Tegneserielegende advarer om, at infantil dyrkelse af superheltefilm kan føre til fascisme

Tegneserielegende advarer om, at infantil dyrkelse af superheltefilm kan føre til fascisme
Regina King i 'Watchmen'. (Foto: HBO Max)

Superheltetegneserier er over de seneste årtier gået fra at være nichesamlerobjekter til nogle af de mest populære universer i Hollywood.

Og hvis man spørger graphic novel-guruen Alan Moore, der blandt andet har skrevet klassikere som ‘Watchmen’, ‘V for Vendetta’ og ‘Batman: The Killing Joke’, kan det være en bekymrende udvikling.

I et interview med The Guardian udtaler Moore: »Omkring 2011 sagde jeg, at jeg syntes, det havde seriøse og bekymrende implikationer for fremtiden, hvis millioner af voksne stiller sig i kø for at se ‘Batman’-film. For den form for infantilitet – den længsel mod simplere tider, simplere realiteter – kan ofte være en forløber for fascisme«.

Han fortsætter: »Hundredtusindvis af voksne der står i kø for at se karakterer og situationer, der blev skabt for at underholde 12-årige drenge – og det var altid drenge – fra 50 år siden. Jeg troede egentlig ikke, at superhelte var noget for voksne. Jeg tror, det var en misforståelse, der blev født i 1980’erne, hvor ting som ‘Watchmen’ først begyndte at dukke op – og hvor jeg selv må erkende at bære en anseelig del af skylden, selvom det ikke var intentionelt. Der var frygtelig mange overskrifter, der proklamerede, at ‘tegneserierne var blevet voksne’«.

Moore er dog ikke selv enig i den udtalelse, forklarer han: »Jeg mener ikke, at tegneserierne er blevet voksne. Der var nogle få titler, der var mere til voksne, end folk var vant til. Men størstedelen af tegneserierne var stort set, som de plejede at være. Det var ikke tegneserierne, der var vokset op«.

Moore fastslår, at han stadig er stolt af sit pionerarbejde inden for genren, men at den retning formatet har taget over de sidste årtier, har fået ham til at søge nye græsgange:

»Jeg vil altid elske og beundre tegneserieformatet, men tegneserieindustrien og alle de ting, der følger med, er blevet ubærlig«.

Sidste gang et af Alan Moores værker fik en storsilet filmatisering var med HBO-serien ‘Watchmen’ i 2019.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af