’Tuca and Bertie’ sæson 3: Netflix gav den kniven – nu er den bedre end nogensinde
På sin vis kan man tegne en stor sort streg over Netflix’ deroute i kvalitet, fra streamingtjenesten gav den animerede sitcom ’Tuca and Bertie’ kniven i 2019 efter blot en sæson, til nu.
Lisa Hanawalts serie om de to antropomorfe fugleveninder, den introverte sangdrossel Bertie (Ali Wong) og den udadvendte tukan Tuca (Tiffany Haddish), der prøver at finde næb og fjer i tilværelsens trummerum, blev straks en favorit hos kritikere. Men det var ikke nok til Netflix’ sorte boks af en algoritme.
Gud ske tak og lov for, at Adult Swim gav serieskaberen og animationsgeniet en ny rede på HBO Max. For efter en lettere skuffende anden sæson er Hanawalt tilbage i storform med sine hidtil bedste afsnit – og den bedste animerede serie på tv lige nu.
Fra første afsnit, hvor Tuca guider Birdtowns turister om bord på en stor, fjoget gummiand, bemærker man hittepåsomheden og de morsomme indslag. Tuca panikker straks over, at det går lidt for godt i tilværelsen. Kæresten Figgy, som naturligvis er et figentræ, er overraskende åben over for hendes viltre temperament, og den kaotiske chef satser hele biksen på hendes evner.
Hanawalt, som også arbejdede på kritikerdarlingen ’BoJack Horseman’, bruger fortsat sin aparte animationsstil til at belyse alvorstunge tematikker. Bertie oplever pludselig at blive ignoreret i bussen af klamme medpassagerer og tages først seriøst på arbejdet, da hun bliver spist af en tophat-bærende slangeunge.
Og da seriens skurk, bageren Pastry Peet, genåbner sit bageri efter at være blevet cancelled i første sæson, er bygningen lavet af brød. En konstruktion, der ser frygtelig appetitlig ud for Tucas vilde gummiand, som hun bruger afsnittet på at tæmme.
Selv for en serie kendt og elsket for sin umiddelbare bramfrihed, er det forfriskende, at alt fra menstruationskramper til MeToo belyses med samme alvor. Da Tuca tager på hospitalet på grund af sine månedlige smerter, bliver hun straks mødt af et hovedløst bureaukrati og idiotiske spørgsmål, som: »Har du prøvet at tabe 10 kilo?«
Det er ikke kun det umage par i centrum, som får plads i spotlyset. Berties lidt for søde arkitektkæreste Speckle (Steven Yeun) kæmper med at få sit projekt af billige lejlighedskomplekser realiseret, men banker konstant næbet mod muren, da alt fra grådige investorer til ubeslutsomme offentlige institutioner vil have en bid af kagen. Alt imens chefarkitekten blot er interesseret i at få positiv omtale i det lokale arkitektmagasin.
Han finder støtte hos en bøvet kollega, som dog blot er interesseret i Speckles pinsler, fordi de stemmer overens med hans smålige manosfære-ideolog.
Således bygger Hanawalt konstant bro mellem karakterernes personlige problemer og større samfundsstrukturelle problematikker. Er det rimeligt, at Bertie skælder sin ældre, kvindelige chef ud for at arbejde sammen med den vamle Pastry Pete for at promovere sin egen feministiske platform?
Serieskaberen giver ingen lette svar, men hendes kreative stemme og vedkommenhed går aldrig tabt i selv de største problemstillinger.
Der er samtidig stadig plads til de mere fjollede indslag, som et længere musicalnummer om kolonien af bier, der agerer personale på hospitalet, samt en hjertevarm stop-motion-scene mellem Bertie og hendes mor.
Hjertet af serien skal dog stadig findes i sammenspillet mellem de to hjerteveninder. Haddish’ frembrusende præstation går som syltetøj på peanutbutter med Wongs ængstelige nervøsitet.
Det er åbenlyst, at de er to sider af den samme mønt: Hanawalts vidunderligt kringlede hjerne. Den er en fornøjelse at få et kig ind i igennem hendes fantastiske tegnede universer.
Forhåbentlig fortsætter Adult Swim med at fordre os med nye sæsoner. Jeg er i al fald langt fra mæt.
Kort sagt:
Efter Netflix gav den animerede komedieserie kniven i 2019, er ’Tuca and Bertie’ tilbage i storform i tredje sæson, der giver sit besyv med på alt fra menstruationskramper til MeToo. Alt sammen animeret gennem Lisa Hanawalts vidunderligt aparte universer.
Anmeldt på baggrund af de første otte afsnit.