønland, hvilket starter en international magtkamp om Arktis.

Serien løber over otte afsnit, der først får premiere på DR og siden kan ses på Netflix. Udover Sidse Babett Knudsen kan vi se frem til gensyn med Birgitte Hjorth Sørensen som Katrine Fønsmark, mens en række nye navne som Mikkel Boe Følsgaard, Magnus Millang og Lucas Lynggaard Tønnesen tilslutter sig rollelisten.

Fjerde sæson, der har undertitlen ‘Riget, magten og æren’, er skrevet af Adam Price, mens Per Fly er konceptuerende instruktør.

13. februar på DRTV. Senere også på Netflix.

‘Dopamin’. (Foto: Discovery+)

6. ‘Dopamin’

Norske Josefine Frida fra ’Skam’ får sin danske tv-debut i Discovery+-serien ’Dopamin’, der beskrives som et psykologisk, relationsbåret trekantsdrama. Serien udspiller sig på Limfjordens Universitetshospital i Aalborg, hvor sygeplejersken Maiken (Amalie Dollerup) arbejder sammen med sin kæreste, lægen Jacob (Jonathan Harboe). Maiken er tætte venner med sygeplejersken Anette (Ellen Hillingsø), men selvom alt på overfladen virker til at gå fint, er privatlivet stagneret i kedsomhed.

Maiken og Jacobs verden vendes imidlertid på hovedet, da den norske sygeplejerske Ida (Josefine Frida) starter på afdelingen, og sætter gang i en kædereaktion af begær og manipulation.

’Dopamin’ er løst inspireret af virkelige kriminalsager og er skabt og skrevet af Christian Vangsgaard, Malthe Koch og Martin Winther, som også stod bag ’Enten/Eller’ på Xee. Martin Winther fungerer desuden også som instruktør.

Premiere på Discovery+ og Kanal 5 i foråret 2022.

Morten Hee Andersen og Rosalinde Mynster i ‘Carmen Curlers’. (Foto: Tine Harden/DR)

7. ‘Carmen Curlers’

Efter sidste års kaos i kulissen i DR’s dramaafdeling har public service-højborgen brug for et anderledes gyldent 2022 på fiktionsfronten. Og foruden ‘Borgen’ er det det historiske drama ’Carmen Curlers’, der skal bejle til seernes gunst i det lukrative søndagsspot.

Serien er inspireret af det virkelige erhvervseventyr om, well, Carmen Curlers – den danske hår-krøllemetode, der blev et stort internationalt hit i 1960’erne. DR-veteranen Morten Hee Andersen indtager hovedrollen som den karismatiske entreprenør Axel, løst baseret på virkelighedens Arne Bybjerg, der opfandt curlerne. Han flankeres af Maria Rossing (‘Sneengle’), som spiller hans bedre halvdel, Birthe, såvel som Lars RantheRosalinde MynsterMille LehfeldtChristian TafdrupFanny BornedalNicolai JørgensenSigne Egholm Olsen og Carla Philip Røder.

‘Carmen Curlers’ er skrevet af Mette Heeno (‘Sneengle’, ‘Bedre skilt end aldrig’), mens instruktør Natasha Arthy (’Fighter’) konceptuerer serien. Og DR har allerede lovet, at historien vil blive fortalt over flere sæsoner.

Premiere på DR1 og DRTV i efteråret 2022.

Kasper Stensbirk og Oscar Giese i ‘2 Døgn’. (Foto: Camilla Winther.)

8. ‘2 døgn: Frit land’

En af 2020s mest neglebidende danske serier var Xee’s hæsblæsende ‘2 døgn’, der fulgte de uheldige fætre Otto (Oscar Giese) og Christians (Kasper Stensbirk) vilde flugt fra voldsparate mafiatyper igennem den københavnske nat. Soundvenus anmelder drog rosende paralleller til både ‘Pusher’ og Adam Sandler-mesterværket ‘Uncut Gems‘, og nu er Xee på vej med mere af samme skuffe:

‘2 døgn’ får nemlig en prequel, der foregår tre år før handlingen i første sæson, og udspiller sig i samme kriminelle mikrokosmos på Københavns vestegn. I centrum for den nye fortælling står Nicki Nørrebro (Sebastian Bull), som kæmper for at rykke op i rækkerne i den lokale bande. Nicki skrubber toiletter for sine overherrer, men da den karismatiske Markus (Gustav Giese, storebror til Oscar) lødslades fra fængsel, opstår en overraskende alliance.

Nicolai Achton instruerer igen, mens Oscar Giese atter har skrevet manuskriptet, og med på rollelisten er også Niklas Herskind, Morten Poulsen, Christopher LæssøAlba AugustCamilla Lau, Stefan Pagels og Morten Deleuran. Carl Emil Petersen fra Ulige Numre har sammen med Anders Trentemøller stået for en genindspilning af ’Frit land’, der slet og ret også er blevet undertitlen på sæsonen.

Premiere på Xee i det første halvår af 2022.

9. Unavngiven Lone Scherfig-serie

Lone Scherfig har siden den store succes med Oscar-nominerede ‘An Education’ – Carey Mulligans gennembrud – kun lavet film på engelsk. Men nu vender den anerkendte danske instruktør hjem med en ny stor serie for TV 2, der har en anden succesfuld udlandsdansker, Sofie Gråbøl, i hovedrollen.

Ligesom Lars von Trier byder indenfor på ‘Riget 3’, træder Scherfig spøjst nok også ind af hospitalets døre – dog nok i en lidt anden tone og stil end kollegaen. I en pressemeddelelse beskrives Scherfigs serie som »en stor samtidsfortælling om livet på et moderne, dansk supersygehus, som er en verden og institution, vi alle kommer i kontakt med på et eller andet tidspunkt i vores liv«.

