CPH:PIX-festivalen lukker

CPH:PIX-festivalen lukker

Danmarks største fiktionsfilmfestival lukker.

I en pressemeddelelse oplyser Copenhagen Festivals, at CPH:PIX ikke vender tilbage. Det sker på grund af »manglende finansiering og en skærpet konkurrencesituation«, hedder det.

I stedet vil Copenhagen Festivals bruge kræfterne og pengene på de to andre festivaler i huset, dokumentarflagskibet CPH:DOX og børnefilmfestivalen Buster.

»Vi befinder os i en tid, hvor kampen om publikum til fiktionsfilmen er skærpet. De internationale streamingtjenester, men også DR TV og TV 2 Play, giver alle danskere adgang til alle titler på alle tidspunkter af døgnet. Ikke blot til de amerikanske blockbustere, men også til de smalle, de mærkelige, de fremmedartede og de uventede film«, lyder det i pressemeddelelsen fra bestyrelsesformand for Copenhagen Festivals Erik Stephensen.

»Derfor har vi igennem længere tid forsøgt at gentænke formatet for CPH PIX, men det har desværre ikke været muligt at rejse den nødvendige finansiering til at kunne skabe en ambitiøs og bæredygtig festival«.

CPH:PIX blev stiftet i 2008 og blev en væsentlig platform for kunst- og kultfilm, der ellers ikke så biografernes lys.

Men fra start har det også været svært at skære en unik niche i en fiktionsfestivalverden domineret af store udenlandske aktører.

Og de seneste år har festivalen befundet sig i et slags limbo: I 2019 blev den relanceret med et trimmet Weekend-program, i 2020 blev den coronaaflyst og sidste år afprøvede man en model med 40 film på fem dage. Her har programredaktionen været båret af staben fra CPH:DOX uden en egentlig programchef for festivalen.

I det lys er det ikke verdens største overraskelse, at man trækker stikket for CPH:PIX, men det er alligevel et tab for den kuraterede oplevelse af store filmoplevelser af den slags, der kan have det svært på almindelige markedspræmisser.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af