Sofie Gråbål spiller Ella, der er ledende jordemoder, og ‘Klumpfisken’-instruktør Søren Balle er konceptuerende instruktør. Ole Christian Madsen og Scherfig selv skal også instruere afsnit.

Premiere på TV 2 i løbet 2022.

Rasmus Bruun og Frederik Cilius i ‘Orkesteret’. (Foto: Åsmund Sollihøgda)

10. ‘Orkesteret’

‘Den Korte Radioavis’-duoen Frederik Cilius og Rasmus Bruun har efter Radio24syvs lukning bredt talentet ud til nye platforme, og nu træder begge helt ud af Kirsten Birgits store skygge som skuespillere i komedieserien ‘Orkesteret’, udsprunget af en idé af Adam Price.

‘Orkesteret’ handler om livet i et symfoniorkester og ikke mindst om et umage venskab mellem den nyansatte og konfliktsky souschef Jeppe (Bruun) og den ærgerrige og temperamentsfulde 2. klarinettist Bo (Cilius), som vil gøre alt for at blive 1. klarinettist.

Cilius og Bruun er denne gang ‘kun’ med som skuespillere, om end Cilius – der selv er uddannet klarinettist – har bidraget med sin viden om den klassiske musikverden. På rollelisten ses også blandt andre Neel Rønholt, Emma Sehested Høeg, May Simón og Julie Rudbæk.

’Orkestret’ skulle oprindeligt have haft premiere 1. januar, men idet serien behandler emner som sexisme i orkestret blev den hasteudskudt af hensyn til sexismesagen i DR’s eget, virkelige pigekor.

Premiere på DRTV i 2022.

‘Klovn’ sæson 8 afsnit 7. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

11. ‘Klovn’ sæson 9

It ain’t over till it’s over … !

Mens ’Klovn’ sæson otte rullede over skærmen sidste sommer, bekræftede Casper Christensen, at optagelserne til niende kapitel allerede var i fuld sving. Og dermed kan vi se frem til endnu et gensyn med selvsamme Casper, Frank Hvam, Mia Lyhne, Camilla Lehmann, og hvad man kun kan gå ud fra bliver endnu en stjernespækket gæsterolleliste i ’Klovn’-universet.

Kan Frank overkomme 50-something-krisen? Får Casper nogensinde cyklet på sin hundedyre racecykel? Og bliver Mia stadig lydbogs-shamet af sin snobbede bogklub?

Alt det og meget mere får vi formentlig ingen svar på. Til gengæld glæder vi os til en masse nye eventyr med Danmarks seriekonger af situationskomik.

Premiere på TV 2 og TV 2 Play i løbet af 2022.

12. ‘Den bedste tid’

2022’s tredje (!) danske serie hensat til et hospital er Xees komedie ’Den bedste tid’, der tager os med tilbage til 1980’ernes Aarhus.

Med en titel løftet fra One Two’s 80’er-hit af samme navn er der dømt skulderpudder og crepet hår på Aarhus Amtshospital, hvor 27-årige Kim fra Frederikshavn (instagrammer Lasse Madsen) starter som turnuslæge. Livet og karrieren i Aarhus viser sig imidlertid at være belagt med udfordringer, ikke mindst i form af afdelingslederen Birgitte (Mia Lyhne), som afskaffer alkohol til morgenkonferencerne, og den mandschauvinistiske overlæge Peter (Kristian Halken).

Serien er baseret på en ide af Lasse Madsen selv og skrevet af Søren Felbo, mens Esben Tønnesen og Alexander Ohrt instruerer. På rollelisten finder vi også Thomas Hwan, Niels Martin Eriksen, Kristian Halken, Stine Schrøder, Maria Cordsen og Miri-Ann Beuschel.

Premiere på Xee i første halvår af 2022.

‘Elvira’ på Viaplay. (Foto: Viaplay)

13. ‘Elvira’

I Viaplays originalserie ’Elvira’ følger vi den 35-årige Elvira, hvis største ønske er at kunne tage sig af sin tvillingebror Sixten, der er narkoman. Elvira arbejder som telefondame på barndomsvennen og politimanden Køsters bordel, så hun kan spare sammen til, at Sixten kan komme på en privat afvænningsklinik – men hverdagen splintres, da den prostituerede Candy forsvinder og Elvira fornemmer, at der er ugler i mosen.

Sara Klein (’Lille sommerfugl’, ’Advokaten’) indtager hovedrollen, og serien er skabt og skrevet af Lærke Sanderhoff og Heidi Maria Faisst frit efter Anne-Sophie Lunding-Sørensens roman.

Premiere på Viaplay i løbet af 2022.

Frederik Emil Mathiasen og August Carter i ‘Hooligan’. (Foto: Jonas Berlin)

14. ‘Hooligan’ sæson 2

Vi kårede serien om en skadet fodboldspillers vej ind i Aalborgs hooligan- og narkomiljø som den fjerdebedste danske af slagsen sidste år, og nu har DR så på dejlig vis bestilt en sæson mere.

Hvad det nye ‘Hooligan’ kommer til at handle om, vides endnu ikke, men sæson 1 sluttede med rige muligheder for en fortsættelse, og vi er spændte på at følge August Carters Mads, Morten Agerholm Jensens Jønsson og Frederik Emil Mathiasens Lasse i deres videre færd.

Premiere på DR i løbet af 2022.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af